1K
2021-04-08 3880 views
其實「果汁凍鮮奶」這款冰凍甜味果汁鮮奶,是「澳洲牛奶公司」最近才新推出市面,最近才展示張貼新價目表在食店牆壁上的新手調飲品。須知道在現實中,不是每一款新鮮水果跟鮮果汁都適合跟「鮮奶」混合在一起,變成手調甜味果汁鮮奶飲品,例如酸味「檸檬」就不可以了。之前我在「坑口」光顧某港式茶餐廳,選擇享用「凍檸啡」飲品的時候,才知道原來「檸檬汁」是不能夠跟「鮮奶」互相混合,否則「檸檬汁」混合「鮮奶」會凝結成不能消化塊狀物體,飲完會導致腸胃不適。至於我在晚上光顧「澳洲牛奶公司」的時候,本來是把「果汁凍鮮奶」這款新飲品餐牌價目表拍攝下來,可惜「果汁凍鮮奶」沒有展示在餐牌裡面,只有價目表張貼在食店牆壁上面。我為免把「果汁凍鮮奶」價目表拍攝下來的實際過程,會引致跟「澳洲牛奶公司」侍應發生任何不必要的誤會,所以最後還是不敢利用手機相機,把店內張貼的「果汁凍鮮奶」價目表拍攝下來。至於我最近光顧點了「澳洲牛奶公司」新製作的「果汁凍鮮奶」來享用,無意中發現「果汁凍鮮奶」實際製成品裡面,完全沒有加入冰塊。但是「果汁凍鮮奶」實際製成品裡面的實際溫度感覺,其實十分之冰涼,而且「澳洲牛奶公司」選擇了使用有耳朵金屬杯去盛載「果

但是「果汁凍鮮奶」實際製成品裡面的實際溫度感覺,其實十分之冰涼,而且「澳洲牛奶公司」選擇了使用有耳朵金屬杯去盛載「果汁凍鮮奶」,冰涼溫度感覺在「果汁凍鮮奶」一直驅之不散。

果汁凍鮮奶

至於「澳洲牛奶公司」水吧店員,在「果汁凍鮮奶」裡面加入了什麼水果,為單純甜味「鮮奶」注入什麼甜味感覺,直至我開始享用「果汁凍鮮奶」之後才知道。

原來「澳洲牛奶公司」水吧店員,在「果汁凍鮮奶」飲品實際製成品裡面,加入了原塊切片「香橙」。但是即使是原片「香橙」,也未必能夠令原本的「鮮奶」,增加來自果汁的甜味。

而且我整個享用「澳洲牛奶公司」新製作「果汁凍鮮奶」飲品的時候,發現廚房店員還有在「鮮奶」裡面,另外再加入了甜味鮮「橙汁」。

所以利用「澳洲牛奶公司」提供的匙羹,戳「果汁凍鮮奶」飲品裡面的切片「香橙」,對「果汁凍鮮奶」飲品實際果汁甜味而言,其實只是錦上添花的效果而已。

由於「澳洲牛奶公司」廚房沒有在「果汁凍鮮奶」實際製成品裡面加入冰塊,所以沒有任何從冰塊融化出來的冰水會沖淡「果汁凍鮮奶」實際甜味。

蛋白燉鮮奶

但是偏偏我由一開始享用「果汁凍鮮奶」的那一刻開始,就已經發現「果汁凍鮮奶」飲品的實際溫度,一直維持頗為冰涼的溫度水平,即使沒有冰塊,飲品的冰涼感覺維持到飲完為止。

可想而知「澳洲牛奶公司」廚房店員,或許曾經把部分「果汁凍鮮奶」食材,直接放入雪櫃裡面冷藏,然後才把冷凍材料合而為一,製作冰涼的甜味「果汁凍鮮奶」飲品。

為了配合享用「果汁凍鮮奶」飲品的冰涼感覺,所以我在點選享用「澳洲牛奶公司」的甜味「蛋白燉鮮奶」,也選擇了享用冰凍版本「蛋白燉鮮奶」。

「澳洲牛奶公司」冰凍版本「蛋白燉鮮奶」甜品裡面的「蛋白鮮奶」,一早已經被凝固成奶凍啫喱,所以實際味道一直保持濃厚牛奶甜味,口感也算是彈牙。

冰凍版本「蛋白凍鮮奶」甜品在我享用過程期間一直都保持在冰涼狀態,一食就感覺到冰凍「蛋白燉鮮奶」甜品,有涼透心扉的甜味感覺。

腿蛋文治烘底

而且「澳洲牛奶公司」向來都是「光速餐」的代表,所以我一點完餐,「澳洲牛奶公司」侍應不到一分鐘,就已經直接捧着冰塊「蛋白燉鮮奶」送到的面前,我不需要五分鐘就已經食完「蛋白燉鮮奶」。

至於「澳洲牛奶公司」招牌食品「腿蛋文治」,我現在幾乎每一次都選擇為「腿蛋文治」實際製成品切皮麵包,進行加熱烘底工作,香烤過的甜味「腿蛋文治」,口感尤其十分香脆。

「澳洲牛奶公司」侍應大多比較年輕,服務態度雖然未至於是很有禮貌,但是至少沒有在我的實際點餐過程期間,有惡性的反應,因為我已經懂得進入前先擬定點餐內容,然後才正式點餐。

所以我現在面對「澳洲牛奶公司」裡面的侍應,實際點餐過程期間,早已經熟悉如何快速清楚地點餐,很少遇過問題,服務方面沒有什麼地方值得大讚,但是對下次光顧「澳洲牛奶公司」沒有任何疑問。
2021-03-15
$77 (Tea)
果汁凍鮮奶
腿蛋文治烘底
👍🏻雞蛋三文治 $20滑蛋份量十足!夠厚夠滑身,蛋味好重🤪炒蛋用左牛奶炒,所以食到陣陣既奶香😋份炒蛋唔怕油淋淋,令到個麵包好油膩👍🏻生熟度啱啱好,怕生/過熟既朋友都啱食😆味道:9/10性價比:9/10-📍#澳洲牛奶公司 佐敦白加士街47-49號地下#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #佐敦 #佐敦美食 #佐敦好去處 #黃店 #佐敦黃店 #黃色經濟圈 #澳牛
👍🏻雞蛋三文治 $20
滑蛋份量十足!夠厚夠滑身,蛋味好重🤪
炒蛋用左牛奶炒,所以食到陣陣既奶香😋
份炒蛋唔怕油淋淋,令到個麵包好油膩👍🏻
生熟度啱啱好,怕生/過熟既朋友都啱食😆
味道:9/10
性價比:9/10

📍#澳洲牛奶公司
佐敦白加士街47-49號地下

• 雞蛋三文治
2021-07-11 0 views
傷心的燉奶係天意的安排或是係心情嘅倒影本來想去食個All Day Breakfast 但 Cafe 無咁早開 (笑)於是去都賣早餐大名鼎鼎嘅澳牛一早去到都已經大排長龍行過雪櫃見到水珠和倒影不禁有感。而影Edaciousness 7/10心情影響視力
傷心的燉奶

係天意的安排
或是
係心情嘅倒影

本來想去食個
All Day Breakfast
但 Cafe 無咁早開 (笑)

於是去都賣早餐
不禁有感。而影

Edaciousness 7/10
心情影響視力
2021-07-09 0 views
:: 澳洲牛奶公司 ::由細食到大,街知巷聞、中外馳名嘅茶餐廳。同屋企人食咗N次,印象中第一次食係幼稚園hahahah。之前因爲武肺停業咗一排,一開翻兩老就話要去食,結果晨早十點去到已經排緊隊-,- 。;早餐 $38最掛住個炒蛋(好有動感😂),滑得嚟有奶香,食過咁多炒蛋都係呢個最得我心,配埋烘過嘅厚多士就係perfect池嘅早餐。通粉正常發揮,不過我鐘意叉燒意多過火腿通,可惜早上無啦o(`ω´ )o。;鮮奶燉蛋白 $30必食之選,質地動L動L,又滑又香。今次食仲覺得佢無之前咁甜,非常好,💯。
:: 澳洲牛奶公司 ::

由細食到大,街知巷聞、中外馳名嘅茶餐廳。
一開翻兩老就話要去食,
結果晨早十點去到已經排緊隊-,- 。

;早餐 $38
最掛住個炒蛋(好有動感😂),滑得嚟有奶香,
食過咁多炒蛋都係呢個最得我心,
配埋烘過嘅厚多士就係perfect池嘅早餐。

;鮮奶燉蛋白 $30
必食之選,質地動L動L,又滑又香。
今次食仲覺得佢無之前咁甜,非常好,💯。

鮮奶燉蛋白
$50 (Breakfast)
鮮奶燉蛋白
2021-07-06 0 views
今日同女朋友去食澳牛,今日雖然係星期六,但都唔算多人,我地排左3個字就有位了~我地一齊叫左常餐:🍜粉麵: 牛肉/叉燒+意粉/通粉🍳火腿蛋:西煎雙蛋/炒蛋🍞麵包:多士/方包叉燒意粉,雞湯底香濃~叉燒半肥瘦,意粉唔太淋,好食 (個人鐘意加好多好多胡椒粉)火腿炒蛋,火腿無煎,普通;不過炒蛋好滑,好夠味~多士,鬆軟牛油多士,熱烘烘,外脆內軟☕️加埋杯茶走,茶香奶滑, perfect!3個字就食完呢個好好味既早餐!好有效率!有可以出發去拍拖lu~

我地一齊叫左常餐:
🍜粉麵: 牛肉/叉燒+意粉/通粉
🍳火腿蛋:西煎雙蛋/炒蛋
🍞麵包:多士/方包

火腿炒蛋,火腿無煎,普通;不過炒蛋好滑,好夠味~
多士,鬆軟牛油多士,熱烘烘,外脆內軟

☕️加埋杯茶走,茶香奶滑, perfect!

2021-06-26
Lunch
/ 「澳牛」開喺公司附近真係好開心🙈,成日早餐諗唔到食咩,都會揀食佢,因為真係好似上左癮,中左毒咁🤩!前一日同同事就買左三文治🥪外賣返公司食👍🏻💬澳牛既火腿炒蛋三文治🥪真係好出色,好好食,真係會食到上癮😭😭😭!然後到左第二日,同同事可以坐低食,異口同聲話「不如再食澳牛」📍早餐 (火腿通粉) $38💬通粉又係第二個好出色既地方⋯(我同同事每次食都一定要加胡椒粉落通粉,加完真係會再好食好多🤩🤩🤩👍🏻)澳牛真係會令人食上癮,就算要排隊都會排黎食🙈,員工服務態度其實好左好多,個個都好講得笑,唔錯🤣!
/ 「澳牛」開喺公司附近真係好開心🙈,
成日早餐諗唔到食咩,都會揀食佢,
因為真係好似上左癮,中左毒咁🤩!

前一日同同事就買左三文治🥪外賣返公司食👍🏻

💬澳牛既火腿炒蛋三文治🥪真係好出色,
好好食,真係會食到上癮😭😭😭!

然後到左第二日,同同事可以坐低食,
異口同聲話「不如再食澳牛」

📍早餐 (火腿通粉) $38
💬通粉又係第二個好出色既地方⋯
(我同同事每次食都一定要加胡椒粉落通粉,
加完真係會再好食好多🤩🤩🤩👍🏻)

澳牛真係會令人食上癮,就算要排隊都會排黎食🙈,
員工服務態度其實好左好多,
個個都好講得笑,唔錯🤣!
2021-02-02
2021-06-27 0 views
同朋友喺尖沙咀食完飯想食甜品,於是就行去佐敦食澳洲牛奶公司,因為佢嘅燉蛋白燉鮮奶係我最愛嘅甜品之一,每碗$30 ,冷熱同價,喺門口就見到佢仲係用緊傳統嘅冰櫃雪燉奶同燉蛋,用嘅都係傳統嘅玻璃碗,因為天氣太熱所以我今次揀咗凍嘅,佢嘅牛奶味好濃,而且超級滑,我食過凍同熱,不過唔知係咪心理作用,我覺得凍嘅比熱嘅甜,可能雪左個甜度提升左??如果佢有減糖版就好啦!但係我覺得熱嘅蛋白燉鮮奶比雪凍嘅更滑,所以我下次會食返熱既
2021-06-27
2021-06-27 0 views
自從疫情出現冇咗遊客,而家食澳牛唔使成日排隊,只要係非繁忙時間嚟食就可以直接入餐廳,澳牛係香港人嘅茶餐廳,完全感受到香港人速食嘅文化,入餐廳秒速落單,秒速上菜,呢間餐廳好多侍應,所以一個侍應對幾張枱,好快照顧到你嘅需要,侍應見到我抱住個袋,自動波拎張凳俾我放袋好貼心,佢嘅茶餐$46 ,唔算特別平,佢嘅通粉雞湯味都幾濃,叉燒比較硬,我鍾意佢塊牛油多士夠香脆,奶茶都算濃滑,加上澳牛係黃店,黃店一定要撐!!
2021-06-26 228 views
基本上澳牛嘅味道唔使講大家都知😋十年如一日最愛佢嘅炒滑蛋💖💖黎得澳牛多🧐就知道呢到店員都係鐵漢柔情🤣🤣🤣雖然有時講嘢好粗魯但係佢見到你拎得多嘢或者有特別情況都會特別安排一啲比較好嘅位置比你❤️🔥人情味喺呢度嘅最愛至愛👍🏻
2021-06-24 205 views
#港式eatcovery💡有水準嘅香港人快餐朝早返工趕時間,諗都唔洗諗,一定要食澳牛,快靚正❤️🍽腿蛋三文治包裝好靚,一打開三文治排得好整齊,唔會壓偏,又唔會俾三文治嘅熱氣整到腍曬,未食就已經心花怒放!烘底夠脆,澳牛炒蛋不嬲都係招牌貨,食落唔會濟、唔油,仲好滑、蛋味十足!加埋火腿多一層口感。好大份,女仔未必食得曬兩份,值咁好味,女小編就點都要食曬😂😂🍽 牛肉三文治牛肉偏咸,食落比較「寡」。烘底包都keep到個水準。相信牛肉加蛋會好味啲🤣🍽 凍奶茶澳牛嘅奶茶都唔洗講都知出色!茶同奶嘅比例啱啱好,夠曬滑,少甜茶味更出!ps/澳牛哥哥好好人,做野快手,令小編唔洗遲到又食到靚早餐💛推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍澳洲牛奶公司佐敦白加士街47-49號地下
#港式eatcovery

💡有水準嘅香港人快餐
朝早返工趕時間,諗都唔洗諗,一定要食澳牛,快靚正❤️

🍽腿蛋三文治

凍奶茶
  • 奶茶
  • 腿蛋治
2021-06-24 247 views
🍳炒蛋點可以少左澳牛🤤排隊果陣問侍應可唔可以唔搭枱👀佢都比我地等面壁枱☺️之後食得慢又無趕我地走,其實都幾有禮貌🤣圖4-5有餐牌😉🌟🌟🥪腿蛋治 ($22+1 烘底)炒蛋好足料夠哂厚! 口感真係好嫩滑😍唔過生/熟,我覺得個火喉岩岩好😋蛋味都香濃,暫時係我最鐘意嘅炒蛋🥰如果有邊間🍳好食歡迎話我知😙呢個價錢無得輸,烘底係基本啦😏滑蛋咁重都無整淋塊包😆我印象中好似以前奶味濃啲?🤔🌟茶餐 ($46)有牛油多士🍞火腿炒滑蛋🍳同叉燒湯意粉🍜熱飲☕️無諗過牛油多士可以咁香,塊包又新鮮,朋友仲話好味過我個烘底包🤣炒蛋就無腿蛋治嘅咁厚,質感上碎啲啲,我都係鐘意腿蛋治多啲🙈
腿蛋治 (烘底)
腿蛋治、火腿炒蛋
🌟🌟🥪腿蛋治 ($22+1 烘底)
牛油多士、火腿炒滑蛋
叉燒湯意粉
🌟茶餐 ($46)
2021-06-24
$35 (Lunch)
腿蛋治 (烘底)
腿蛋治、火腿炒蛋
牛油多士、火腿炒滑蛋
叉燒湯意粉
  • 腿蛋治
  • 茶餐
  • 火腿炒滑蛋
2021-06-21 180 views
一向出名效率極高嘅澳牛,今日嚟咗食佢嘅早餐。早餐時間已經有勁多人排隊,不過整體速度太快,又入座食嘢同買單都好快,所以等位都唔駛等好耐。野食不過不失,快靚正之選。火腿通煎蛋多士,超大塊蛋,同埋個蛋都真係夠滑,可以揀煎蛋 or 炒蛋。通粉係金寶雞湯底,又幾濃郁香甜,不過 d 通粉就有 d 太淋,多士可以再烘濃 d 侍應其實比我感覺都好 nice , 只係效率太快,好似咩都好急,都幾有香港茶餐廳特式,落單同食都好似好急咁,不過其實食得慢都唔會催你。

2021-06-20 231 views
係佐敦睇完醫生,食澳牛極速醫肚再搭巴士返屋企。要排隊,但等左唔使5分鐘就入得。多士同炒蛋係唔錯!多士係即烘,上枱仲熱同脆。其他就正常發揮,熱華田就一般,好淡,唔夠濃。

2021-06-19 277 views
.📍澳洲牛奶公司📍 #饅頭去佐敦我要幫澳牛叔叔平反下,其實佢哋可以好nice㗎 (可能少咗大陸客)! 前提係你要入座前就諗好食咩,基本上跟到佢哋嘅Speed就冇問題。P.S. 媽咪話我哋可以喺嗰度逗留20分鐘好神奇😂。------------------------------腿蛋文治 烘底 ($22+$1)落單轉過頭就光速上碟,效率毋需質疑。切皮方包經烘烤後變到挺身香脆,厚厚地咬落去Fluffy好有滿足感😆;火腿冇煎過但品質唔會過凍嚡口,陪襯食物嚟講係合格水平。炒蛋係重點,足料豐盈,嫩滑中帶點蓬鬆😋,蛋同奶味都非常濃郁,蛋汁增添口感🤤,仲有少少牛油鹹香;整體層次外脆中鬆軟內香厚,味覺碰撞一流,係世界級嘅腿蛋治。❤------------------------------蛋白燉鮮奶 ($30)表面純白平如鏡面,火候控制得啱啱好,保持到液態平固體嘅狀態,香濃嘅牛奶甜味🐮同蛋白混合嘅味道係無敵,入口暖暖地,口感滑溜細緻再化開,好正啊😍!唯一嘅缺點就係甜得濟,宜少食多滋味。------------------------------整體評分:8.0/10小編回頭率:7/10
📍澳洲牛奶公司📍 #饅頭去佐敦
P.S. 媽咪話我哋可以喺嗰度逗留20分鐘好神奇😂。
腿蛋文治 烘底 ($22+$1)

蛋白燉鮮奶 ($30)
整體評分:8.0/10
小編回頭率:7/10
腿蛋文治(烘底)
蛋白燉鮮奶
腿蛋文治(烘底)
2021-06-14 243 views
星期日一點半左右到澳牛 都估到會大排長龍 所以決定同女朋友做完野先再去 大概三點半去到 唔需等 即時入庭澳牛出名簡單同快 叫左個常餐 兩分鐘就到叉燒意粉最出名 個湯係雞湯 夠濃味 同埋意粉夠爽 叉燒偏瘦炒蛋好滑 應該加左牛奶 多士好厚好脆 牛油夠多 火腿普通 微微煎過 最後係凍檸茶 依家都轉左做熱飲杯 不過好細心 檸檬已經去左核 茶底夠濃味 叫左少甜 甜度剛剛好 因為唔飲牛奶 所以冇叫奶茶 試左啖gf叫奶茶 唔錯幾滑 常餐46蚊加2蚊凍飲 繼續保持高水平

澳牛出名簡單同快 叫左個常餐 兩分鐘就到

叉燒意粉最出名 個湯係雞湯 夠濃味 同埋意粉夠爽 叉燒偏瘦

因為唔飲牛奶 所以冇叫奶茶 試左啖gf叫奶茶 唔錯幾滑

常餐46蚊加2蚊凍飲 繼續保持高水平

2021-06-13
$50 (Tea)