2020-04-10 2703 views
買一送二優惠嘅Sodam Chicken!講到明Chicken,除咗炸雞、烤雞、焗雞,全部都係雞,仲有唔同韓風嘢美食,例如薄餅、冷麵、芝士飯... 作為韓風迷嘅我,當然必食炸雞。貪心嘅我叫咗三拼炸雞:蜜糖芥末、黃金鹹蛋、甜酸。另一個送嘅主菜就叫千島加勒比薄餅,小菜就泡菜魷魚。三個人食最低消費係450,所以再加咗個芝士泡菜炒飯,同飲品。泡菜魷魚比想像中韓國前菜大碟,都幾多魷魚。值得一讚係泡菜帶少少梨味嘅甜,口感亦好爽脆。最怕係酸嘅泡菜,呢一點完全唔使擔心。千島加勒比薄餅係薄身,似餅乾,如果厚少少,會更好。味道不過不失,有芝士嘅嘢唔會伏。平時鐘意食厚薄餅嘅母親大人竟然對呢個好有好感,因為食落有新鮮感、唔會太濃味。芝士泡菜炒飯一開始外貌令我有少少失望,因為唔係平時拉絲嘅芝士。食落又有少少驚喜,好creamy。冇拉絲效果有失亦有得,食落唔會膩,更重要係即時食慢少少,都唔會張口。登登登...主角炸雞經過漏單,終於登場。炸雞唔油。炸得剛剛好,外表脆脆地,而肉質亦唔嚡。某部分炸粉略厚。一手去食熱辣辣嘅炸雞(當然係用埋手套),一手攞啤酒飲係最有風味。某部分炸粉略厚。三個口味個人排名:黃金鹹蛋>
魷魚泡菜

千島加勒比薄餅
千島加勒比薄餅

芝士泡菜炒飯

三拼炸雞

西柚啤酒
三個口味個人排名:黃金鹹蛋> 甜酸> 蜜糖芥末。黃金鹹蛋榮登榜首係因為夠特別得黎又好味,好重鹹蛋味。甜酸係炸雞必定唔伏item之一,呢度嘅甜酸帶少少辣。阿爸阿媽最鐘意甜酸。對於我黎講,如果再甜d仲好。蜜糖芥末好似排榜尾,但味道係正正常常,只係因為冇一d驚喜位,同埋食到最後飽飽地。

一小插曲係去到先知有最低消費,每人$150,其實每人食$150都合理同剛剛好,可以叫埋飲品。環境分因為播韓歌MV偏心+1。總括而言,係可以滿足多個願望嘅韓國餐廳,性價比高!
2020-04-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
魷魚泡菜
芝士泡菜炒飯