今日晏就同朋友黎到呢間位於旺角既泰國餐廳-泰廚泰國菜館,一入去,可能由於係正直午餐時段,餐廳坐滿哂人,職員就指左我地上二樓,好彩岩岩好仲有兩個位,可以唔洗等。我地兩個人,分別叫左一個飯,一個撈檬。1.泰式手撕雞配油飯上到枱,其實係海南雞配油飯,雞既分量唔少嫁,有6件,仲要係雞脾位Tim,D雞肉好滑,雖然係冰鮮雞,但竟然做到食唔出雪味,另外D皮好爽脆,油飯而都好好味,唔會好油,一股甜甜既清香味。另外套餐仲跟左碗餐湯同埋杯特飲,湯無咩特別,係通常海南雞飯都配一碗湯,有淡淡胡椒味。餐飲就簡左青檸冰,酸酸甜甜好開胃,而且唔洗另外加錢。2.炭燒豬頸肉撈檬豬頸肉撈檬好大碗,面頭有切得好幼細既生菜絲,炸左既乾蔥絲同埋花生碎。同平時食既撈檬唔同,店家好細心,醬汁係用雪櫃雪住,保證食果陣撈檬係夠冰凍。我一向係重口味,一落就落左好多醬汁但食落就發覺落得太多,完全唔同平時食開既餐廳,佢既醬汁好濃味,蒜味同辣味都非常之重,食到一半實在頂唔順,跟住店員好貼心幫我加左d湯,變左酸辣湯檬,味道都好唔覺,令到一個檬兩個食法!!由於我地係食午餐時段,所以價錢好抵食,見其他既食評都係話呢間餐廳係好出名,希望下次黎可以一試
1.泰式手撕雞配油飯
泰式手撕雞配油飯
青檸冰
2.炭燒豬頸肉撈檬
炭燒豬頸肉撈檬
由於我地係食午餐時段,所以價錢好抵食,見其他既食評都係話呢間餐廳係好出名,希望下次黎可以一試佢既晚餐,試多D其他不同既食物!
2017-03-04
$40 (Lunch)
泰式手撕雞配油飯
青檸冰