現在香港真的有不少餐廳結業,想吃什麼就要把握時間位於西貢的泰道只營業到5月31日,之後店名就會改掉。朋友說這間泰國菜頗好吃,那就襯還沒轉名前去吃。不知道之後廚師是不是會換掉。入口處有個很大的雕像,還有個浮誇的燈飾。要走到最盡頭才是我們要去的餐廳入口,出面有能看海的室外座位。不過當日剛下完雨,太多的飛蟻只好選坐室內。點了個 大頭蝦冬蔭公湯 (HKD 178/細)細的夠4-5人用,大約每人可以飲到兩碗左右,每人有半隻大頭蝦。 會是偏辣一點,但酸酸辣辣極為開胃。泰道黃金菜 (HKD 128/細)就是將通菜炸成天婦羅。炸粉漿不算太厚,是幾得意的。泰式香燒雞 (HKD 188/半隻) 是朋友推薦一定要點的。燒得很香,連雞皮也燒得十分香脆。當然雞肉仍然是很嫩滑多汁。還有不要錯過這裡的咖喱,點了一款辣和一款有三個辣椒的。椰香清咖喱 (HKD 148) 問了店員說會標示三個辣椒是因為對比其他會稍辣。但其實吃落那辣度真的不太顯,反倒是椰香比較濃。這咖喱我們選了牛,是嫩口的牛肉片。咖喱海鮮 (HKD 168) 是質感比較濃稠的咖喱,個人覺得比前者的更惹味。海鮮包括了青口、魷魚和蝦,配 烤薄餅 (HKD 3
現在香港真的有不少餐廳結業,想吃什麼就要把握時間
位於西貢的泰道只營業到5月31日,之後店名就會改掉。
入口處有個很大的雕像,還有個浮誇的燈飾。
不過當日剛下完雨,太多的飛蟻只好選坐室內。

點了個 大頭蝦冬蔭公湯 (HKD 178/細)
 會是偏辣一點,但酸酸辣辣極為開胃。
大頭蝦冬蔭公湯 (細)

泰道黃金菜 (HKD 128/細)就是將通菜炸成天婦羅。
炸粉漿不算太厚,是幾得意的。
泰道黃金菜 (細)

燒得很香,連雞皮也燒得十分香脆。當然雞肉仍然是很嫩滑多汁。
泰式香燒雞 (半隻)

還有不要錯過這裡的咖喱,點了一款辣和一款有三個辣椒的。
但其實吃落那辣度真的不太顯,反倒是椰香比較濃。
這咖喱我們選了牛,是嫩口的牛肉片。
椰香清咖喱

海鮮包括了青口、魷魚和蝦,配 烤薄餅 (HKD 38) 來吃剛好。
咖喱海鮮

飲品點了三款 - Iced Milk Tea (HKD 48) 甜度可以。
Lime Soda (HKD 48) 嚐第一口就喝到很重的青檸味,即刻醒一醒神。
菠蘿沙冰 (HKD 68) 這個好大杯,溶得有點快。
菠蘿沙冰
Other Info. : 拋開地點偏遠,食物質素和價錢來說CP值幾高。
2024-05-21
$278.3 (Dinner)
大頭蝦冬蔭公湯 (細)
泰式香燒雞 (半隻)
咖喱海鮮
2024-05-23 133 views
西貢海邊🏖️隱蔽的地道泰國菜餐廳設有室內和室外座位。室外座位可以觀望著遼闊的沙灘景觀,吹著海風,使人感到身心舒暢。室內座位充滿了清幽雅致的泰國風情。食物的味道有水準,是正宗的地道泰國菜,很美味。
西貢海邊🏖️隱蔽的地道泰國菜

食物的味道有水準,是正宗的地道泰國菜,很美味。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 泰式燒雞
  • 泰式生蝦
  • 酸辣青檸明爐魚
  • 小食拼盤
2024-04-28 272 views
上年朋友揸車黎西貢食過一次,覺得食物OK,環境又靚,望著海邊食飯非常有feel ,岩哂慶祝生日聚會🎂最近見到社交媒體網站話呢到好似就黎執?!於是相約朋友再黎懷緬一番,但黎到後,門口有個叔叔同我地講,其實只係轉左名😂😂🙈🙈 並唔係執笠😂😂😂沉晚,我地一行四人,叫左個雞同牛串燒非常咸,🥲🥲🥲 金邊粉正正常常,豬頸肉沙律還好,豬頸肉比較鞋,有個皮蛋黃炸蝦餅已經係最好食了!但整體來說,比上次退步了,應該不會再來第三次了 。
最近見到社交媒體網站話呢到好似就黎執?!
但整體來說,比上次退步了,應該不會再來第三次了 。
2024-04-26 238 views
🌊🍴 在西貢大網仔海灘,有一家泰國餐廳<泰道>!室內室外座位供您選擇,室外座位更能欣賞無敵大海景,聽著海浪聲,享受美食,人生一大樂事!🌞🌴 我經常帶著小朋友來這裡,他們可以在沙灘上游泳玩沙,然後我們就會去品嚐泰國菜。🍲👨‍👩‍👧‍👦 餐廳提供多款不辣菜式,非常適合小朋友。一家人共度美好時光,享受海灘生活! 旁邊就是收費停車場,非常方便⭐️是日餐單:- 泰式清爽生蝦:🍤🌿 新鮮的生蝦搭配泰式香草海鮮汁,清爽宜人。- 泰道黃金菜:🥚🥬 酥脆的鹹蛋黃與清爽的冰菜相得益彰,帶來口感和風味的完美結合,大愛💖- 小食拼盤大:🍱🎉 口味多樣,適合一家大小,可以嘗試多種食物。- 泰嫩海南雞:🍗🌶️ 嫩滑的雞肉搭配特製醬汁,散發著誘人的香氣。- 泰式香燒雞半隻:🍗🔥 香脆的雞皮下藏著肉質鮮嫩。- 鐵板香芒牛粒:🥩🥭 牛肉口感豐富,搭配香甜的芒果,帶來意想不到的美味體驗。- 泰國爆膏大頭蝦 :🦐🌶️ 大頭蝦肉質鮮嫩,搭配鮮美的膏汁。- 咖喱蟹:🦀🍛 肉質飽滿的蟹肉搭配濃郁香辣的咖喱汁,帶來滿滿的幸福感。- 新派美味老虎蝦:🍤🌶️ 爽口的老虎蝦配上香辣的汁料,讓人垂涎欲滴。- 雜菜粉絲煲:🥦🍲 熱鍋

是日餐單:

- 泰式香燒雞半隻:🍗🔥 香脆的雞皮下藏著肉質鮮嫩。

- 雜菜粉絲煲:🥦🍲 熱鍋香口,各種新鮮蔬菜和彈牙的粉絲在湯汁中交織出豐富的風味。
2024-04-10
Type of Meal
Lunch
2024-04-12 269 views
生日正日見天氣好好,去咗西貢食呢間餐廳,因為復活節,已經俾人book咗枱,冇得坐近海邊嘅位,但都係坐室外,環境好舒適叫咗蝦餅,金邊粉,串燒同咖喱牛腩配薄餅蝦餅好脆,肉質又彈牙,金邊粉炒得夠乾身都夠鑊氣,而且好足料,好多好大隻嘅蝦!串燒叫咗雞,豬,牛各兩串,雞同牛既肉都好嫩,唯一係豬有少少韌,而且佢嘅沙嗲醬好好食咖喱牛腩都值得推介,每舊都好大嚿,同埋全部都炆得好入味,加上肉質鮮嫩,肥瘦適中,唔會好鞋
叫咗蝦餅,金邊粉,串燒同咖喱牛腩配薄餅
位於西貢沙下海邊一間地道泰國餐廳—泰道,餐廳設有室內、外座位,室外座位食客可以吹吹海風,欣賞遼闊海景景觀,而室內座位亦充滿左清幽雅致泰國風情🌾 廚師更加係正宗泰國人,香料均由清邁運送至香港,食物水準、味道有一定保證!特別推介泰式辣椒膏炒蜆,份量相當龐大,香辣口味,配上大大粒足料蜆肉,配飯一流;而其他泰國菜式既味道亦都水準以上!整體質素幾唔錯,週末如果去西貢chill下,呢間泰國菜絕對係一個好選擇👍🏻
少有入西貢,揀咗呢間食景嘅泰國餐廳經openrice訂咗枱先,怕假期會多人滿座,但今個星期六嘅中午1點都唔算多人,有得揀坐室內定室外~*👅食物短評【Yummy好味】⭐️⭐️⭐️⭐️🐮🐷🐤串燒沙爹牛、雞、豬係出奇好食嘅大串燒,雞肉夠嫩有汁,牛肉夠腍唔韌,尤其係豬肉肉質嫩滑,燒得唔乾又香口,點上醬汁格外滋味!*【Normal一般】⭐️⭐️⭐️🦐泰式蝦肉炒金邊粉蝦肉爽口彈牙,金邊粉酸酸甜甜,炒得有鑊氣而且入味,份量夠兩人食配埋芽菜、炒蛋、花生碎、辣粉,整體表現不錯,值得一試~*泰式奶茶、珍多冰平時飲泰式奶茶多數係「太甜」呢杯唔算太甜,反而多奶非死甜而且茶底不錯,可能用了茶葉吧~至於珍多冰,椰汁稀稀流流有種飲冰多過飲汁嘅感覺🫢
少有入西貢,揀咗呢間食景嘅泰國餐廳
經openrice訂咗枱先,怕假期會多人滿座,
但今個星期六嘅中午1點都唔算多人,
有得揀坐室內定室外~
👅食物短評
【Yummy好味】⭐️⭐️⭐️⭐️
🐮🐷🐤串燒沙爹牛、雞、豬
係出奇好食嘅大串燒,雞肉夠嫩有汁,
牛肉夠腍唔韌,尤其係豬肉肉質嫩滑,
燒得唔乾又香口,點上醬汁格外滋味!
【Normal一般】⭐️⭐️⭐️
🦐泰式蝦肉炒金邊粉
蝦肉爽口彈牙,金邊粉酸酸甜甜,
炒得有鑊氣而且入味,份量夠兩人食
配埋芽菜、炒蛋、花生碎、辣粉,
整體表現不錯,值得一試~
泰式奶茶、珍多冰
平時飲泰式奶茶多數係「太甜」
呢杯唔算太甜,反而多奶非死甜
而且茶底不錯,可能用了茶葉吧~
至於珍多冰,椰汁稀稀流流
有種飲冰多過飲汁嘅感覺🫢
2024-01-06 1020 views
為大家介紹一下西貢呢個沙灘海景嘅泰國餐廳。環境就如大家所見真係好靚好chill,好適合一班朋友聚腳。天氣好嘅時候一定要坐室外啊😎 佢哋嘅冬陰功湯好出色,結合了辣味、酸味和香氣,味道鮮明而豐富,但唔會太辣。湯入面放左鮮嫩多汁的大蝦,搭配了香茅、青檸葉、高良薑和辣椒等香料熬煮而成的湯。這些香草和香料的結合散發出迷人的香氣,令人流晒口水😝除了冬陰功湯,他們的小食拼盤都有驚喜。這個拼盤包含了4種小食。炸春卷、泰式魚餅、雞卷、蝦餅都做到口感香脆,亦唔會太油膩。

小食拼盤
大頭蝦冬陰功湯
泰式香燒雞
2024-01-05
小食拼盤
大頭蝦冬陰功湯
泰式香燒雞
2023-11-09 962 views
去西貢飲完茶行左一陣就去左呢間餐廳坐下食個tea, 我地選擇左戶外既枱坐,可以一路望住個海吹住海風飲野,坐得好舒服我地叫左椰青同一個甜品,椰青個量都幾多,解渴甜品蛋白味重,但食多就有點膩
我地叫左椰青同一個甜品,椰青個量都幾多,解渴
甜品蛋白味重,但食多就有點膩
同屋企人一行十二人揸車嚟西貢玩完順便夜晚食飯,事先訂好咗位。黎到嘅時間大約下晝6點鐘,黃昏時間,因為呢一日天氣唔熱,所以向店員要求坐室外。生蝦刺身係我全餐飯覺得最好食嘅道菜,所以encore咗一轉。口感好彈牙,配搭嘅汁水亦都好開胃好好食,連老婆都食得出話啲蝦好新鮮,同埋我覺得比較同平時喺泰國餐廳食唔同嘅一樣嘢就係個口感好厚身,所以食落口咬都幾下覺得幾creamy.呢個燒牛肉,中規中矩。椰汁飯亦都係冇乜驚喜,事關食得出入邊啲海鮮冇事前醃製過,當然明白本身呢啲都一定係啲急凍食材,但如果有醃製過,食落會好啲。*****. 一行12個人食咗$2500左右,但係坦白講成餐飯,滿意嘅嘢唔多,因此其實都冇影晒全部嘅相,只係因為醒起呢度嘅服務員水準好參差。有啲後生嘅都幾殷勤,反而有個年長小小嘅又未去到阿叔嘅,就服務態度好差,完全係街邊茶記嘅水準,所以先忍唔住得三張相都要寫返個食評。

呢個燒牛肉,中規中矩。

2023-08-07
  • 泰式生蝦
2023-10-20 666 views
西貢呢間海邊特色泰國餐廳環境真係超級靚🇹🇭出邊有個停車場好方便🚙室外座位可以望到海🌊吹下海風或者啱晒食煙嘅朋友仔,室內有充滿泰式風情嘅裝修,太熱又可以坐入邊,簡直覺得自己去咗芭堤雅渡假🏖️-香茅辣拌蝦沙律 $188成日食泰式沙律都淨係識食木瓜沙律,今次試吓辣拌蝦沙律有幾惹味,好多蔥同伴菜😝-清邁香酥酸辣魚 $208新鮮魚起左魚柳炸過上方便驚食到魚骨人士,個底有酸酸辣辣嘅汁,點埋啲汁再加拌菜食好開胃🐟-蒜香軟殼蟹 $138用咗好多蒜炸,軟殼蟹炸得夠脆身,配埋甜酸醬就無咁熱氣🦀-飛天通菜 $108所有餸菜份量都好大份,連碟菜都大過人好抵食-龍眼冰 $48清熱解渴仲有龍眼肉可以食-椰汁冰 $48好濃郁嘅椰汁味🥥
香茅辣拌蝦沙律 $188
清邁香酥酸辣魚 $208
蒜香軟殼蟹 $138
用咗好多蒜炸,軟殼蟹炸得夠脆身,配埋甜酸醬就無咁熱氣🦀
飛天通菜 $108
所有餸菜份量都好大份,連碟菜都大過人好抵食
龍眼冰 $48
蒜香軟殼蟹
飛天通菜
龍眼冰/椰汁冰
2023-10-06 456 views
呢間餐廳環境好正 坐落於西貢位置和坐個海坐室外又得想嘆下廚氣坐室內又得不過坐室外正好多•香葉炒肉碎微辣既肉碎炒得好香 包埋個生菜包 熱辣辣咁食 正正•腩肉炒四季豆四季豆唔會炒到好乾身好硬 仲有啲腩肉吊下味 清哂•泰道黃金菜將啲菜全部炸起食落好爽好脆口 都幾特別•香芋雞肉焗飯個面鋪滿肉鬆滿滿 加埋香芋整得好林 好香芋頭味 加埋啲雞肉 成個飯好有份量 •薄荷青瓜沙冰🍧呢食泰國野又點少得叫個沙冰成大杯青瓜冰超解渴又FRESH 正💚•泰式奶茶茶底香 又唔太甜 合格•斑蘭戚風蛋糕🍰又點少得甜品環節成個蛋糕賣相好吸引 仲要係斑蘭戚風 唔會太HEAVY 食落勁香斑蘭味 蛋糕質地好軟好鬆 超好味 有甜品作總結好滿足呀 🫶🏻♥️
呢間餐廳環境好正 坐落於西貢位置

茶底香 又唔太甜 合格

•斑蘭戚風蛋糕🍰
又點少得甜品環節

2023-10-05 249 views
西貢呢間世外桃源泰菜餐廳,環境舒服,有室內同室外座位,如果天氣涼,坐出邊望住海邊真係好享受。我哋叫咗幾款嘢食:生蝦刺身$128香茅辣伴蝦沙律$188泰式炒金邊粉$138辣椒辣膏炒蜆$188我試咗佢哋嘅生蝦刺身,生蝦新鮮爽口,加辣椒蒜片再點埋醬汁食,香辣滋味。另外,佢哋嘅香茅辣伴蝦沙律好開胃,蝦肉爽口,配上香茅同辣椒,酸酸辣辣,味道鮮香辣口。泰式炒金邊粉,金邊粉份量多,炒得香口又彈牙。而辣椒辣膏炒蜆蜆肉大隻,辣椒辣膏增添咗一份辣味,令味道更加豐富。

我哋叫咗幾款嘢食:
生蝦刺身$128
香茅辣伴蝦沙律$188
泰式炒金邊粉$138
辣椒辣膏炒蜆$188

泰式炒金邊粉,金邊粉份量多,炒得香口又彈牙。

今日係WM HOTEL staycation 🥰🥰夜晚出黎西貢巿覓食😝今次揾到既餐廳係酒店附近既海邊,超級方便,酒店步行5分鐘就到🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️濕炒河有各式各樣配菜-椰菜、西蘭花🥦、紅蘿蔔🥕、雞肉🐔,蔬菜🥬新鮮爽脆,雞肉就有少少「鞋」口🤌🏻🤌🏻。而河粉就軟硬適中,每一條都沾到芡汁,食落好夠鑊氣👏🏻👏🏻生菜包用左半肥瘦豬肉,令肉碎自然散發豬油既香味🤤🤤再用洋蔥、檸檬葉🍋增加泰國既特色香味🥰👍🏻最後,肉餡中重加入左泰式炸豬皮,豐富了整個菜色既口感😋😋😋😋餐廳位於海旁,設室外室內坐位,户外裝潢較為浪漫🌹有人造草地,加上簡潔白色帳篷及星星燈飾🌟🌟整個氛圍温馨舒服💐🌼不過因為户外,會有蚊🦟要準備定蚊怕水但待應服務態度不佳,想要落單多次被無視🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️見到有3個待應一齊揾漏單(一杯芒果沙冰)而將其他客人涼在一邊,本人覺得極不專業。
泰式濕炒河(雞)

生菜包(豬)

不過因為户外,會有蚊🦟要準備定蚊怕水

2023-10-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
泰式濕炒河(雞)
2023-10-02 176 views
泰道係一間位於西貢海邊嘅泰式餐廳,真係超正!我去咗幾次,每次都食得好滿足。香茅辣拌蝦沙律,佢哋嘅蝦沙律真係一絕!新鮮嘅蝦肉同香茅結合得好好,個口感鮮脆又多汁,辣味都好夠味。我真係食到停唔到口!清邁香酥酸辣魚魚肉好鮮嫩,外面嘅酥皮好香脆,酸辣嘅醬汁又好開胃。每次食完都會留低個餐碟,真係食到吮指都唔夠!蒜香軟殼蟹係蟹肉好鮮甜,加上蒜香嘅調味,真係一絕!個軟殼炸得香脆,食落有啲嚼勁,配埋啲蒜香,真係味道好濃郁,我食得停唔到手!飛天通菜係一個清爽嘅菜式,好適合開胃。通菜爽脆,配埋啲清淡嘅醬汁,食落真係好開胃好健康。飲品我最愛龍眼冰同椰汁冰。龍眼冰有龍眼肉,幾涼爽幾滋味,好解渴。椰汁冰有椰汁,味道好香濃,真係好開胃。

2023-09-29