2019-09-22 226 views
自從公司搬離灣仔區後,就好少再踏足呢區覓食,今晚適逢約咗個朋友食飯,就去下久違嘅灣仔搵食啦!好耐無食泰國野啦,今次就係openrice search 到呢間無論係好評同埋評分都頗高嘅泰國餐廳門面裝修非常泰式,好似置身於泰國一樣!另外呢度啲位置都比較闊落,非常舒服,適合一班朋友聚餐生蝦非常新鮮,醬汁酸酸辣辣,好開胃😋另外,餐廳用冰袋而唔係直接用冰嚟冰鎮生蝦,唔會令到生蝦味道變淡👍🏻呢道馬拉盞炒通菜夠曬鑊氣,味道又唔會太濃或太鹹,可惜嘅係份量有啲少,3個人食唔夠分呀😭呢個燒牛扒有啲位置燒得比較熟,差不多全熟,有啲位置就比較生,大約三成左右,邊位就些少脆身。平時就係西餐廳食牛扒就食得多,今次係泰國餐廳食,配上泰式三味醬又係另一番風味☺️炒花甲嘅呢個醬貌似係黃咖喱/紅咖喱,醬汁較杰身,唔會太辣,有洋蔥、青椒等伴菜,再用鬆脆香口嘅酥餅蘸沾剩餘嘅醬汁,真係食到我地3個都lam lam脷呀😋平時係出面食串燒大多數都剩係得肉,今次呢道嗌嘅串燒係蔬果、肉類隔住咁串起,減低肉帶嚟嘅油膩感,另外,呢個醬汁略帶香矛味,好特別,而且唔辣,啱曬啲食唔到辣嘅朋友👍🏻甜品拼盤就啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人啦😝我哋三個人,

椰青

泰式生蝦

馬拉盞通菜

燒西冷牛扒

泰式炒花甲

印度酥餅

串燒羊肉
甜品拼盤就啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人啦😝我哋三個人,每款都分到一舊,分別有椰汁大菜糕、綠豆糕、斑蘭椰汁糕、椰汁西米糕同芒果糯米飯,我最鍾意食椰汁西米糕,西米又煙韌,粟米又爽口,一舊甜品就滿足曬兩個口感,不過如果加返一粒粟米喺面做點綴就perfect啦!☺️
泰式甜品大拼盤

2019-09-18