明閣 (Great Eagle Centre)

Restaurant: Ming Court (Great Eagle Centre)
Terms & Details:
前幾日同朋友去左一間想試好耐既餐廳,灣仔明閣。一齊去左食個Lunch,真係令我地好Surpise!! 我同朋友入去餐廳既時候,待應好有禮貌地幫我地安排座位,第一印象好好,仲推薦左一D招牌菜俾我地試。灣仔明閣既裝修果然係好雅緻 ,牆上既畫同埋中式擺設令到成間餐廳既氣氛好有藝術感。而且每個位個空間都好夠,有Privacy,舒服唔會迫。1)花膠濃湯雞絲羹 - 材料十足,有脆片伴食。湯羹味道好濃,熱愛骨膠原既女士表示好正!2)金箔蟹粉小籠包-每人一籠,小蒸籠好別出心裁,一打開就係一粒好大個既蟹粉小籠包。有金箔點綴下,一口咬落去個皮薄到爆汁!!!蟹湯十分香濃!!我地之後仲叫多左兩個黎食3)雪山竹炭叉燒包-聽講過灣仔明閣既叉燒係好出名,所以今次特登叫左呢個黎試下。呢個竹炭餐包配上白雪脆皮,個賣相已經覺得好靚。蜜汁叉燒的確不負眾望,十分Juicy,果然名不虛傳!4)筍尖鮮蝦餃-蝦餃既份量大大粒,鮮甜爽口!5)海龍王脆皮紅米腸-呢個菜成個配搭都好新奇腸粉皮中間包著脆脆既炸野,最裡面就係豐富既蝦餃加配料,上面再加上柴魚片裝飾,味道好正!6)香芋鮮奶燉蛋白-最後呢個甜品真係令人好impressive  淡

灣仔明閣既裝修果然係好雅緻

4)筍尖鮮蝦餃-蝦餃既份量大大粒,鮮甜爽口!

5)海龍王脆皮紅米腸-呢個菜成個配搭都好新奇

淡淡既香芋味加上鮮燉奶,味道配合得十分好!

總結就係,今次去灣仔明閣既體驗絕對冇令我地失望,經理待應亦好細心,下次會帶埋屋企人黎試下!
雪山竹炭叉燒包
筍尖鮮蝦餃
海龍王脆皮紅米腸
Other Info. : 聽講喺Openrice有個$760嘅秋日盛宴,個set有鮑魚、鵝掌,下次一定約埋朋友再去試下!
2021-10-22
Type of Meal