2019-01-09 787 views
一年容易又聖誕,又係時候食返個聖誕大餐。女朋友唔想我搲爆頭就提議再食返呢度,一黎避開正日太貴,順便用返上年嗰張COUPON慳返啲,禮物都唔使送留返其他錢黎下年去旅行。哈哈咁抵得諗當然要順從佢意思啦。咁啱撞正今日星期三,有個SPECIAL MENU所以都唔多諗㨂咗佢再點一個SET DINNER。生蠔:LAMBERT/ KRYSTAL/ ANCELIN SPECIAL生蠔新鮮即開,味道由淡至濃左至右非常易入口。尤其鐘意中間嘅KRYSTAL,肉身飽滿得黎裙邊脆口,奶油及金屬味均衡十分唔錯。自家製香草茄子醬/辣肉腸南瓜醬。兩款配麵包都好開胃,再配埋HOME-MADE麵包,麥香同醬香十分配搭。紅蝦刺身片。口感好得意似食緊蒟蒻/啫喱咁,因為將蝦肉打得細碎扁平所以改變咗原先爽滑口感,再伴上酸甜醬汁,清新又開胃。有餚又點可以無酒。所以兩杯CHAMPAGNE COCKTAIL分別係FERRARI及BIKINI。兩杯都酸甜易入口而且果香味十足。同跟住落黎嘅菜式味道好夾。焗阿拉斯加蟹腳。本身蟹腳夠大隻所以食落都多肉。可惜係燒完水分走咗有啲縮水。但味道因而濃縮有利有弊咁啦。龍蝦濃湯。如果一開始先飲會覺得有啲偏
OYSTER SET
HOMEMADE BREAD
西班牙紅蝦刺身薄片
FERRARI & BIKINI

焗阿拉斯加蟹腳
龍蝦濃湯

龍蝦濃湯。如果一開始先飲會覺得有啲偏咸,所以店員都建議我地先飲蕃湯,再慢慢品嚐。龍蝦湯好濃郁,其中奶油比例拿捏得好好,突出龍蝦湯嘅味道又唔會搶晒。唔錯。
煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯
煙肉蕃茄湯。茄湯做得好香濃,蕃茄唔會打會完全碎爛仲保留少少口感,再配上焗得咸香脆口嘅煙肉片,令到酸甜嘅味道更豐富。
過場一個石榴雪葩,清一清味蕾迎接主菜。
澳洲神戶牛肉眼扒
神戶牛肉眼配紫薯蓉青豆伴配岩鹽。神戶牛三成熟所以入口好腍,而且筋位處理好晒落刀毫不費力。牛油脂香口再配上甘甜紫薯蓉係幾唔錯配搭。但最鐘意都係沾上少許岩鹽食其原味。
紐西蘭深海海螯蝦意大利麵
螯蝦通心意粉。螯蝦除咗賣相一流之外,蝦肉都好鮮甜彈牙。記得食埋蝦頭入面嘅蝦膏,濃郁味道十分令人回味。
唔好以為廚師好少氣只得一隻蝦,其實佢仲拆咗唔少蟹及蝦肉碎伴入意粉之中,令到食嘅時候啖啖都有,好滿足。
意粉醬做得乾身令到掛面效果好好亦有助吸附蝦肉上去,呢啲細微嘅地方就睇得出廚師嘅心機。
綠茶紅豆奶凍
PETIT FOUR
綠茶紅豆奶凍/PETIT FOUR。最後甜品當然無令人失望,奶香綠茶味又夠濃郁。因為自家製關係所以比較結實,但正正係咁配上一口熱茶實在令人舒暢。
滿足嘅一餐與另一半共渡佳節,一年總要好好同佢以悠閒心情享受浪漫一刻。係呢度晚餐完全符合理想與現實相符嘅期望。
埋單前再有張COUPON收到,可以再留番下次用,幾時用都得冇限期!

2018-12-19
OYSTER SET