一坐低,店員收左上手份餐,不過冇抹枱。唔係太污糟都可以忍🙄不過該店衛生意識極低🙈老公晚餐叫左麻辣手撕雞飯及小食海蜇,我就叫左腸粉。老公每樣食咗兩啖,之後店員話出錯餐,出左半隻手撕雞。本來出於好心,想加錢要左碟手斯雞,點知話半隻手斯雞係冇餐。如要就當散叫(散叫半隻手撕雞 $68),要逐樣加錢(飯、飲品及小食),好似想呃人錢咁。😑😑最終食過既手斯雞,番左廚房,之後點處理就唔知😰😰😰😰手撕雞 。一般海蜇 。勁腥,有after腥👎🏻👎🏻腸粉 。滑,有彈性👍🏻雖然價錢平,但味道一般,服務一般,冇下次。
一坐低,店員收左上手份餐,不過冇抹枱。
唔係太污糟都可以忍🙄不過該店衛生意識極低🙈

老公晚餐叫左麻辣手撕雞飯及小食海蜇,我就叫左腸粉。

最終食過既手斯雞,番左廚房,之後點處理就唔知😰😰😰😰

手撕雞 。一般
海蜇 。勁腥,有after腥👎🏻👎🏻
腸粉 。滑,有彈性👍🏻

雖然價錢平,但味道一般,服務一般,冇下次。

2024-02-28
晚餐嚟食飯叫左燒味雙拼例牌(轉雞脾)$98上錯燒味雙拼飯,叫侍應退返再上結果個廚師只係走左飯(叉燒重有飯粒),份量完全無加過,但燒味例牌係貴$35架…明呃錢…冇咗飯同湯反而仲貴咗?!要求半肥瘦叉,結果俾全瘦…聽到佢地同廚房傾計,話唔夠叉燒…其實無嘅咪出聲同客傾下囉,唔係求其出啲野俾個客就算數野食味道偏重口味,無咩特別我哋坐低嘅時間係8:30pm, 但係餐牌上大部分嘅燒味已經冇得7788聽到侍應不停同其他客人講冇呢樣冇嗰樣,可唔可以轉其他嘢聽到出餐俾其他外賣客又漏老火湯,好彩個客留意到。另一個客就落咗單,等咗陣,先講話冇個味餸成間餐廳亂過鬼…
晚餐嚟食飯叫左燒味雙拼例牌(轉雞脾)$98
上錯燒味雙拼飯,叫侍應退返再上

冇咗飯同湯反而仲貴咗?!

要求半肥瘦叉,結果俾全瘦…

聽到佢地同廚房傾計,話唔夠叉燒…
其實無嘅咪出聲同客傾下囉,唔係求其出啲野俾個客就算數

野食味道偏重口味,無咩特別

聽到侍應不停同其他客人講冇呢樣冇嗰樣,可唔可以轉其他嘢
聽到出餐俾其他外賣客又漏老火湯,好彩個客留意到。
另一個客就落咗單,等咗陣,先講話冇個味餸
成間餐廳亂過鬼…
燒味雙拼
2023-10-23 634 views
元州商場都幾多野食,是日揀左黎炯記食,見佢環境幾好野食又啱食。雖然係食手撕雞、叉燒、燒鴨等燒味野,但店內高樓底,木紋系裝修,感覺幾時尚😆餐牌有午餐、下午茶或多人套餐揀,睇黎睇去覺得二人餐最抵,咩都有啲可試多幾樣野食。落完單,五分鐘內啲野食已經齊晒,勁高效率😆⭐老火湯紅蘿蔔節瓜豬骨湯,清甜唔油,上枱時仲係熱辣辣,正。⭐麻辣雞腎爽脆有口感,少少辣幾惹味。⭐酸辣雲耳酸酸地好開胃🤤⭐麻辣手撕雞叫了多芝麻都覺得唔係好多芝麻咋喎😆哈哈,手撕雞幾鮮味,雞肉嫩滑,開頭唔覺,但越食越辣,夠刺激正呀!⭐冬菇豬手冬菇同豬手都炆得入味,冬菇吸滿醬汁好甜美,豬手咬落彈牙,好有骨膠原嘅感覺😆⭐郊外油菜加了鵝油的菜心更甜美👍⭐鵝油撈麵麵條有咬口,鵝油香口不膩,越食越好味👍⭐凍檸茶 & 雙檸七跟餐叫凍飲或特飲都唔使加錢,好抵呀。個餐係$198就實收$198,無其他雜費或加一,好味又飽肚,勁抵食🤤
⭐老火湯
紅蘿蔔節瓜豬骨湯,清甜唔油,上枱時仲係熱辣辣,正。
⭐麻辣雞腎
爽脆有口感,少少辣幾惹味。
⭐酸辣雲耳
酸酸地好開胃🤤
⭐麻辣手撕雞
⭐冬菇豬手
⭐郊外油菜
加了鵝油的菜心更甜美👍
⭐鵝油撈麵
麵條有咬口,鵝油香口不膩,越食越好味👍
⭐凍檸茶 & 雙檸七
跟餐叫凍飲或特飲都唔使加錢,好抵呀。
2023-10-22
$100 (Lunch)
餐廳環境似乎花了一些心思,粉色系牆身配白色枱,坐得鬆動、舒適,與其他茶餐廳好不同。🪿🐖🍜 煙燻燒鵝拼燒腩仔撈麵 (HK$72).粗麵彈牙爽口,撈入荔枝柴燒鵝油和秘製豉油,每一口都是滿滿鵝香味道,幸好鵝油是動物油中比較健康因為熔點低和富含不飽和脂肪酸,所以食咗無咁大罪惡感🤭.燒腩仔有看得見的5層肥和肉,味道不錯,唯獨皮唔夠脆,涼咗所以腍咗.燒鵝,除咗面頭一件啖啖肉,好好味之外,其他都比較多肥多骨,無肉好食,有啲失望😞.奉送老火靚湯一碗,味道可以🍵 蕃石榴四季春烏龍茶 (跟餐 +$10).店員很好,心知我想飲熱的,佢話呢款可以轉熱飲,少甜,味道不錯👌🏻

🪿🐖🍜 煙燻燒鵝拼燒腩仔撈麵 (HK$72)
.奉送老火靚湯一碗,味道可以

老火湯

🍵 蕃石榴四季春烏龍茶 (跟餐 +$10)

蕃石榴四季春烏龍茶

2023-10-07
蕃石榴四季春烏龍茶
2023-10-13 476 views
上次食過一次炯記 ,一直念念不忘✨難得又去開長沙灣,一於再encore‼️除咗長沙灣,北角同埋荃灣都有分店㗎。長沙灣分店裝修有啲似Cafe,簡潔明亮又乾淨👍🏻呢度主打有手撕雞/燒味,仲有鵝油撈麵,選擇都幾多㗎,仲好抵食😋先嚟一個鹽焗手撕雞拼腸粉,雞肉好滑,而且好入味,小食嚟講份量都幾多,女仔可能一份都已經食飽咗,最好同人開心share🥢除咗鹽焗,另外仲有麻辣揀㗎☺️鵝油撈粗都係呢度嘅招牌,味道好香濃,而且麵質好有彈性。自選雙拼揀咗切腩同冬菇,切腩即係牛腩,質地軟稔,同冬菇一樣都係主導好入味。朋友點咗個叉燒燒鴨飯,叉燒好鬆化,而燒鴨層皮脆脆地,勁香。整體成餐都好正啊,連埋兩杯飲品,加埋都係百幾蚊咋,超抵😆

整體成餐都好正啊,連埋兩杯飲品,加埋都係百幾蚊咋,超抵😆
2023-10-13 221 views
炯記自選雙拼,🥰可以自己選擇真係好方便,而且雙拼一次過可以試兩款餸,🫶🏻更加有不同嘅滋味。嚟到當然要試下佢哋招牌嘅鵝油撈麵。.個麵好有光澤,🍜配上鵝油同醬汁,唔會太油膩。食起身粗身麵彈牙,好香口。😚我覺得會比幼麵更加好食,因為煙煙韌韌有口感。.豬手好厚,🐷好軟熟,食起身骨膠原非常豐富。切腩帶有肥的油脂,又唔會太過heavy,🐮食肉獸牛魔王最愛。惹味沙姜雞(半),🐥醬汁鹹香,沙薑味濃厚。

惹味沙姜雞(半),🐥醬汁鹹香,沙薑味濃厚。
2023-10-12 157 views
中秋食過荃灣果間念念不忘今日嚟到長沙灣見到有又入去食2人餐同荃灣分店有d唔一樣呢度多左雙拼燒味主食多左瀨粉老火湯無味精飲完唔口渴今次都係叫鹽焗手撕雞~朋友唔食得太辣冬菇可能賣晒~加多左件豬手大大舊~滿滿骨膠原呢間豬手偏向有咬口經過上次經驗驚食唔晒要左一碗鵝油撈麵兩份一碗飯(最後飯要打包太飽)菜呢邊有生菜菜芯揀麻辣雞腎辣得好過癮爽口彈牙呢邊酸辣雲耳相對無咁辣呢邊特飲多過荃灣店叫左杯菠蘿四季春烏龍茶少甜少冰蕃石榴四季春烏龍茶少甜少冰兩杯都係酸酸甜甜~茶味濃兩個女仔食2人餐記得帶盒打包上次兩公婆食都可以清碟細食人士可以3個人食再加小食
中秋食過荃灣果間念念不忘
今日嚟到長沙灣見到有又入去食

2人餐同荃灣分店有d唔一樣
呢度多左雙拼燒味
主食多左瀨粉

老火湯無味精飲完唔口渴

今次都係叫鹽焗手撕雞~
朋友唔食得太辣

冬菇可能賣晒~加多左件豬手大大舊~
滿滿骨膠原
呢間豬手偏向有咬口

經過上次經驗驚食唔晒
要左一碗鵝油撈麵兩份
一碗飯(最後飯要打包太飽)
菜呢邊有生菜菜芯揀

2023-10-12
Type of Meal
Dinner
  • 二人滿足套餐
呢日同好鍾意食雞🐓嘅朋友👩🏻‍🏭一齊喺長沙灣,我諗一諗,就帶咗朋友👩🏻‍🏭嚟呢間餐廳開餐🤣$78「惹味沙薑雞🐓半隻」:沙薑雞🐓煮得啱啱熟,雞肉夠嫩滑,連雞胸肉都軟腍腍👍;雞皮黃澄澄 全部都係油勁滑 朋友👩🏻‍🏭同我 都忍唔住食咗兩塊🤣$68「鹽焗手撕雞🐓半隻」:「手撕雞🐓」啖啖肉、有鹹香、有雞味,上邊仲加咗啲芝麻😋;食得好方便暢快🤣$20嘅「冬菇扒生菜」:生菜🥬新鮮爽脆,仲有幾粒小冬菇😋$16「熱檸茶🍋☕️」:茶底夠濃郁😋$16「熱奶茶」:幾香幾滑😋

$20嘅「冬菇扒生菜」:生菜🥬新鮮爽脆,仲有幾粒小冬菇😋

$16「熱檸茶🍋☕️」:茶底夠濃郁😋

$16「熱奶茶」:幾香幾滑😋
最近到長沙灣探索美食。一家令我驚艷的燒味店——炯記!😄🍽️炯記位於長沙灣,是一家以燒味聞名的餐廳。我聽朋友介紹說他們的雙拼飯非常出色,當然我也迫不及待地想親自嚐嚐!🔥🔥走進炯記,我立刻被熱鬧的氛圍所吸引。店內的裝潢簡單舒適,讓人感到放鬆愉快。服務人員熱情友好,耐心地為我解答了所有問題。👍🏻🏪我選擇了他們的招牌雙拼飯,其中包括鹽焗口撕雞和豬手。這道招牌菜絕對是一個明智的選擇!鹽焗口撕雞肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來豐富的口感;豬手則香嫩可口,入口即化。這兩種搭配在一起,相得益彰,讓我大呼過癮!😋👌除了招牌菜,炯記還提供各種種類豐富的燒味選擇。無論是燒鵝、燒鴨還是叉燒,它們的質量都非常高。雖然價格不算低,但這裡的食物絕對物有所值!🍖💰我喜歡這家餐廳的乾淨整潔,環境舒適。在品味美食的同時,我感受到了愉快的就餐體驗。這裡的服務周到而友好,讓人感到宾至如歸。👏🌟
最近到長沙灣探索美食。一家令我驚艷的燒味店——炯記!😄🍽️

炯記位於長沙灣,是一家以燒味聞名的餐廳。

我選擇了他們的招牌雙拼飯,其中包括鹽焗口撕雞和豬手。
這道招牌菜絕對是一個明智的選擇!
鹽焗口撕雞肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來豐富的口感;

2023-10-03
Type of Meal
Dinner
2023-10-04 93 views
炯記自選雙拼,🥰可以自己選擇真係好方便,而且雙拼一次過可以試兩款餸,🫶🏻更加有不同嘅滋味。嚟到當然要試下佢哋招牌嘅鵝油撈麵。個麵好有光澤,🍜配上鵝油同醬汁,唔會太油膩。食起身粗身麵彈牙,好香口。😚我覺得會比幼麵更加好食,因為煙煙韌韌有口感。豬手好厚,🐷好軟熟,食起身骨膠原非常豐富。切腩帶有肥的油脂,又唔會太過heavy,🐮食肉獸牛魔王最愛。惹味沙姜雞(半),🐥醬汁鹹香,沙薑味濃厚。

惹味沙姜雞(半),🐥醬汁鹹香,沙薑味濃厚。
2023-09-28 111 views
同細仔好隨意,經過就入去食既一間餐廳,以前食過一次,覺得唔錯,今次lunch 去試,味道依然唔錯叫左個手撕雞海蜇鵝油撈粗加杯凍阿華田,lunch$60 ok啦,而家佢有個酸蘿蔔幾好食。手撕雞可選辣/唔辣,我地選左走辣因為小朋友要食,另外海蜇個汁有微微辣,小朋友可能要就住食,鵝油撈粗真係好食,唔係到處食到。環境乾淨,職員姐姐都會同小朋友玩😂 8坐位都闊落 我食時11點半,冇早餐提供了,份量適中,我小朋友2歲半都食到大半碗後我再食都岩岩夠飽。

• 太子鵝油撈麵
2023-09-27 99 views
收工同女朋友喺長沙環買啲嘢,又經過呢間炯記餐室,呢間餐廳性價比十分高兩百蚊的二人餐會食飽。要打包,而且食物質素好鵝油撈麵9/10分。香濃嘅鵝油撈埋喺面入邊,十分開胃而且分量極多!就噉食呢個面已經飽滷水豬手8/10分。滷水豬手非常嫩滑浸咗好耐的,而且好入味強推!手撕雞半隻8.5/10分👍每次過嚟都係叫鹽焗大家可以試下辣嘅手撕雞,鹽焗手撕雞同樣雞肉唔會太柴!小朋友食都會好鍾意的小食方面有木耳同埋雞腎,所以呢個二人套餐分量非常多三個人食都可以,而且有兩碗例湯,呢一餐嘅食物多元化

2023-09-26 87 views
好棒之小店,是很貼心的飯店,食物質素非常好。午餐和同事的快樂再訪,點了主打的豬手來吃,朋友愛吃店子手撕雞,棒。越式香茅豬扒米線見到同事吃的,不簡單,一大塊豬扒,米線彈口好吃,足料。不錯的午餐主題四寶飯手撕雞~滿滿油香,份量多。秘製醬皇豬手~口感軟熟,非常入味喔,有兩件。牛腩~牛腩少肥腍身,好香牛味。牛肚~牛肚~愛吃爽脆之感覺。腩差炒旦飯簡簡單單,健康感覺,腩差是店子招牌菜,有保證,肥美。是日靚湯紅蘿蔔粟米煲豬骨湯店子的好吃,不會很油,感覺又進步很多呢,叉燒是今天最好吃,以焦香見稱,很滿滿意同事介紹這店子,半肥瘦橫紋相間值得加分。入口肉質很爽口,棒喔呢。
好棒之小店,是很貼心的飯店,食物質素非常好。

越式香茅豬扒米線

四寶飯

腩差炒旦飯
簡簡單單,健康感覺,腩差是店子招牌菜,有保證,肥美。

是日靚湯
紅蘿蔔粟米煲豬骨湯

2023-09-25 81 views
這間炯記餐室在我家附近吃過幾次水準都𣎴錯 而且價錢不貴選擇多,而且夠特別是晚餐的好選擇推薦大家試試大滿足套餐其他餐廳一個餐的價錢這裏可以吃到兩款主食和例湯還可以加錢配埋飲品和油菜🌀手撕雞飯配腩叉鵝油撈粗手撕雞有鹽焗和麻辣味選擇雞肉嫰滑又入味伴菜有胡麻沙律和醋醃雲耳腩叉燒好腍身,不會燒焦肥瘦相間剛剛好每一塊叉燒都很好味撈粗用鵝油代替了豬油更加甘香粗麵麵質爽滑而彈牙是我個人的最愛🌀老壇酸菜魚魚片夠嫰滑魚片配菜都很足料酸湯帶蒜香,辣度只微辣,用作配返都不錯🌀雜果賓治橙桃茶汽泡茶加了雜果粒 夏天消暑飲品

這間炯記餐室在我家附近

🌀手撕雞飯配腩叉鵝油撈粗

手撕雞有鹽焗和麻辣味選擇
雞肉嫰滑又入味
伴菜有胡麻沙律和醋醃雲耳

腩叉燒好腍身,不會燒焦
肥瘦相間剛剛好
每一塊叉燒都很好味
撈粗用鵝油代替了豬油更加甘香
粗麵麵質爽滑而彈牙
是我個人的最愛

🌀老壇酸菜魚
魚片夠嫰滑
魚片配菜都很足料
酸湯帶蒜香,辣度只微辣,
用作配返都不錯

🌀雜果賓治橙桃茶
汽泡茶加了雜果粒 夏天消暑飲品

2023-09-22 102 views
小店主打多款廣東菜、人氣款式包括太子鵝油撈面、手撕雞、醬皇豬手等,另外亦提供燒味菜式~ 值得一提嘅係長沙灣分店更加入cafe元素,走文青路線,為大家呈現不一樣嘅港式餐廳😄晚市套餐有好多選擇,如果有選擇困難症嘅嘅不妨可以試試呢個特盛餐,有齊幾款特色主食,加埋飯同鵝油撈粗~ 手撕雞要咗麻辣同鹽焗口味,嫩滑多汁,唔嚡口、牛魔王份量適中,樣樣有啲,牛味幾出,感覺唔錯!鵝油撈粗係呢度嘅signature,估唔到完全唔油,而且食完都唔會覺得口乾!個人私心推介腩叉牛角包,叉燒有五大塊,肥瘦適中,啖啖肉好滿足,仲有蔬菜搭配,健康又美味,牛角包超級出色,酥脆可口,牛油香氣滿滿,必點之選😭