2019-10-01 390 views
夜晚8點幾9點嘅時候,想搵間近灣仔站嘅餐廳食飯。最後,簡左呢間餐廳。不得不提嘅係,佢地嘅裝修真係好有泰國風味,連啲員工嘅衣著都一樣咁有泰國feel我地叫左1個菜、2個餸同埋一個炒飯。食到勁飽!見到「飛天通菜」個名咁特別,叫左黎試!只係少少辣,啲辣味唔會蓋過其他香料嘅味道,所以我自己覺得個味道幾好。之後叫左個燒豬頸肉,呢個豬頸肉切得好薄,所以食岩唔會韌,咬兩咬就得啦。再加埋佢地個醬,酸酸甜甜。重點係勁大份,勁多塊,呢個真係抵食。呢個泰國街邊豬肉串配嘅醬同豬頸肉個個一樣,都係酸酸甜甜。我地覺得佢燒得岩岩好,所以食落口都幾多肉汁,就咁食同配飯食都可以。仲有叫左個蝦醬炒飯,呢個炒飯個份量好大。上到嘅時候,見到好有心思,配左啲炒蛋絲同埋臘腸。雖然佢係蝦醬,但可以放心嘅係唔會太咸之餘,仲會食到淡淡嘅蝦醬味,所以調味係岩岩好。

蝦醬炒飯
蝦醬炒飯