2020-08-14 82 views
好耐冇食過潮州菜,就同朋友嚟到太子呢一間好出名嘅潮州菜館度食飯,係疫情嘅關係, 都無減呢一間潮州館嘅人流, 兩點鐘去到都仲係好多人。 菜館以為唔算大,但其實佢唔止一層,店員帶咗我哋上二樓,二樓超寬敞, 枱與枱之間嘅距離都好闊, 十分安全。坐低無幾耐, 侍應就已經送上茶水,佢嘅茶係靚茶葉,唔似出面嘅茶樓,飲落冇乜味,佢嘅茶葉有淡淡回甘味。我哋嗌咗個鹵水拼盤鵝三寶, 裏面有鵝肝, 鵝肉同鵝腸,墊底仲有索曬鹵水汁嘅豆腐, 佢嘅鹵水拼盤唔似出面d餐廳咁凍冰冰食落有微溫, 鵝肝大大嚿食落有好重鹵水汁,味道一流。 鵝腸爽脆唔 韌。 鵝肉軟淋香口, 簡直perfect。叫咗一個湯個湯係金不換燉海螺, 感覺兩個味原來 都幾match。我好少飲金不換煲嘅湯,其實感覺幾新鮮 ,而且成碗湯裏面有超多海螺肉,真係真材實料。另外叫咗佢兩個手工菜一個係富貴石榴蟹, 佢嘅手工菜係要預定嘅,好彩我去到嘅時候師傅有預備咗一份所以有得食。 富貴石榴蟹係用蛋皮包住蟹肉,芹菜,馬碲整成嘅餡料。 食落去口感豐富 好有特色, 配埋 鮮甜嘅 芡汁, 味道一流。另外一個手工菜係玉枕白菜,係用白菜包住餡料 整成嘅一個菜式 ,配埋特有嘅
另外一個手工菜係玉枕白菜,係用白菜包住餡料 整成嘅一個菜式 ,配埋特有嘅芡汁, 口感特別 一口一個 ,食落好方便。
最後叫咗 一杯老藥桔, 本身有少少喉嚨乾,飲完即刻覺得喉嚨好滋潤,成杯嘢有濃濃嘅桔味, 超好飲。