餐廳:炯記餐室 (長沙灣)地址:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖茶記一向都喺我嘅至愛,除咗平時早餐會去食茶記早餐🍴,有時返工前後都會食茶記碟頭飯碟頂吓肚🤓今次去咗長沙灣呢間開咗兩個月嘅新式茶記餐室——炯記餐室 @gwing_kee ,無論佢哋嘅裝修定喺食物都比人一種中西合璧嘅感覺,而餐廳嘅燈光非常光鮮💡,唔知喺度食完飯會唔會心情都開朗陽光啲呢☀️?炯記餐室嘅招牌菜有牛角包同埋太子鵝油撈麵,佢哋嘅燒味更加喺個個爭住試😋,仲有一般茶餐廳唔會有嘅All Day Breakfast同牛扒🥩,都咪話唔多選擇✝️炯記四寶撈麵 $70四寶指嘅喺手撕雞、豬手、牛腩同牛肚,一般食滷水或者燒味都會比人感覺好鹹好濃味🙊,炯記嘅撈麵用咗粗麵,雖然加咗鵝油有少少油膩,但整體一啲都唔會好鹹,至少我唔需要喺咁飲水🤣,反而有陣陣鵝嘅脂香味。無論喺豬手、牛腩定牛肚都炆得好腍好入味,牛肚無腥臭味,豬手仲要腍得嚟帶有黏口嘅質感,好高骨膠原🤤。呢個撈麵仲配一兜仔蒜香酸辣雲耳同兩條生菜🥬,算喺幾豐富👍✝️腩叉牛角包 $36以中式豬腩肉叉燒配上西式鬆脆牛角包🥐,中間加咗有芝麻醬嘅沙律菜🥗,未食都覺得好味😙。腩叉肥美帶有蜜汁,
餐廳:炯記餐室 (長沙灣)
地址:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

✝️炯記四寶撈麵 $70
無論喺豬手、牛腩定牛肚都炆得好腍好入味,牛肚無腥臭味,

✝️腩叉牛角包 $36
以中式豬腩肉叉燒配上西式鬆脆牛角包🥐,中間加咗有芝麻醬嘅沙律菜🥗,未食都覺得好味😙。腩叉肥美帶有蜜汁,一啲都唔乾身;
牛角包金黃鬆脆,切開見到層次分明,牛油香濃而唔膩🧈,趁熱食最好味,真喺食多個都仲得

✝️黑糖紅豆奶茶 (+$10)
跟餐加$10有特飲,奶茶當中有陣陣紅豆同黑糖香,唔會過甜👌,三款材料嘅味道幾balance調配得幾好,值得一試,唯獨喺細杯咗啲😛
2022-02-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$116 (Tea)