2017-07-25 3780 views
住上水甘耐已經覺得上水無啖好食,🤦🏻‍♀️所以特登搭車出聯和墟食,第二次黎食,因為覺得呢間係粉嶺最有質素嘅西餐。雖然落雨但係無損我嘅心情,一入門十分舒適既環境,華麗嘅餐桌,昏暗嘅燈光,仲有獨特嘅設計,好適合約會、生日、想食餐好既人。前菜有麵包條🥖、意大利包🍞等,拎上手係微暖,另外有橄欖油,黑醋,牛油可作點綴。雜菜湯🌽好似飲緊忌廉粟米湯甘,湯料有粒粒薯仔蓉、粟米、煙肉粒,增添口感。香煎蟹餅配龍蝦汁🦀表面上嘅木魚碎唔知係為咗裝飾定係用嚟增添口感,因為冇諗過西餐會用到木魚😂。第一次食咁樣嘅蟹餅,啖啖的蟹肉碎堆砌埋,食落都幾驚喜,只係咸左少許,但真係幾好食,蟹肉份量好足。香烤鴨肉意大利闊面🍝 $178之前其他地方食過一次烤鴨,覺得太乾唔好食。無諗過呢個會甘嫩,令我對烤鴨改觀了。上碟嘅時候意粉好濃烈嘅味道,而我本身鍾意食意粉多個闊麵,但估唔到個醬汁同闊麵係咁夾,而且特別之處係芝士刮到一片片,連埋烤鴨闊麵一齊食簡直係絕配。小章魚水欖意大利飯 $198賣相覺得幾得意,似小章魚係到花式游泳。斷估唔到呢個飯會比闊面更濃味,因為落咗水欖令到個飯有啲酸嘅感覺,再配上番茄碎,食落比想像中好食。小章魚比起魷魚同墨

雜菜湯🌽

香煎蟹餅配龍蝦汁🦀
香煎蟹餅配龍蝦汁

香烤鴨肉意大利闊面🍝 $178

香烤鴨肉意大利闊面

小章魚水欖意大利飯 $198
賣相覺得幾得意,似小章魚係到花式游泳。斷估唔到呢個飯會比闊面更濃味,因為落咗水欖令到個飯有啲酸嘅感覺,再配上番茄碎,食落比想像中好食。小章魚比起魷魚同墨魚更好食,而蜆肉,真係非常新鮮!蜆肉真係好值得一讚,因為真係實在太鮮甜。好想知道究竟係點做到,重要嘅事情要講多次,因為真係太太太鮮甜,哈哈。😄
小章魚水欖意大利飯

精選是日甜品-🍋檸檬撻
個人都幾鍾意食檸檬制品,個撻餅底鬆化,配埋檸檬嘅餡,好食,認真加分。幾欣賞呢度嘅甜品,因為真係比好多餐廳好食,唔係Hea你,亦都係用心製作。

薄荷雪糕配朱古力心太軟🍫
加左錢轉左個甜品,好耐冇食過朱古力心太軟了,新鮮出爐熱辣辣。心太軟做得出色,切開流出黎嘅朱古力醬口感同味道都剛好,好濃味而且唔會太漏。而雪糕超級薄荷,冇乜甜味,配埋心太軟食絕配。

中途去左個廁所,廁所內放左玫瑰香皂,令到整個廁所都充滿清新玫瑰香味,好誘人。🌹

最後叫埋杯餐飲凍檸茶,真係圓滿。臨走之前見到個廚師,朋友話佢好似瘦版蕭正楠,哈哈,但我已經無左印象。

可惜位置唔就腳,但咁嘅環境同食物質素,真係好值得黎。
2017-07-24