2020-04-20 17041 views
年三十同家人食午餐自助餐,好耐無食過自助餐所以去 Openrice 睇下邊間酒店餐廳有優惠。見到在金鐘的香格里拉酒店上的 Cafe Too 做緊75折優惠。 平均一位三佰多元,貴為五星級酒店的自助餐實在優惠。早一個星期都可以訂到位,真幸運。不過,去到酒店時才知道要做會員才可以享用優惠。餐廳位於商場上蓋,去酒店要通過兩部電梯才可以到達。貴為五星級酒店,裝潢金壁輝煌,經過長長的走廊終於到達餐廳。餐廳地方寬敞,明確地分開食物區及用餐區。用餐區面向玻璃窗,陽光充足,雖然景色只是一般,但空間感十足。自助餐食物區從門口右邊起是海鮮區,海鮮區不太吸晴,只有青口、麵包蟹、蝦,沒有生蠔。旁邊有刺身壽司區,有三款刺身;每片都切得厚厚的,非常有咬口。再旁邊有沙律及芝士。竟然還有個泰國區。在中間位置就有大大的甜品區,每款甜品都非常精緻,見到都口水流。 Cafe Too 的甜品款式多,每款款細絔細件可以多試試幾款款。每款甜品用心心製作十分精緻,入口味道不錯錯。Cafe Too 的食物當中,筆者最吓欣賞兩款食物。特色就是每日中午一點出燉湯。侍應通知每一枱客人準備出去排隊,今日燉湯是淮山杞子瘦肉燉雞湯。湯料十足,燉

Cafe Too甜品款式多,每款款細絔細件可以多試試幾款款。每款甜品用心心製作十分精緻,入口味道不錯錯。
Cafe Too 的食物當中,筆者最吓欣賞兩款食物。特色就是每日中午一點出燉湯。侍應通知每一枱客人準備出去排隊,今日燉湯是淮山杞子瘦肉燉雞湯。湯料十足,燉湯味道清甜,保健用途一流。
Cafe Too 筆者另一推介就是這個小籠包,師傅即席制作,即做即蒸,一籠一隻。皮薄又多肉汁,味道不錯,筆者食了三籠。
Cafe Too 用餐環境寬敞,環境舒適。服務員服務殷勤。食物款式多,味道不錯。五星級自助餐只需要三百多,抵食!
2020-01-19
$330 (Lunch)
Celebration
Chinese New Year
2020-09-06 442 views
朋友突然興起想食buffet,係OpenRice見到有75折後$550左右,又好耐冇食呢間,所以決定多年後再試下。大堂依然富麗堂皇,職員態度十分友善。我同朋友開頭都擔心疫情下的buffet會簡潔d,怕嘢食會少咗,但我哋覺得食品反而仲精緻,擺位仲靚,冷盤多數已經分好左一碟碟,個人覺得仲乾淨仲好,唔會俾人夾到亂晒。先講海鮮,長腳蟹雖然唔算好肥大,但蟹肉鮮甜,肉質唔會鞋唔會咸,10分滿分我會比8分。龍蝦係鐵板燒形式,雖然要排隊等但係值得食嘅,肉質甜同爽,不過食兩隻已經好夠熱盤種類雖然唔算多,但每一款都唔差,喇沙湯麵有驚喜甜品都有7分。整體來講,性價比係好OK的
熱盤種類雖然唔算多,但每一款都唔差,喇沙湯麵有驚喜
甜品都有7分。整體來講,性價比係好OK的
為左同屋企人慶祝,一行7大人1小朋友,打算去間穩陣地方食buffet, 點知食完後,大感失望無下次,係有史以來食buffet最差既一間😞,又貴又唔好食,重要假期無咩野食,完全睇得出食物慳budget 慳得好勁... 只包一杯普通飲品...其他飲品e.g果汁、啤酒要加錢....印象中$68一杯,無限飲要差唔多$300一位,但個buffet 都已經$6xx一位埋單.....原先我無諗過要寫哩篇食評,所以無影過任何相片比大家睇,食物賣相一般正常無特別,但最後都忍唔住,真係想講下有幾差,有幾失望☹️冷盤無生蠔,只得凍蝦、長腳蟹、麵包蟹&青口,刺身方面有幾款,除咗帶子最好食之外,其他刺身都一般。而我本身鐘意食甜品,但幾乎所有甜品都唔好食,蛋糕好‘鞋‘,魚膠粉既甜品好硬,都唔知食緊糕點定蛋糕🍰,只得一個朱古力榛子蛋糕最好食,好似金沙朱古力咁。但有另一樣唔喜悅既野係,我早前睇過其他食評有梳乎厘,但我當晚七點幾係甜品區唔見有,於是問咗職員點解冇梳乎厘,職員回覆話8點後會有,之後補充一句問我需唔需要比一個我食先,我答‘唔使,等八點後自己攞就可以’,點知到我食完飯差唔多10點,都唔見有梳乎厘,反而只見到多咗

而我本身鐘意食甜品,但幾乎所有甜品都唔好食,蛋糕好‘鞋‘,魚膠粉既甜品好硬,都唔知食緊糕點定蛋糕🍰,只得一個朱古力榛子蛋糕最好食,好似金沙朱古力咁。但有另一樣唔喜悅既野係,我早前睇過其他食評有梳乎厘,但我當晚七點幾係甜品區唔見有,於是問咗職員點解冇梳乎厘,職員回覆話8點後會有,之後補充一句問我需唔需要比一個我食先,我答‘唔使,等八點後自己攞就可以’,點知到我食完飯差唔多10點,都唔見有梳乎厘,反而只見到多咗一個由8點幾擺到我走,都冇人攞過嚟食既麵包布甸...😌

到點心區除左蝦餃、燒賣、小籠包味道還可以之外,最深刻係蒸餃子既皮厚,味道都係一般。

熟食方面,最多人食就係煎龍蝦,但我就嗅到龍蝦表面有陣鑊燶味,但食落隻龍蝦都好食既。而另外最好係車仔麵,㨂餸食麵最正常外,連我屋企人唯一食最多既係呢樣,而冬陰功湯底唔錯。期後,我老公重發現一個熟食,明明寫住炒胡椒蟹鉗之類既名,但嗰樣餸根本唔係蟹鉗,係煎龍蝦嗰邊檔既龍蝦鉗,你都咪話係食完個buffet ,睇得出慳budget,慳到咁🤦🏼‍♀️,所以你食煎龍蝦🦞時,係無晒所有龍蝦鉗比你,原來羅左黎整另一樣熟食比客人㨂.....最後都有節瓜螺頭燉湯,但燉湯淡而無味,好似飲水咁,所以都係失望......

最後,最後,餐廳光線好差好暗,好似冇開燈咁....完

2020-06-25 3158 views
今日同朋友黎食lunch buffet😎我哋一坐低冇耐就即刻開餐🍴見到蝦、凍蟹相對多啲人排隊,不過因為太想食所以我都照排咗先,其實又唔係話排好耐😂 見到佢嗰度仲有麵包蟹,都好似幾多肉咁,不過我都係鍾意食凍蟹多啲,所以冇拎到麵包蟹🤭 凍蟹多肉,都新鮮👍🏻呢度種類都算多,除咗冷盤,仲有:日式:壽司🍣、刺身、沙律🥗、天婦羅🍤中式:點心、炒麵、小籠包等;西式:牛扒🥩、羊扒;港式:丸+粉麵🍲、叉燒等;咖喱🍛整體而言,種類算齊,味道都還好😬 不過好老實講,食buffet你要預咗係種類多,但味道唔可以要求太多,除非勁高價啦😂 (同埋睇你對食嘅要求有幾高啦😂)同埋冇生蠔爭咁啲😟埋單因為有HSBC信用卡優惠,有七折,其實最後人均$3xx,食buffet來講都算幾抵👍🏻
今日同朋友黎食lunch buffet😎

我哋一坐低冇耐就即刻開餐🍴

呢度種類都算多,除咗冷盤,仲有:
日式:壽司🍣、刺身、沙律🥗、天婦羅🍤
中式:點心、炒麵、小籠包等;
西式:牛扒🥩、羊扒;
港式:丸+粉麵🍲、叉燒等;
咖喱🍛

同埋冇生蠔爭咁啲😟

2020-06-24
Lunch
Dining Offer
Credit Card Offers
2020-06-12 1462 views
今日去cafe too 食自助餐,openrice訂位有85折, 原本我地8個人, 打電話去改9位, 個時有問hsbc 卡係咪會8折, 我地埋單個下佢都係話用openrice 計只會85折, 咁應該改人數個時就提下客人。大家都有d不快。講返食物先,都係失望多,凍海鮮有麵包蟹,青口,蝦同蟹腳, 選擇比較少, 我試左麵包蟹有膏唔錯。冇左沙律bar, 換左細細碗沙律,沙律款式都減少左。 刺生有帶子,吞拿魚,北寄貝,3文魚同8爪魚粒,帶子同8爪魚粒唔錯。熟食,我試左魚同西蘭花, 偏咸。牛扒ok。燉湯係海底椰豬湯都係偏咸, 龍蝦湯濃味。有焗龍蝦但係切碎粒加洋蔥焗,勁似放題既焗蠔。 好失望, 我冇諗過折完都要650蚊既酒店buffet 會俾我切粒上既龍蝦甜品都冇咩驚喜, 最驚嚇既係芒果梳乎里, 唔夾味仲好怪。個朱古力蛋糕個蛋糕底係乾爭爭。唯一讚既係waiter服務好好,但同我對比前幾年食既cafe too...跌晒watt...sorry, 真心冇下次。

2020-06-12
2020-06-12 2774 views
今日我慶祝媽生日,來到shangri la cafe too 食buffet, 非常開心,因為自從疫情之後,好耐冇食過自助餐!其實呢排有朋友約我食自助餐,但係好多自助餐依家用剔剔紙,無咁盡興。好彩今日呢度將食物分成細碟,衛生程度不錯!!今日嘅食物唔錯(尤其是甜品),再加上有1位經理同員工服務態度好好,下次要慶祝又多一個選擇!!😆💕
2020-06-03
Dinner
Celebration
Birthday
  • 海鮮
  • 甜品區
  • 小籠包
2020-06-03 3836 views
今日我哋為慶祝爸爸生日,挑選咗去食午餐buffet,因疫情關係大部份酒店自助餐都係以放題形式落單,而港島香格里拉酒店Cafe Too 就用以往自助形式拎食物,當然佢哋有加強防疫措施包括分區排隊、有專人派碟及準備搓手液,出去拎食物要戴口罩, 而且枱上每位客人的白開水水杯都有紙蓋蓋好。酒店海鮮充足,有長腳蟹、麵包蟹、青口及蝦等,長腳蟹供應源源不絕,味道又鮮甜。刺身有5款選擇,包括北寄、 三文魚、帶子、 吞拿魚及八爪魚。魚生還有壽司、煙三文魚等。至於熱盤屬於一般,我都沒有去攞。還有燉湯、點心、小籠包、還有泰國美食及沙律等。點心都有多款包括蝦餃、鳳爪。泰國美食都有多款選擇。當然還有牛扒,普普通通。至於天婦羅區成日都沒有鮮蝦,其他款式都沒有什麼添加。 甜品區位於中間位置,款式都算多,還有多種味道雪糕,甜品可以推介檸檬撻。

2020-05-28
2020-05-30 3003 views
因為襯依家lunch buffet 特價關係,所以今次team lunch 我地揀左食香格里拉。cafe too lunch buffet 主打面包蟹,所以我地一開波就食蟹同蟹腳。 蟹腳有鮮味,食落唔會似一般餐廳 咁咁大陣鹽水味, 可能我本身都唔太好海鮮,所以都係食左一件面包蟹,但都啖啖肉。之後就食好多人推介既小籠包,當然冇得同鼎泰豐比,但都皮薄,肉汁鮮美。cafe too最出色係甜品,款式多,但甜品匙係要額外問待應拎,呢件事令我同同事都嚇左一跳。但總體以人均三百幾蚊既價錢可以食到咁靚既環境同服務係一流!

,呢件事令我同同事都嚇左一跳。

但總體以人均三百幾蚊既價錢可以食到咁靚既環境同服務係一流!
2020-05-21 3281 views
適逢今日係520+本人生日就打左黎book位食晚上自助餐,係網上見到join做會員仲有75折優惠👍🏻👍🏻👍🏻緊係join埋啦,book位既時候仲同左侍應講係黎慶祝生日的,之後佢就話會有小蛋糕送番啦,真令人期待我同老公大確6點幾揸車黎到,係到食自助餐原來會有3小時免費泊車!太好了 唔洗周圍搵停車場🅿️!!準時入到去首先去消毒左雙手先,之後有侍應會企左係到派碟俾客人,所有熟食都有用蓋蓋住,衞生防護意識都做得唔錯,同埋呢到所有侍應都好好招呼,十分有禮貌,值得一讚食物方面最受歡迎莫過於就係龍蝦啦,食落去肉質真係好彈牙,因為真係好食,所以我地都來回排左好幾次其他熱食都有每款試左d ,不過不失啦!但最大敗筆係無生蠔食,同埋刺身款式種類比較少,如果可以有多點選擇就好啦酒店送的生日蛋糕🎂美觀又好味😋侍應仲好熱情❤️幫我地影相📸️
適逢今日係520+本人生日

酒店送的生日蛋糕🎂
美觀又好味😋
侍應仲好熱情❤️幫我地影相📸️

2020-05-12 2818 views
早前去左Island Shangri-La港島香格里拉酒店試tea buffet,之前仲誤會左以為係類似三層架既afternoon tea set,一去到見到係任食既buffet好興奮即刻雙眼發光🤣 哈哈。..要讚下員工先,一入到去除褸同手袋,佢地就好貼心即刻拎保護墊過來披係褸面,以免整污糟。佢地好有禮貌,態度好好。..呢度環境好大好舒服,食物擺盤同裝飾都好靚,食物選擇好多。凍食有刺身同壽司🍣仲有幾款沙律🥗;熱食有點心🥟、魚、咖哩雞🍗叉燒🍖等等;最驚喜係燒賣真係好好食(好食到我特登影左個close up😂😂)同埋有碗仔翅!我真係好耐無食過啦!🤤🤤🤤 好懷念。..小妹我主攻甜品,甜品選擇真係好多!不過我鍾意食既款都係凍櫃入面,要叫人拎😂 都真係唔太好意思,要人地逐款逐款拎出泥🤣 雪糕有8款,都係有專人會整俾你,最後勁飽勁滿足,連晚飯都唔駛食!呢度既tea buffet性價比高,我去果陣做緊有恒生信用卡仲有75折啊!
呢度環境好大好舒服,食物擺盤同裝飾都好靚,食物選擇好多。凍食有刺身壽司🍣仲有幾款沙律🥗;熱食有點心🥟、魚、咖哩雞🍗叉燒🍖等等;最驚喜係燒賣真係好好食(好食到我特登影左個close up😂😂)同埋有碗仔翅!我真係好耐無食過啦!🤤🤤🤤 好懷念。.
小妹我主攻甜品甜品選擇真係好多!不過我鍾意食既款都係凍櫃入面,要叫人拎😂 都真係唔太好意思,要人地逐款逐款拎出泥🤣 雪糕有8款,都係有專人會整俾你,最後勁飽勁滿足,連晚飯都唔駛食!呢度既tea buffet性價比高,我去果陣做緊有恒生信用卡仲有75折啊!
2020-01-27
$270 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 甜品
  • 燉湯
2020-01-10 3806 views
今晚同朋友一齊黎食,撞岩佢逢星期四既劏魚,今晚劏既係吞拿魚,劏完大家就可以自己攞黎食。佢有中呑位,大呑就無得拎。呑拿魚有魚味,但去唔到日本食到既鮮味。另外有北寄貝,三文魚,鱆紅魚,油甘魚,除左北寄貝,呢間既刺身可以話係buffet級數一數二。凍海鮮方面,龍蝦一定要提,好好食,有甜鮮味,唔係死實實既無味肉。蟹腳都好甜,但無乜refill😭麵包蟹一般,無乜味。今晚最最最好食既係泰式部既蓮霧沙律,我忍不住食左3 runs,好開胃好夾,係大廚獨創。另外,值得推介既分別係:威靈頓魚扒好特別,酥皮香牛扒肉質好叉燒香Tempura好食,有綠茶salt椒鹽炒龍蝦好惹味

另外,值得推介既分別係:
威靈頓魚扒好特別,酥皮香
牛扒肉質好
叉燒香
Tempura好食,有綠茶salt
椒鹽炒龍蝦好惹味

蓮霧沙律
蓮霧沙律
  • 龍蝦
  • 冷盤
2019-12-14 4074 views
今年聖誕,不是太多地方有聖誕裝飾,金鐘太古廣場是比較有氣氛。一家人慶祝生曰,第一次在Cafe Too食自助晚餐,七百幾一位,但質素對得住這價格,海鮮新鮮,有開邊龍蝦、麵包蟹、蟹腳、青口和蝦,全部都好鮮甜,小籠包、鐵板牛柳很好味,魚生也好味,甜品🍮種類多,而且精緻,不會太甜,五星級酒店的環境、服務一流,值得再次惠顧。因為聖誕月,小孩子有抽獎玩,因為慶祝生日,酒店也為我準備了一碟寫上名字的蛋糕🍰,還幫我同家人影相,很窩心😘
2019-12-06 10020 views
臨近聖誕,當然係食自助餐既節奏趁月頭早少少食,避過聖誕既人潮。呢段時間酒店供應海鮮冷盤、主打既甜品同中日泰印式corner。帶子大隻鮮甜,但偏向乾身;日式刺身類有油甘魚、金槍魚、三文魚、八爪魚等,全部厚切,入口肥美。亦有唔少拌好既日式刺身,例如魷魚、三文魚,後者好重洋蔥味,食完個口好大味龍蝦開邊易食,肉質唔鞋,蝦膏唔腥旁邊係泰國corner菜式,青咖喱帶椰香,雞好滑,無乜肥膏;鮮蝦青芒果沙律食落好清新開胃,忍唔住翻兜多轉羊架比坊間偏細小,切除過多既脂肪,入口稔軟不肥膩,但肉味唔算濃厚;酥皮三文魚外面酥脆香口,內裡魚肉好綿又唔腥,對比威靈頓牛扒口感輕盈得黎無咁飽滯龍脷柳、啫啫雞麻麻過麻麻,好鞋酒店定時定候會出熱辣辣燉湯,但成浸油浮面,無咩味,仲衰過茶記燉湯見好多人推介叉燒,但只能形容係普通貨色。反而燒雞翼又香又甜又好味,雞皮薄又香脆,雞肉火候恰到好處,嫩滑飽滿日式鐵板燒即煎和牛,半熟程度,肉香又juicy最出名既甜品,都係最失望嘅一樣樣樣甜到好似直接食糖咁,不了不了。
臨近聖誕,當然係食自助餐既節奏

帶子大隻鮮甜,但偏向乾身;

龍蝦開邊易食,肉質唔鞋,蝦膏唔腥

鮮蝦青芒果沙律食落好清新開胃,忍唔住翻兜多轉

龍脷柳、啫啫雞麻麻過麻麻,好鞋

日式鐵板燒即煎和牛,半熟程度,肉香又juicy

最出名既甜品,都係最失望嘅一樣
樣樣甜到好似直接食糖咁,不了不了。
2019-12-05
  • 龍蝦
2019-12-01 4783 views
今日黎食下午茶自助餐。首先去左沙律魚生區,三文魚同八爪魚刺身都好新鮮。蟹籽蟹柳冷麵唔錯,有面包俾你自己夾材料食,揀左帕帕尼個種包,個包好食。冇食壽司。跟住去熟食區,好食既有雞肉串,牛肉串,蝦片,炸魚,咖哩雞,XO醬蘿蔔糕,馬拉糕,豬肉燒賣。仲有泰式泡飯同粉麵,但冇食到。食完鹹食就主攻甜品啦,有好多選擇,可惜水準不及鹹食。最好食係Haagen dazs雪糕,有8隻味,仲可以連埋雪糕筒一齊食,正。其次係士多啤梨撻,意大利芝士忌廉,其它都唔太突出,少少失望。沙律魚生區熟食區甜品區生果同果汁
今日黎食下午茶自助餐
沙律魚生區

熟食區

甜品

生果同果汁
2019-11-30
Tea
2019-11-03 5952 views
2hrs Afternoon Tea Buffet款式都多, 中,西,日式都覆蓋到,對酒店黎講,食物味道就普通左D,不過服務態度係好既碗仔翅有啲咸中式點心就真係麻麻地啦🤭🤭中式粉麵大大碗 質素吾差㗎 見住隔離枱食左三四碗炸魚柳,串燒都唔錯三文魚刺身🍣條隊無停過,不斷好多人拎,比人拎到無晒貨😅😅😅之後佢就放啲八爪魚🐙北寄貝刺身,但每人得個刺三片🤨🤨甜品🍮種類好多選擇...有鬆餅,mousse cake,即整既抹荼雞蛋仔&waffle等等雪糕都有七八款味道 水果🥭好甜整體來講不過不失啦😉
2hrs Afternoon Tea Buffet

碗仔翅有啲咸
中式點心就真係麻麻地啦🤭🤭
中式粉麵大大碗 質素吾差㗎 見住隔離枱食左三四碗
炸魚柳,串燒都唔錯
三文魚刺身🍣條隊無停過,不斷好多人拎,比人拎到無晒貨😅😅😅
之後佢就放啲八爪魚🐙北寄貝刺身,但每人得個刺三片🤨🤨
雪糕都有七八款味道
水果🥭好甜