2017-01-31 943 views
想起以前朋友來香港玩,提出要試地道小食,我成日會向他們推薦公和荳品。甜滑的荳腐花,煎香的豆腐荳卜,一路都是我的心頭好。只是近日再食,卻找不回從前的味道。認真,豆品係好多地方都可以食到,好味的也不止一兩間。幫襯公和,大部分因素係情懷在做怪。自從轉咗膠杯膠碗,除開情懷,味道似乎也跟著悄悄溜走了。荳花變成膠碗後,風味少咗不突止,直觀份量都少埋。豆花本身有糖,再加黃糖就甜味蓋過豆味。要咗三樣食物,幾乎無一個可以達到過去的水準。無糖豆漿就對荳製品味道的評判最直觀,可惜,雖然無甜,但豆味好淡,兌水多咗。煎釀豆腐竟然唔熱,得底部微溫,不是記憶中那剛煎起,燙口的感覺。好彩炸魚餅都算係熱辣,未叫我完全失望。煎炸食物同泰式醬簡直係無雙搭配。食物就供不應求,但忽略品質,就真係幫襯一次少一次。

要咗三樣食物,幾乎無一個可以達到過去的水準。

食物就供不應求,但忽略品質,就真係幫襯一次少一次。