2021-05-31 397 views
區內唯一高汁西餐野食講究,菜品叼鑽,你平時食開嘅行嘢唔會有。雖然唔係話服務態度好好,但係好有講究,book左檯唔會話有人黎就畀張檯其他人先。叫lunch set 係一樣樣嘢咁上畀你,唔會趕你快d食完。餐包自己整就唔需要講啦,但連煮落risotto嘅配菜番茄粒,都會先用醋醃處理其實中午都係講緊$150-$250一位可惜可惜,再見啦
區內唯一高汁西餐
其實中午都係講緊$150-$250一位
可惜可惜,再見啦
  • 羊架
  • 餐前麵包
2021-05-17 196 views
小店座落於聯和道與聯益街交界一個不起眼的小角,面向聯和墟遊樂場。然而小店室內裝潢不失氣派,可算是舊墟中的奇葩,置身餐廳內,安靜的環境,讓人舒坦的享受食物及餐廳中的服務。店雖小,然然仍不忘照顧素食者的需要👍🏻👍🏻

店雖小,然然仍不忘照顧素食者的需要👍🏻👍🏻

Type of Meal
Lunch
好耐無出去食飯,忍唔住約朋友慶祝生日。呢間真心推介,幾遠都要去食。一早已經知道粉嶺呢度多嘢食,呢間意大利餐廳都係其中一間想食。平時睇餐牌有時都揀得快,呢個都真係要啲時間,因為啲餸配搭係幾特別。睇黎店主係識飲之人,好多靚gin。先上湯,係熱盤上,料係多,湯係濃,呢碗絕對會令你更期待啲餸。麵包又係好好食,夠鬆軟,又唔會,點嘅cream都唔差。欣賞下室內環境,夜晚應該更有feel。香煎盲鰽魚柳,148元,魚配菇大家各自爆鮮味,但又出奇地夾,魚皮亦好脆。意式辣肉醬腸西蘭花手捲意粉,128元,手捲意粉掛汁,先係蕃茄再嚟辣一辣,超級好食。一定要點佢心太軟,78元,朱古力超濃,配埋雪糕從來無得輸。老細店員服務又好,間鋪靜中帶旺,一定要嚟食!(又話我唔係原相😑)

睇黎店主係識飲之人,好多靚gin。

麵包又係好好食,夠鬆軟,又唔會,點嘅cream都唔差。

欣賞下室內環境,夜晚應該更有feel。

一定要點佢心太軟,78元,朱古力超濃,配埋雪糕從來無得輸。

老細店員服務又好,間鋪靜中帶旺,一定要嚟食!

(又話我唔係原相😑)
2021-04-04 609 views
「柏斯」係我搬左黎粉嶺之後其中一間食得最多既餐廳,佢既意大利菜連我以前係諾士佛台返工嘅老公都話正宗,所以我地一有時間都會去,今次就夜晚黎,佢環境闊落,位同位之間空間充足,落地玻璃設計坐得好舒服。《Pizza Margherita》以前細個淨係食開Pizza hxx嘅Pizza,大個左之後pizza margherita變左我既pizza no.1,因為好鍾意芝士蕃茄羅勒葉既簡單而完美既配搭。「柏斯」既pizza餅底都夠薄身脆口,但唔夠煙韌,面頭水牛芝士同羅勒葉都冇焗過,所以pizza唔夠香同拉絲,再者pizza margherita既蕃茄汁同油香都非常重要,依樣都做得唔夠juicy,但勝在熱辣辣即叫即焗。《香烤鵝肝配車厘子汁》煎鵝肝又係我西餐最愛點既starter之一,鵝肝好厚身同大舊,底面都煎得好香口,但係切開後沒有creamy感覺,佢口感比較實身,但佢個sauce整得好出色,酸酸甜甜,加埋無花果火箭菜同多士,層次豐富。《慢煮伊比利亞黑毛豬肋骨配燒烤蜜糖醬和薯條》當日叫左個set dinner,黑毛豬肋骨加燒烤醬好惹味,因為佢係慢煮嘅關係,所以可以保留到肉汁,仲有即炸粗薯條都好好味呀

《Pizza Margherita》

《香烤鵝肝配車厘子汁》

《慢煮伊比利亞黑毛豬肋骨配燒烤蜜糖醬和薯條》
當日叫左個set dinner,黑毛豬肋骨加燒烤醬好惹味,因為佢係慢煮嘅關係,所以可以保留到肉汁,仲有即炸粗薯條都好好味呀。
2021-04-02 419 views
又貴又唔好食 四人行食左個pizza 意大利飯 牛扒 無一樣野係正常 仲要上菜慢 全場得一個人 為左呢間野開個戶口 食左千二蚊四個set 我諗有一千蚊係食左個裝飾 希袤土中家唔好俾門面呃到
今天剛行完山,一行四人(有一小朋友)看到餐廳裝修幾靚,價錢來說,在粉嶺是不平宜的,但也抱住一試無妨的心態。看見set dinner (約$2xx), 便叫了兩sets, 另外叫咗意粉及沙律給小朋友。有一位看似比較senior的 waiter提到upgrade湯及甜品加$40, upgrade 後的是松露蘑菇湯,甜品則是心太軟,於是我哋就話兩set dinner都upgrade. 由於枱面有玻璃杯及玻璃餐碟,有個較年青的waiter 可能怕小朋友打爛,便取走(完全冇詢問,好唔尊重客人),亦沒有問我們要不要喝酒等。等食物嘅期間,我就問返個waiter要返餐碟及餐具俾小朋友。佢話:怕小朋友打爛所以拿走,咁我就說:你都要俾一套佢㗎.....我心裏面諗,難道她不用餐碟嗎?感覺佢哋全部侍應都好唔專業,亦都冇禮貌,由頭到尾都冇講唔該、麻煩、請、等字眼。中間等食物好耐就不說了(包括等心太軟30分鐘),埋單時upgrade嘅食物數額有爭議,我與那個senior(後尾問返原來佢係老闆!)的侍應理論,佢用好晦氣嘅態度話:咁當我送俾你啦!之後一走了之。我真係冇見過啲餐廳老闆可以咁樣對客人!我哋食到一肚氣,冇食

我哋食到一肚氣,冇食佢話送嘅心太軟!作為老闆,咁嘅態度實在太差,可能好耐冇做晚市,唔記得點招呼客人。總之以後都唔會再去呢一間餐廳,其實食物不差,但差嘅服務態度係浪費咗一整間餐廳!估唔到經濟咁差之下,餐廳仲唔改善自己嘅服務態度!

2021-02-20
2021-02-20 600 views
想不到在粉嶺也有如此舒適高雅的意大利餐廳,趁假期試了他們的午餐,只是百多元一份,有餐包、餐湯、主菜和飲品,份量超大,另加$25有凱撒沙律,幾抵食。餐包有三款,跟橄欖油、黑醋及蒜蓉醬,其中蒜蓉醬最好味,橄欖油也很清甜,黑醋略嫌不夠酸。餐湯是粟米忌廉湯,味道正常,沙律菜好新鮮,調味恰到好處。主菜點了香煎鯛魚柳及低溫慢煮法國豬鞍,鯛魚幾香口,豬鞍肉厚仍嫩口,但豬味略嫌不足;兩碟主菜的份量足夠其他餐廳兩個餐,加上跟餐的麵包和餐湯,一個大男人食完都叫飽。餐廳環境好chill,裝修有歐洲風格,張櫈又大又舒服,坐到唔捨得走😂
餐包
粟米忌廉湯
凱撒沙律
香煎鯛魚柳
低溫慢煮法國豬鞍
2021-02-16
$200 (Lunch)
餐包
凱撒沙律
香煎鯛魚柳
  • 餐前麵包
2021-02-02 573 views
早排行完山之後,嚟咗呢間西餐廳食個午餐。睇外表以為係一般嘅港式西餐廳,望吓個餐牌都係百零二百蚊既水位。我最欣賞都係佢前菜送嘅包,個蒜蓉醬真係食過返尋味!主菜我地試左一份pizza、意粉同牛柳,份量都算大。pizza上得比較慢,所以只係試咗一塊其他就打包拎走。意粉未算非常出色但係都好好味,而牛柳就最美味,火候教得十分之好,有焦香味之餘入面做到medium rare,淋得黎牛味濃郁。至於個Tiramisu就一般啦,冇特別出色。
2021-01-31 371 views
粉嶺高質素嘅西餐廳,環境非常之優雅,而且好有氣氛。食物價錢喺粉嶺區來講唔算平,但係質素唔錯所以都算合理。餐廳服務態度細心,而且有不少素食選擇。如果粉嶺區朋友想食好啲,又唔想去咁遠,都係一個唔錯嘅選擇。

2020-11-19 627 views
為仔仔慶祝生日 , 朋友推介 , 預早兩天book位還預定了一打生蠔 , 並要求出甜品時加仔仔名同祝福語 , 職員很認真記底 ! 當晚 ,  我們點了三個餐 , 其中一個牛扒餐(算上價)要求五成熟 , 飲完湯後等了20分鐘 (餐廳內約4成客人), 牛扒上檯 , 很失望 , 看似十成熟  !!! 要求侍應睇睇 , 最終收返入廚房 ! 到甜品時間, 侍應話我沒有留言要求加祝福語 , 真係火都黎 , 唔緊要 , 咁可以同我加返 , 佢好似聽唔倒 , 又等左20分鐘 ,  最終當然只得happy birthday 沒有寫名! 整體食物ok的 , 但出餐時間未能配合 , 等耐過食不能接受 , 細節位又錯哂 ! 一餐很勞氣生日飯
2020-11-03
2020-11-16 342 views
食物普通,野飲唔好飲,價錢不合比例又貴,重點係服務員態度很差,服務員說拍照要包場,唔包場不能拍照,環境又有蚊,咬到腫晒,從來未試過劣評,但今次破例要寫,因爲態度很差及受到不合理的待遇,收錢就識收,不建議光顧,避免給錢受氣。
2020-11-15
Type of Meal
Dinner
2020-11-09 352 views
餐湯creamy 好飲。Pizza 味道不錯, 香草芝士薄餅,新鮮焗出。 餅底乾身得來又很趣。 地道得來很好食。 意大利粉是新鮮製麵條。 味道很香。sauce 香濃又creamy.整體而言, 很有水準, 是難得好味的餐廳。
餐湯creamy 好飲。

意大利粉是新鮮製麵條。 味道很香。sauce 香濃
又creamy.

整體而言, 很有水準, 是難得好味的餐廳。
2020-10-10 567 views
有次經開聯和墟,目到呢間餐廳門外放左蘋果日報送比路人,發現係良心小店,再留意佢哋嘅環境同餐牌都覺得好唔錯,於是早幾日就去左試!果日試左5道菜,每道都好出色!真心值得再幫襯同推薦各位😁😁1. 南瓜湯: 香濃,口感細滑😋2. 黑松露炸薯條:好香脆,一啲都唔膩,如果可以落多少少黑松露粉就更正😆😆3. 豬鞍: 建議8成熟進食口感質地最佳,肉質好鮮嫩、味道好好之餘入口仲有陣好香嘅炭燒味道!👍🏻4. 羊架:肉質同樣好鮮嫩,味道好好之餘入口仲有陣好香嘅炭燒味道!👍🏻👍🏻5. 心太軟:食得出呢種香濃嘅朱古力味質素唔錯,而且唔會太甜,焗得啱啱好,只係個人覺得如果伴碟可以用返雲呢拿雪糕會適合一啲🤭🤭
果日試左5道菜,每道都好出色!真心值得再幫襯同推薦各位😁😁
1. 南瓜湯: 香濃,口感細滑😋

2020-08-02 738 views
先不講食物,重點是服務態度非常惡劣,絕對100%不推介,問多兩問餐牌食物, 侍應黑面不在話下,回答時更充滿極不耐煩樣子,食物質素亦非常普通,屬於服務性行業想不到態度可以差到咁,外表幾靚都冇用,以後不會再幫襯。
聯和墟可謂北區的淨土,離火車站一段距離,没有被水貨客盯上。雖然有新建大型屋苑進駐,但小店還尚可生存。在這平衡時空,卻有不少良心小店,值得用一天來遊覽。 位於古蹟聯和市場附近,門面以黑木配金邊的玻璃幕包圍著,再配上金色招牌,貴氣而帶神秘。 甫進門,滿佈綠色,像進入了歐洲小屋的庭園。 階磚也有小細節,非常有心思。 餐廳走中高檔路線,lunch價錢比同區的西餐廳。Lunch menu選擇夠多元化,想吃什麼都照顧周到。 落完order,先送上餐包。款式很多,新鮮、軟熟。 餐湯口感濃厚、順滑,絕不欺場,但牛油味略重,不太合我口味。 低溫慢煮法國豬鞍 $158Red Label是優質法國豬肉的標籤,因為是自由放牧,肉質、肉色及味道都比普通的法國豬優勝。 豬鞍扒很厚身,肉味超濃郁,配上自家燒汁更惹味。但下刀有點難切,口感不夠軟嫩,但配上爽脆的雜菌一起吃,口感還不錯。 炭燒美國精選封門牛柳 $188牛柳燒得夠香口,肉質嫩滑。伴碟蔬菜也夠鮮甜、剛好平衡牛柳的膩感。本想加甜品,但主菜已經夠飽,吃不下了。同場見到隔離枱吃的自家手製pizza也很吸引,下次可以試試。 喜歡這裹夠寬敞、舒適,跟

甫進門,滿佈綠色,像進入了歐洲小屋的庭園。

階磚也有小細節,非常有心思。

落完order,先送上餐包。款式很多,新鮮、軟熟。

餐湯口感濃厚、順滑,絕不欺場,但牛油味略重,不太合我口味。

低溫慢煮法國豬鞍 $158

炭燒美國精選封門牛柳 $188

喜歡這裹夠寬敞、舒適,跟家人朋友來個brunch,享受周末確不錯。餐廳還有些戶外位,但大熱天時,還是在室內涼冷氣吧XD

餐廳資料:

柏斯意大利餐廳