作為一個唔食得辣又好鐘意食辣既我黎講,真係好想食重慶火鍋,一直怕辣唔敢試。今次決心就簡左間新開張無耐既挑戰一下,講到明正宗重慶火鍋,睇下係味真係好食先。入到去店鋪唔算大,裝修簡約,但已滿心期待。🍅🐂鮮茄牛腩鍋 $138實在怕辣到食唔到,所以叫左兩個湯底,以貴價錢再另+$50。茄湯無乜特別,入口微辣,唔太濃,但清清地都好飲。蕃茄夠淋好食,如果湯底有埋薯仔粒就正。🌶🌶🌶招牌重慶麻辣鍋 $128麻雀造型既牛油,幾新鮮,放落熱湯好快溶化,加左牛油令湯底變得更加香濃肥美。湯底跟足跟足重慶本店,十多款香料同4種辣椒炒好,再配上豬骨湯。湯底調味唔錯,對唔食得辣既人來說,真係幾辣,食到最後嘴都麻哂,好刺激。🍴粒粒凍豆腐 $42凍豆腐係火鍋既好搭擋 ,由新鮮豆腐冷凍而成,孔隙多、彈性好、營養豐富。但勸告唔好放落麻辣湯底,吸收左湯汁,咬落爆漿口感,真係辣到飛起。下一秒諗都唔洗諗將其他放哂落蕃茄湯底。🍴鮮腐竹 $32腐竹吸湯汁力強,試左一塊麻辣湯底後,雖然惹味。但其餘都掉哂落蕃茄湯底,哈,鬼叫我唔食得辣。🐂新鮮黑柏葉 $108牛柏葉識食梗係食黑色,加上呢度黑柏葉真係好新鮮。黑柏葉無被漂過,比一般牛柏葉更有
醬料

🍅🐂鮮茄牛腩鍋 $138

🌶🌶🌶招牌重慶麻辣鍋 $128

🍴粒粒凍豆腐 $42
粒粒凍豆腐

🍴鮮腐竹 $32
鮮腐竹

🐂新鮮黑柏葉 $108
牛柏葉識食梗係食黑色,加上呢度黑柏葉真係好新鮮。黑柏葉無被漂過,比一般牛柏葉更有原味,入口亦特別清脆爽口,「索索」甘既聲。
新鮮黑柏葉

🐂雪花牛舌心 $88
牛舌心擺設為兩朵玫瑰花,雪花均勻,入口甘香,食落滑溜。記得唔好碌太耐,唔係會鞋口無甘好食,配辣湯底食一流。
雪花牛舌心

🐑頂級內蒙羊肉片 $98
羊肉片香嫩,食唔出有羊羶味,係食辣鍋既好選擇,不過可能太過期待佢好食,只能說正常無驚喜。
頂級內蒙羊肉片

🌿皇帝菜 $48
食到最後已經辣到食唔出皇帝菜既味道,但都清得一乾二淨。

自制羅漢果茶 $78
辣到頂唔順叫左一瓶,味道正常,都幾大壺,一人飲左好幾杯。另外想讚下個姐姐,見我地飲完手頭杯茶轉個頭就幫手斟返,服務周度👍🏻。
自制羅漢果茶

整體其實價錢都唔算平,不過勝在正宗,配料又新鮮,麻辣火鍋迷可以一試。
2017-11-06
粒粒凍豆腐