2022-05-11
經過灣仔見到呢間日式麵屋好特別,佢哋主打撈麵,平時拉麵就食得多,撈麵真係好少食!因為好奇心,入咗去試吓!🍴 正宗全料東京撈麵 M $99 L $109 (8/10)由於中size同大size只係差$10,所以叫咗L size試吓!覺得佢哋嘅嘅L size都係正常食量,同朋友一齊食都覺得L size都唔係特別大,正常麵量,肚餓嘅話可以叫L,如果真係好細食嘅女仔叫返M就可以~撈麵有生蛋黃,半熟雞蛋,肉燥,半肥瘦滷肉,香蔥,筍,紫菜,鰹魚粉~ 撈勻咗之後食落係滷肉汁加鰹魚粉再加少少辣味,整體係鹹辣嘅味道,調味係啱啱好,唔會太鹹都幾香口,麵比較粗身,好有口感!每一樣食材都好高質,生蛋黃有蛋香,半熟雞蛋係流心嘅都好有蛋味,滷肉偏肥少少但都唔會油膩,食落去似台式口味,肉質都好爽口唔會好硬,筍,紫菜就正常發揮,紫菜有少少淋左!整體來講都幾特別,似係日式嘅台灣嘢,但又加咗日式嘅元素,日式嘅粗麵,同拉麵嘅配料!店舖都推薦可以加黑椒同埋醋去食,黑椒就會增加少少辛辣同香口嘅感覺,而家加醋嘅話酸酸地會比較解膩。食完仲有汁剩嘅話,可以問佢哋拎啲白飯撈嚟食~真係好日式風味,拉麵係澱粉白飯又係澱粉,超級飽肚🤣🤣🤣🍦
🍦日式雪糕 忌廉芝士 $36 (8/10)
本來想要海鹽雪糕,但係餐廳話賣晒剩係得忌廉芝士同埋柚子(餐牌上面都冇呢兩種味🤣 雪糕係用北海道牛奶去做,食落好香濃牛奶味道,帶有少少忌廉芝士嘅鹹香,creamy同奶香,質感係好細滑,真心幾好食~
推薦指數: 8/10
整體嚟講,真係好特別都幾好食,但可能我唔係好鍾意創新撈麵,都係覺得正宗日本拉麵好食啲!但真心撈麵係唔會伏,正常來講每一樣嘢都好食,只係撈埋一齊唔係特別好食同吸引🤣可能下次嚟喂試吓明太子撈麵或者芝士撈麵!