五月頭去左九龍香格里拉大酒店Staycation,等我地五月尾黎返個港島香格里拉大酒店Staycation先!呢個酒店Staycation package包24小時住宿體驗(適用於周五至日及公眾假期之退房)加二人早餐同$1000酒店消費額,總共收費$2000另加一。平日入住仲可以有30小時住宿體驗。我其實都算係港島香格里拉大酒店既常客,不過Staycation都係第一次,所以今次係第一次係Cafe TOO食自助早餐。Check in 嘅時候已經見到早餐係要預約,而用餐只得一個小時,真係晴天霹靂!約左8-9點,遲左少少入場佢哋都真係計足一個鐘就叫你交枱,老實講真係唔多夠時間食,可能要好似Conrad咁分三個場俾人食會好啲。講返食物,一齊睇下有咩食啦!一入門口就見到自助午餐嘅沙律吧變咗生果區。同自助午餐一樣,生果分好一杯杯切粒,主要係火龍果,西瓜同哈蜜瓜。見到少有既雜果加黑莓,係限量架,質素正常!我地食左好多杯!生果區隔離就係果汁牛奶自由斟,有西柚汁,橙汁同西瓜汁。牛奶就得一種,唔似Cafe Kool熱奶同凍奶都有。果汁牛奶隔離就係卷物,芝士拼盤同蕎麥麵。芝士有四款,分別係Comte Ao

講返食物,一齊睇下有咩食啦!

生果杯

一入門口就見到自助午餐嘅沙律吧變咗生果區。

果汁牛奶

卷物,芝士同蕎麥麵

果汁牛奶隔離就係卷物,芝士拼盤同蕎麥麵。芝士有四款,分別係Comte Aop,Emmental,Boursin Garlic,Camembert。試左Camembert,係正常。

凍肉,乳酪,凍麥皮同沙律

再隔離就係凍肉,乳酪同沙律。凍肉係兩款火腿,已經放好一兜兜。乳酪牌子有雀巢同明治,味道係大路選擇,獨立包裝,方便衛生過Cafe Kool。好欣賞呢度有雀巢乳酪飲品,有雜莓同芒果蘋果味,正!
仲有兩款益力多!乳酪飲品下面係一碗碗既凍麥皮,味道唔錯。

Almond Croissant,Camembert Cheese,凍麥皮,胡桃仁,南瓜籽,無花果乾

沙律係一兜兜分好既新鮮沙律菜。沙律醬有三款。沙律選擇少得可憐!

點心區

去返餐廳入口另一面就係點心區。點心種類好多,有蝦餃,燒賣,素餃,豬肉蒸餃,蓮蓉包,馬拉糕。連臘味飯同白飯都有。

素餃,蝦餃,燒賣,馬拉糕,煎餅,巴東牛肉

蝦餃個饀鮮甜爽脆,塊皮就稍為厚左少少。燒賣都皮薄饀靚。素餃個皮係滑既,不過太厚。豬肉蒸餃尋日食過就唔敢再試。馬拉糕正常。

中式區

點心區接住落就係中式區。中式區有參巴三文魚,家鄉銀針粉,炸雲吞,蒜子浸時蔬,XO醬蘿蔔糕,紫菜蛋花海鮮羹,算幾豐富!試過參巴三文魚都幾香脆,不過有d鹹。XO醬蘿蔔糕外脆内軟,味道好。

奄列雞蛋

中式區接住落就係奄列同雞蛋。奄列有九宮格配料比你揀,有火腿,芝士,洋蔥,燈籠椒,車厘茄,菠菜等等。你亦都可以要班尼迪蛋,煎蛋等等,或者自己夾整好既煎蛋同水煮蛋。

奄列

值得一提係自選鷄蛋你揀左材料之後拎個號碼牌返位,之後就有專人送過黎比你,唔洗等!我揀左芝士,洋蔥,車厘茄奄列,奄列有好多芝士,好邪惡!

西式區

接住落就係西式區。西式早餐有蘆筍番茄蛋餅,煙肉,豬肉腸,雞肉腸,扒蕃茄,炒時令蔬菜,焗豆,熱麥片,薯餅。

炒時令蔬菜,薯餅,扒蕃茄,XO醬蘿蔔糕,參巴三文魚

炒時令蔬菜有長豆同菇粒,味道好好。薯餅香脆好味。

跟住就到粉麵檔,好似同午餐既粉麵檔差唔多。我午餐時候就無試,而家就可以試試,唔洗等好耐。粉麵檔肉類配料有芝士丸,魚蛋,魚片,魚柳,鮮蝦,魚皮餃。蔬菜配料有菜心,油麥菜,菠菜,唐生菜,銀芽。麵條都有幾款揀,有粗麵,幼生麵等四款。湯底有豬骨湯底同雞肉湯底。

鮮蝦魚蛋菠菜粗麵

要左碗鮮蝦魚蛋菠菜粗麵。鮮蝦超新鮮爽脆,魚蛋可以,粗麵又滑又有蛋香,浸湯浸耐左都食得。豬骨湯底味道則太淡。

鮮蝦魚蛋魚片唐生菜幼生麵

再encore一碗鮮蝦魚蛋魚片唐生菜幼生麵。呢個幼生麵就唔得,太淋!

即製粥檔

即製粥檔有生雞肉,生牛肉,生豬肉,生魚片,生魷魚,生海蝦比你揀,好豐富。油條係隔離比你攞。

生牛肉粥

試左生牛肉粥,都唔錯。同行家人又encore左一碗。

白粥,雞粥,豆漿

唔想等有白粥,雞粥,熱豆漿自己攞。

印度區

印度區平時好少試,今次一試驚喜!印度食物有梛汁飯,肉骨茶,巴東牛肉,菜咖哩,春卷,炸雞,煎餅。呢度選擇多過Cafe Kool。巴東牛肉都算淋又入味,煎餅非常香脆,點巴東牛肉既汁好好味!肉骨茶我既同行家人encore左一次。

穀物區

跟住返黎餐廳中間既穀物區。穀物有四款,包括瑞士營養麥,可可脆片,粟米片,全麥維。另外有名貴胡桃仁,南瓜籽同無花果乾,西梅乾自己加落早餐殼物度。

麵包

然後到五星級酒店既招牌麵包糕點!麵包有好多選擇。有Almond Croissant,Soft Roll,Hazelnut Bun。

麵包

有Croissant,waffle,pancake等。

麵包

麵包糕點仲有三款Doughnut,三款Muffin,Raisins Danish,Chocolate Croissant,Quiche,Marble Cake等等。

Doughnut

自助早餐有Doughnut真係少見。呢款士多啤梨果醬Doughnut我encore左一次,入面既士多啤梨果醬唔少,Doughnut軟綿綿,雖然滿布糖粉但係又唔過甜!

麵包糕點

朱古力Doughnut有朱古力面皮而入面係有超多香滑吉士醬。其他麵包糕點由我既同行家人分嗮!

麵包

仲有自己切既麵包同白方包等。牛油,果醬自己攞。

另外每人包一杯咖啡或茶。

比較近排食過既九龍香格里拉Cafe Kool同隔離港麗酒店Lobby Lounge既自助早餐,呢度絕對多野同好食過港麗酒店,而食品選擇好似稍稍好過Cafe Kool,而服務同等候時間又一定好過同短過Cafe Kool。不過都係個句,得一個鍾食絕對唔夠,係咪星期日先係架?只能比OK啦。
2021-05-30
Type of Meal