2017-07-30
連續幾個週末都暴雨綿綿,今日終於星期日難得既陽光普照下同家人黎西貢同陽光玩遊戲,,黎到大網仔路一帶,呢度非常適合駕車人士,佢有兩個停車場,有水上活動玩,又有餐廳酒吧。而今日黎呢度,試咗一間叫做-泰道 既泰式餐廳,餐廳如名稱一樣,有態度餐廳格局一流,分戶外同戶內既用餐位置,戶外可以對住無敵180度海景進餐,而戶內有冷氣,而且裝修格局有品味!似有中式同泰FUSION風格,由裝修到餐桌到餐具擺設全部一絲不苟!打開MENU,食物選擇超多,令人花多眼亂! (節錄我今次點嘅菜)招牌冬陰功湯好正,熱辣辣滾住上菜,紅紅既冬陰功加上刺激既香味真係令人口水流,香葉味同香茅味特別出,材料好新鮮,未食先已經知道係正嘢。材料方面用大蝦同車厘茄,唔似出邊其他餐廳通常比瘦弱小蝦同蕃茄。小窩已經夠4人份量可有六至八碗,大蝦足足有4隻。黃金菜即是炸通菜配蝦沙律,個菜好似冇炸粉一樣,香脆得似薯片,食落索索聲。而且食到底都唔覺油(專登影個碟底)真心推薦!佢另外配泰式汁同沙律,泰式汁酸酸甜甜,好醒胃,蝦沙律細細碟都有青木瓜配吊味,都好用心。
餐廳格局一流,分戶外同戶內既用餐位置,
戶外可以對住無敵180度海景進餐,
由裝修到餐桌到餐具擺設全部一絲不苟!
打開MENU,食物選擇超多,令人花多眼亂!
(節錄我今次點嘅菜)
泰式香辣蝦膏炒河,賣相一流,河粉爽口彈牙,一啲到唔濕而且炒得條條分明, 雖然蝦膏味不重,但香辣味剛好。辣味程度唔係好辣,食到微辣嘅小朋友都食到,配料新鮮,蔬菜爽甜。
椰汁西米糕好味,一放低就有椰香,椰汁西米比例1:1,椰汁糕夠濃夠挺身,西米發得夠大夠多,唔會水汪汪。都推介!
芒果糯米飯都一定要讚下,暖暖嘅椰香糯米飯有一點咸味帶出香濃椰香,加上當做芒果,甜甜香香。為今日呢個早晚飯劃上完美句號好滿足! 下次一定會再來。