新泰東南亞餐廳

Sun Thai Restaurant
2019-05-09 6058 views
約了朋友在灣仔喜帖街 happy hour,傾得興起。。。意猶未盡 ,一於轉場去附近的泰國餐廳繼續下場。。。食 dinner是也!上次已經光顧過這家餐廳的盧押道分店,所以對它的菜式和水準也有一定的認識。 今次encore再來, 就一於試一試這家軒尼詩道分店, 水準是否及得上其盧押道分店。今晚我們只叫了以下四樣東西:泰式蝦炒金邊粉 $98金邊粉炒得很乾身, 咬下去軟靱有致,很滑、很有口感 。 金黃色的蛋餅網放在金邊粉的上面 , 賣相非常精緻 , 蛋網 吃起來 一點也不油膩, 蛋味很濃郁、很香 ;配上蝦仁和花生碎 一起吃,口感跟食味均十分精彩, 一吃便知是用心之作!醃無骨鳳爪沙律 $68酸酸甜甜的泰式鳳爪一直都是我的至愛, 起了骨的鳳爪,吃下去很爽, 偶爾吃到「較位亅的軟骨, 口感則十分脆, 而且感覺到骨膠原的豐富, 想著想著。。。就不其然再多吃一隻! 直至全碟鳳爪逐漸、逐漸地在我們的眼簾裏消失了為止!泰式青咖哩(雞肉) $78咖哩雞的雞件 ,是已經去掉了雞骨的啖啖淨雞肉 ,十分貼心,很適合懶人吃! 雞肉吃下去很嫩滑,而且一點也不肥膩,十分適合愛健康的福福郎。 青咖哩汁很creamy 、很

今晚我們只叫了以下四樣東西:

泰式蝦炒金邊粉 $98

泰式蝦炒金邊粉

醃無骨鳳爪沙律 $68

醃無骨鳳爪沙律

泰式青咖哩(雞肉) $78

青咖哩汁很creamy 、很香、很濃厚的椰汁味。。。 真的做得不錯!
泰式青咖哩(雞肉)

印度薄餅 $30

薄餅烘得香脆 , 單單吃它已經感覺良好!今晚我們把青咖哩汁用來配薄餅。。。食味更是一絕!正!
印度薄餅

今夜,整體食物的質素很高, 雖然「全院滿座亅,但是等候食物的時間也不長, 一會兒便有得吃, 證明餐廳overall 管理得不錯!👍👍

。。。🦉

我們對餐廳的裝修和環境,還有以下的評語:

這間店舖要比盧押道的那一間來得感覺開揚, Ok高的樓底、加上精緻的裝修和闊落的大堂, 感覺上就是一家可以令人「食得得戚 、點得招積、坐得舒適亅的餐廳。

順帶一提,這家店。。。枱和枱之間的距離,也比一般的餐廳稍為寬闊, 較能保障客人的私隱、 就算是要和朋友談「密偈亅, 來說人是非(說三道四),也不怕讓別人聽到。😝

對於今夜的泰菜晚餐, 福福郎覺得整體感覺十分良好。 菜式的價錢也不貴,屬於中價,可謂性價比十分之高, 可以再光顧 。

唯一美中不足的:就是餐廳的整體吸音設備「麻麻地亅, 像今天一樣全院滿座的日子,便會感覺到食客的聲浪有點大和吵耳!但,世事無完美,give & take 啦!

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

2019-05-08
Celebration
Anniversary
泰式蝦炒金邊粉
醃無骨鳳爪沙律
泰式青咖哩(雞肉)
印度薄餅
  • 泰式青咖哩雞
  • 印度酥餅
2019-10-05 0 views
第三次嚟呢度食飯,今次多人啲可以叫多啲嘢食,點左甜蝦,雞肉牛肉串燒,小食拼盤,綠咖喱,薄餅,雞翼,pad thai等等。食得好過癮好滋味。小食拼盤嘅炸蝦餅真係好好味,唔驚熱氣嘅話可以食多幾舊。仲有雞翼真係冇得頂,如果送酒就一流。每次黎都係平日嘅夜晚,但次次都爆滿,可以見到佢哋嘅食物一直都保持穩定嘅水準,而且性價比高,好多回頭客。三次都係食呢間分店,唔知另外一間分店水準係點,有機會都去另一間分店試吓。
2019-09-05
2019-10-03 34 views
今日約左朋友黎到新泰東南亞餐廳灣仔店食晚飯,一入到黎嘅感覺同普通東南亞餐廳好唔同,佢嘅裝修靚好多,食嘢都舒服啲。蒜蓉炒貴妃苗 $75平時香港人食嘅菜都係生菜,菜心,西蘭花個啲。貴妃苗就真係好少食,呢個炒貴妃苗口感好特別,食落好有層次😍😍不過就略嫌油左少少,如果唔鍾意食咁油膩可以試下同侍應講小啲油😂😂日本南瓜焗海鮮飯$118呢個焗飯其實唔係咁”東南亞”🤣,不過佢嘅賣相好靚😍😍啲飯同埋料都放晒喺個南瓜入面,免頭仲有一層好厚嘅芝士🤤🤤🤤鍾意食焗飯嘅人一定要點呢一個!鹽焗鱸魚$128鹽焗魚有鱸魚同埋烏頭揀,我哋就求其揀咗鱸魚黎試。呢份鹽焗鱸魚嘅賣相都好靚🤩🤩,侍應特登俾我哋影完相先至幫我地拆皮,魚嘅肉好鮮嫩😋😋再加埋佢肚入面攝咗啲香料,令到成條魚嘅味道提升咗好多,再加埋個酸酸辣辣嘅醬汁,真係流晒口水呀🤤🤤

蒜蓉炒貴妃苗 $75

日本南瓜焗海鮮飯$118

鹽焗鱸魚$128

2019-10-02
  • 日本南瓜焗海鮮飯
2019-10-01 87 views
夜晚8點幾9點嘅時候,想搵間近灣仔站嘅餐廳食飯。最後,簡左呢間餐廳。不得不提嘅係,佢地嘅裝修真係好有泰國風味,連啲員工嘅衣著都一樣咁有泰國feel我地叫左1個菜、2個餸同埋一個炒飯。食到勁飽!見到「飛天通菜」個名咁特別,叫左黎試!只係少少辣,啲辣味唔會蓋過其他香料嘅味道,所以我自己覺得個味道幾好。之後叫左個燒豬頸肉,呢個豬頸肉切得好薄,所以食岩唔會韌,咬兩咬就得啦。再加埋佢地個醬,酸酸甜甜。重點係勁大份,勁多塊,呢個真係抵食。呢個泰國街邊豬肉串配嘅醬同豬頸肉個個一樣,都係酸酸甜甜。我地覺得佢燒得岩岩好,所以食落口都幾多肉汁,就咁食同配飯食都可以。仲有叫左個蝦醬炒飯,呢個炒飯個份量好大。上到嘅時候,見到好有心思,配左啲炒蛋絲同埋臘腸。雖然佢係蝦醬,但可以放心嘅係唔會太咸之餘,仲會食到淡淡嘅蝦醬味,所以調味係岩岩好。

蝦醬炒飯
蝦醬炒飯
2019-10-01 55 views
新泰東南亞餐廳朋友每月都有聚會, 他們喜歡嘗試各類型菜式,今次嘗試泰國菜, 於是參考 OpenRice,找一間正宗泰國、東南亞風味餐廳。餐廳正門裝修宏偉,富有泰國風格,配上柔和燈光,掛畫、枱、椅子、擺設等佈置使人身在泰國。椰青 $45大大的椰青,冰凍椰子水很清甜, 厚厚白雪椰肉很有口感,又可以清熱。馬拉盞炒通菜 $75新鮮青嫩通菜,馬拉盞芡汁內有蝦米、紅椒等配料,非常惹味,必食!串燒羊肉 $88材料有鮮茄、黃椒、洋蔥、菠蘿此等蔬菜,厚厚的羊肉燒烤,肉汁味濃,特選香茅芡汁還可癖除騷味,顏色配搭頗為吸引!泰式炒花甲 $108新鮮活花甲,配料有洋蔥、青椒、紅椒,香草加入紅黃咖哩炒有點微辣,芡汁濃味,驚喜花甲完全冇沙,附上印度薄餅配搭一流。
新泰東南亞餐廳

椰青 $45

馬拉盞炒通菜 $75

串燒羊肉 $88

泰式炒花甲 $108

2019-10-01 57 views
香港真的太多泰菜餐廳,但質素參差,這家是我和朋友常去的其中一間,貪其環境舒適,食物質素高🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️。.之前一直去開尖沙咀分店,今次就去灣仔分店一試。比前者環境更寬闊👍🏻,尤其我們安排坐在卡位,更有情調❤️~餐牌除了大路泰國菜式,更有些很特別的選擇🙇🏻‍♀️。先來一個香芒軟殼蟹🦀米紙卷($88)開胃一下,非常足料!點上魚露酸酸辣辣,很喜歡它的米紙十分煙靭☺️。燒鱔($128)比較少見,叫來一嘗,竟是全晚最驚艶的一味😍!烤得金黃,外皮焦糖面酥脆,內裏爽脆又油香滿溢,非常新鮮🥰!塗上燒汁帶甜,少少像日式鰻魚,點上泰式甜辣醬汁,中和油脂又惹味👍🏻!再來泰式炒椰菜仔($95)「故作」健康一下,頗有鑊氣,加上炸蒜很香口,份量也不少👍🏻~泰式燒春雞🍗釀黃茅黃飯($188)照片賣相吸引,而且很特別,不可不試☺️!圓滾滾的燒雞很香香料味!內面滿滿的黃飯,滲入雞油,很香口😋,帶有香茅味又有點清新~春雞點上蜜糖醬汁,很配👍🏻!旁邊的沙拉🥗也調味不馬虎,份量又多!二人叫四道菜有點誇張哈哈😂大滿足🥰尤其讚賞上菜快、不停倒水的服務,不是最便宜的選擇,但就是吃得舒服的一家餐廳🍽~

餐牌除了大路泰國菜式,更有些很特別的選擇🙇🏻‍♀️。

香芒軟殼蟹米紙卷

燒鱔
泰式炒椰菜仔
泰式燒春雞釀黃茅黃飯
2019-10-01 43 views
之前已經吃過一次新泰,記憶中係好好吃!最近又好想吃多一次,結果就山長水遠禁去港島區吃🤣一上到去就係好有特色的設計同擺設,感覺已經係泰國,個電梯位又好闊落!入到去感覺好舒服,枱與枱之間又有一段距離,我地3個人佢比左卡位我地,足足夠6個人坐,所以我坐得好爽啲野又可以亂放😂我地叫了一杯椰青沙冰3個人分,大杯到呢!!由飯前喝到飯尾都仲飲緊,佢一啲都吾稀,好清新既椰青水味!仲要冰融晒都吾會淡味,好正!!!!!小食拼盤!大碟到吃吾哂!個生菜包好重香草味好正!蝦🦐也很爽好好吃!!佢仲有2個醬比你揀,我當然揀老麥泰式辣醬!另一個係波羅味,係有啲酸既~泰國菜必備Pad Thai!!!!比較濃味小小,但入面材料十足!蝦亦好大隻好新鮮!麵包焗咖哩軟殼蟹!!!個curry好重椰汁味,好多汁比我地送包吃,而且好多soft Shell crab~~~~ Jeng ahhhhhh!!!個包好有心機係烘過,有小小lone 好好吃!!!!最後當然叫左個甜點!個芒果好甜!!!!個椰汁係熱騰騰㗎!一流!!!都吾算貴,性價比高!!!!

我地叫了一杯椰青沙冰3個人分,大杯到呢!!
2019-09-29 43 views
呢度環境好好!有唔少既卡位,又大又舒服,私隱度大大提升,可以暢所欲言。馬沙拉咖哩(豬) $88咖哩好香,味道好濃,唔算辣,岩晒唔食得辣又中意食咖哩既我!食落有好多味道、香料既感覺,又有啲甜甜地,好特別!個汁用黎食飯或薄餅都一流!豬肉份量都多,好稔!印度薄餅 $32有8小塊,油酥味好香!薄薄既一層加一層,好脆口!呢個可以話係我食過最好食既薄餅!日本南瓜焗海鮮飯 $98 個南瓜好大個!南瓜肉好甜,正!海鮮有蝦、魷魚同青口等,好爽口!個飯撈埋醬汁同南瓜肉食無得頂!馬拉盞炒通菜 炒得好爽脆!味道好夠,好香蒜味,菜又翠綠!有好多乾蝦米!好味!呢度食物既價錢唔貴,質素高!值得再黎!

馬沙拉咖哩(豬) $88

咖哩好香,味道好濃,唔算辣,岩晒唔食得辣又中意食咖哩既我!

印度薄餅 $32

日本南瓜焗海鮮飯 $98

馬拉盞炒通菜

炒得好爽脆!味道好夠,好香蒜味,菜又翠綠!

有好多乾蝦米!好味!

呢度食物既價錢唔貴,質素高!值得再黎!

2019-09-28 42 views
😋 No.314 香港 | Sun Thai Restaurant 🔹地址: 灣仔轩尼诗道314-324号 W Square 2楼🔹这绝对是一家适合聚餐的餐厅,很难见到在香港这么宽敞的泰国餐厅,还有大圆桌!🔹不得不说我吃上头了,是真的,回家直接倒头睡到第二天早上,也不知道是什么原因。🔹还有这家实在是太划算了,物美价廉,还要再来!🔸红咖喱牛肉:信我你就点,不仅分量足,而且味道也很惊喜,咖喱是浓郁的,但是是厚重的浓郁,用了其他的调料沫在里面,所以口感很丰富,搭配牛肉,浇在米饭上的话我可以吃两碗。🔸炒金边粉:中规中矩,没有惊艳的地方,但分量足。🔸春卷:食材丰富,春卷皮劲道透亮,配的酱我可真是太喜欢了,是我最喜欢的美国风格的泰式甜辣酱,从美国走了以后很久没有吃到了。🔸菠萝饭:好大一份!虾仁腰果统统都有,没有很甜,菠萝虽然没有很多,但用了很多新鲜菠萝汁,所以味道还是浓郁的!🔹人均100-150,口味8/10,服务7/10,环境8/10
🔹还有这家实在是太划算了,物美价廉,还要再来!
🔸炒金边粉:中规中矩,没有惊艳的地方,但分量足。
2019-09-28 36 views
如果有人話食泰國野,大家正常都會話去九龍城!但今次有朋友話係洌仔有一間幾好食的泰國野,我就抱住戰戰兢兢的心情一齊去食。去到餐廳門口,見到都幾似樣,信心都即刻大左!坐低左朋友就開始睇餐牌叫野~最後都係叫返的一般人會叫的泰菜....好似生蝦....冬陰公等等.....坐左10分鐘左右第一道菜就黎...呢的生蝦非常好食! 蝦爽口,有甜味! 有的泰國菜只會俾一的雪蝦你食..完全冇味...但呢間就唔係!個汁都有泰國8,9成似....不過呢個就比例辣....我同朋友都食到雪雪聲....呢個真心有9分好食!!食完生蝦就到冬陰公湯! 呢個湯都好好飲...因為料都好足,又唔會太辣~ 同埋椰汁味唔會極重...令其他野都冇曬味!唯一美中不足就係隻蝦比較差~但總括黎講都係好飲的!第三道上既係燒尤魚~ 呢個就普普通通! 尤魚都算唔錯~ 不過係有小小唔夠熱~ 如果可以熱的就真係100分!個味都係絕對有泰國味~ 呢個係比較酸,因為係泰國食尤魚的汁同生蝦的都係唔一樣!最後兩樣係椒鹽軟殼蟹同蟹肉炒粉絲~ 呢兩樣比起之前3道菜係比較遜色。如果下次各位再去就可以唔駛試呢兩樣!總括黎講~呢餐都係好食既~ 因為坦白講,就算真係

坐低左朋友就開始睇餐牌叫野~
坐左10分鐘左右第一道菜就黎...
呢個真心有9分好食!!
唯一美中不足就係隻蝦比較差~但總括黎講都係好飲的!

總括黎講~呢餐都係好食既~ 因為坦白講,就算真係係九龍城,有時都唔會每一樣野都一定好食~ 所以呢間泰菜叫5道菜有3道好食已經算好好!

2019-09-24
  • 泰式生蝦
  • 冬陰公
2019-09-25 54 views
想食泰國野又唔想走去九龍城,就搵左位於灣仔既新泰。佢地餐廳既設計同擺設都充滿泰國風情仲有好多打卡位添。店員都好主動有禮😊座位好闊落。燈光暗暗地,坐得好舒服。至於食物方面佢地都有好多選擇,咖喱、泰式炒粉麵飯、泰國特色小食、沙律都有齊哂。次次去泰國餐廳我地都必食咖喱,今次都唔例外叫左馬沙拉咖喱 有雞牛豬可以選擇,我地就揀左牛肉,咖喱入面有牛肉片、薯仔、青椒、車厘茄等等,呢個咖喱係唔辣,帶小小甜,我地就叫左印度薄餅黎點咖喱,薄餅又酥又脆,一d唔油膩,點埋咖喱一流👍🏻冬蔭公海鮮金邊粉,鋪上左幾種唔同既海鮮,好豐盛😆金邊粉入口好滑,咬落有口感,亦都好掛湯,啖啖都有濃濃既冬蔭公味鹽焗鱸魚,上菜時候熱辣辣,魚上面有小小粗鹽,肉質鮮甜嫩滑,就咁點小小鹽食已經好好味,食到魚本身既鮮甜味。亦可以點佢地既泰國辣醬,別有一番風味
仲有好多打卡位添。店員都好主動有禮😊座位好闊落。
燈光暗暗地,坐得好舒服。
次次去泰國餐廳我地都必食咖喱,今次都唔例外叫左馬沙拉咖喱

泰式美食其實係我最愛既 令人愛不釋手講起泰式料理 其實除左係九龍城食之外原來灣仔都🈶️間唔錯架 性價比超高😳水準同九龍城🈶️🉐️比較 但價錢當然都嚇你一跳啦🤢🤮頭盤 唔知咩來 我負責食 冇乜特別哇 我最愛呢隻生蝦 點泰式醬油加檸檬🍋簡直完美 食出泰式既風味而不失蝦既鮮味🤤大大粒 肉肉的田螺 肉質鮮甜😋海南雞🈶️D失色 好鞋口 雪藏雞味重 失望烏頭魚一直都係我最愛 好食 熱辣辣🤯原本打算叫鹽燒烏頭 可惜冇貨😅😅豬頸肉🈶️D薄皮 細舊 唔夠火侯 麻麻地好食重點係海鮮拼盤 哇 簡直大滿足呀 好好食 我依家都係留緊口水😭其實呢間雖然嘢食唔錯 但價錢都頗貴可能港島區租比較貴 公司飯來講好可以如果自己來食不了 我都係鍾意食九龍城地道泰式美食🤪🤪
泰式美食其實係我最愛既 令人愛不釋手

其實呢間雖然嘢食唔錯 但價錢都頗貴
可能港島區租比較貴 公司飯來講好可以
如果自己來食不了
我都係鍾意食九龍城地道泰式美食🤪🤪

呢間泰國菜從來都冇令我失望,食物味道好,環境好,服務態度都好。今次食咗佢幾出名嘅麵包炸軟殼蟹咖喱,果然出名係有原因!雖然都要$200一個,但其實好大份好飽㗎!麵包好食,外皮係少少脆,入面白色麵包好鬆軟,會索嗮d咖喱汁。軟殼蟹都幾脆,除咗d浸咗係咖喱汁入面好耐果d,其他都好脆好香口。唯獨我覺得咖喱唔夠辣,完全係HK口味,我鍾意食辣d嘅咖喱。外型都好靚呢!喇沙海鮮米線。喇沙湯好飲,但都係唔夠辣。蝦係好食嘅!但我以為會有多d其他海鮮添,原來得蝦。飛天通菜!其實就係蒜蓉辣椒炒通菜。如果食厭咗馬拉盞炒通菜,可以試下呢個。不過呢間嘅飛天通菜俾我食過嘅濕身,同有多陣豆豉味。串燒唔錯,有豬牛雞各兩串,推薦牛。服務真係好好啊!完全唔洗叫人斟水,侍應一見你飲咗少少就會主動過黎refill:)