2014-07-31 3713 views
雖然懷舊冰室越開越多,大部份都會以香滑炒蛋作賣點,但每當提起常餐,炒蛋,第一時間總會諗起佢—澳洲牛奶公司每次經過都總會見到餐廳外排著長長人龍,但等候時間其實唔長,因為侍應們做野效率高,當按排入座後就會即時問你食咩,當你話要睇睇餐牌,無耐又會再問多次如果再答唔出,佢地就會面色一沉. . .叫野食變得好有壓力呢. .論效率,當你落單無耐,過3分鐘左右食物就已經放到面前,由其係最多人叫既類別,例如:常餐 ,炒蛋多或者燉奶燉蛋類. . .如果你係上班一族或趕時間,相信你會好開心~但如果想慢慢品嘗食物,相信你選錯地方了,餐廳內坐得好迫,人來人往,翻桌速度驚人,令你好自己快快order,快快食完,快快離開講返野食先~炒蛋多士多士上放滿厚厚既炒蛋,炒蛋香滑,還有少許蛋汁,蛋味濃郁,感覺入口即溶而厚厚既多士,外脆內軟,牛奶味頗香,食落有點口感,唔會淋晒茄蛋治方包相對下較為薄身,包面經烘過,變得脆身炒蛋份量一樣驚人,薄薄蕃茄與厚厚既炒蛋即成強烈對比以三文治形式食炒蛋,令炒蛋變得比較硬身,感覺更加飽肚~火腿通粉通粉粒比較細,較有口感,因為本人不論係通粉或意粉類,都比較喜歡偏硬及較有彈性既口感,所以覺得不錯
雖然懷舊冰室越開越多,大部份都會以香滑炒蛋作賣點,
但每當提起常餐,炒蛋,第一時間總會諗起佢—澳洲牛奶公司
每次經過都總會見到餐廳外排著長長人龍,
但等候時間其實唔長,因為侍應們做野效率高,
論效率,當你落單無耐,過3分鐘左右食物就已經放到面前,
如果你係上班一族或趕時間,相信你會好開心~
但如果想慢慢品嘗食物,相信你選錯地方了,
餐廳內坐得好迫,人來人往,翻桌速度驚人,
令你好自己快快order,快快食完,快快離開

講返野食先~
炒蛋多
炒蛋多士
多士上放滿厚厚既炒蛋,
炒蛋香滑,還有少許蛋汁,蛋味濃郁,感覺入口即溶
而厚厚既多士,外脆內軟,牛奶味頗香,食落有點口感,唔會淋晒
茄蛋治
茄蛋治
方包相對下較為薄身,
包面經烘過,變得脆身
炒蛋份量一樣驚人,
薄薄蕃茄與厚厚既炒蛋即成強烈對比
以三文治形式食炒蛋,令炒蛋變得比較硬身,
感覺更加飽肚~
火腿通粉
通粉粒比較細,較有口感,
所以覺得不錯
燉奶
口感香滑,奶味香濃,但頗甜
由於燉奶質感比較傑身,所以食落比較膩,
作下午茶會比作為餐後甜品好呢~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
之前都提到依加越黎越多冰室,
食到差不多質素既食物唔係難事,
當然以佢名氣同受歡迎程度,
未試過嘅朋友當然一試無仿,
但試過之後係咪值得再花時間排長龍去食一個(快餐)呢~
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
炒蛋多