今次我就去到呢間過江龍拉麵店。過江龍喺某D人眼中係「貴」或者「吹噓過大」,但我就認為未試過都唔好咁快下定論,但前題要問咗你個銀包先。 呢間餐廳,店名都覺得奇奇怪怪,連寫都唔識寫。Marudesankaku由2018年於大阪嘅新大阪站開業,2020年登陸香港,人龍源源不絕。不過過咗一年之後,連星期五lunch time 都冇人。 餐廳裝修時尚,入店前已經要點餐,而且唔收現金。食物選擇同日本店一樣,得三款,沾麵/清湯同白湯,但價錢就...。日本店$81就有大大碗鯛白湯麵+兩件和牛壽司。冇辨法啦,香港物價咁貴,又要視乎市場定位。 鯛白湯拉麵 $138 份量就正常,性價比要睇埋先再衡量啦。湯底以真鯛魚+各種貝類熬製8小時而成。我就第一次食魚湯拉麵。一開始以為會呈奶白色,但原來係啡色,可能係加咗貝類啦。面頭加咗D泡沫,個人覺得佢冇乜功效,又冇令湯更creamy。 湯底順喉而有粉粉地嘅口感,應該係魚骨嘅精髓。一入口魚嘅濃厚鮮味在口腔中爆發,同時又非常creamy,一D腥味都冇。味道偏咸,適合重口味人士。個人就希望佢冇咁濃郁(即係煲嘅時間唔洗咁耐),而有更多魚肉本身嘅甜美。但到最後我都全部湯飲哂,表

鯛白湯拉麵 $138

鯛白湯拉麵

湯底順喉而有粉粉地嘅口感,應該係魚骨嘅精髓。一入口魚嘅濃厚鮮味在口腔中爆發,同時又非常creamy,一D腥味都冇。味道偏咸,適合重口味人士。個人就希望佢冇咁濃郁(即係煲嘅時間唔洗咁耐),而有更多魚肉本身嘅甜美。但到最後我都全部湯飲哂,表示對湯底堅持用足料嘅誠意。

魚湯上面配上一羹柚子醬,佢綿、蜜、甘、苦嘅味道有助減少魚湯嘅咸度,但面頭嘅紅椒粉就毫無貢獻,洋蔥粒就有D刺激感。話明魚湯,當然要有魚肉。欣賞佢保留魚皮,軟嫩鮮明。

叉燒

叉燒大家可以望到就只有薄薄一片,似係裝飾品多D。入口粉嫩,但偏瘦,期望有更多脂肪。肉帶有少許煙燻味,如果有更多清酒/味醂嘅甜味就更好。

拉麵

麵條size幼小,掛湯能力中等,能夠同湯頭配合。口感軟熟彈劾,未夠飽嘅可以加埋白飯,而我呢,就夠飽嘞。
$138 (Lunch)
鯛白湯拉麵
  • 鯛魚白湯拉麵