2017-08-27 401 views
英式三層架一直都係下午茶既好選擇,然而最近係香港竟然出現左正宗法國手工甜撻。位於上環寫字樓地區,聽講吸引到好多OL姐姐中午就去掃貨今日黃昏6點黎到Tartes&Pop時,甜撻已經差不多被掃空了。每月都會9款唔同口味既甜撻,如果想有多啲選擇就要早啲到啦!睇到大電視有幾款好似強烈推介既口味,法國老闆話呢幾款都係Best Sales,所以我就點左3款。係等緊擺碟既時間,我就參觀左一下小店一啲特別既裝飾。老闆話好多外國明星,樂隊黎香港開演唱會既時候,大會都會搵佢地提供甜撻比歌手。所以牆上有好多唔同歌手既相同簽名。估唔到我竟然同Britney食埋同一款甜品另外小店一開張時,因為全店內外都係由法國人打理,所以有好多新聞雜誌都有做採訪。成牆都係大大小小既報導!見到圖都流哂口水啦真係好期待!黑黑既底碟係模仿以前黑膠碟既造型,好特別,呃Like一流甜撻我專登揀左唔同顏色既,無論睇起黎定影出黎都靚啲,colourful啲老闆一開始已經詳細甘介紹左每款撻每一層layer分別係咩,但好重要既係!!!!呢度係無任何刀刀叉叉比你好lady甘去食,要用手架,好有風味,但都有點兒唔多慣係我影哂相之後小店會好貼心拎返啲
每月都會9款唔同口味既甜撻,如果想有多啲選擇就要早啲到啦!

係等緊擺碟既時間,我就參觀左一下小店一啲特別既裝飾。
成牆都係大大小小既報導!
見到圖都流哂口水啦
真係好期待!
黑黑既底碟係模仿以前黑膠碟既造型,好特別,呃Like一流

係我影哂相之後小店會好貼心拎返啲撻入到餅房cut一半。
會比較方便去食,又可以睇下撻入面有幾靚!
Vanilla Strawberry
Vanilla Strawberry Tarte 士多啤梨忌廉撻($45)
由最淡味既開始食先。順帶一提,唔好睇落好似細細件,切左一半之後細細啖都要食3.4啖。
Vanilla Strawberry
crumble餅底好脆,好香牛油味,會比起一般曲奇餅底更紮實。
Vanilla mouse 都係屬於比較實既口感,甜度適中,抵讚。
一般食多2啖都會滯,但係好值得加分係竟然有青檸皮去中和返,好Fresh 又唔會太過苦澀。
中間個層應該算係好多果肉既果醬,好香士多啤梨味,酸酸地好天然。
上面個層啫喱唔係太突出,果肉都偏酸。
如果唔想食太甜,要清新口感既我比較推薦呢款!

Orange Earl Grey
Orange Earl Grey Tartes香橙伯爵茶撻($45)

伯爵茶獨特既香味我個人好鍾意,配橙就真係未試過啦!
Orange Earl Grey
一樣都係Crumble底。
好滑既Earl Grey Mousse,無岩岩Vanilla甘實,好香茶味。表面灑左少少茶葉,帶有少少茶葉本身既苦味都會有返中和既效果。
果蓉部分好驚喜!果醬唔會打到好爛,有一塊塊橙皮,橙肉,橙皮個隻澀味又幾夾喎,重好有咬口。
上面橙肉有少少酸。如果下次黎我會肯encore呢款

Sesame Matcha
Sesame Matcha黑芝麻抺茶撻($45)
壓軸出場既銷量第一名,用左宇治抺茶,重有証明書Tim。

Sesame Matcha
曲奇餅底就會軟身少少,但都算幾實,依舊好香牛油味。
白色部分係海棉蛋糕,加上一層厚身既芝麻大量抺茶粉,大大塊Motcha Mousse!
一入口先食到濃濃既芝麻味,好香滑。
之後先會慢慢食到Motcha味,茶味好香濃,但唔苦,Mousse好濕潤 好滑,但茶粉又會令到嘴會乾乾,好奇妙既配合。
最頂個塊我原先以為係普通朱古力,外面一層好厚可可粉,咬落去個下原先以為係糯米糍,但又好快溶化左,好似蛋糕。如果有機會真係要問下係咩黎。而睇落最平平無奇既海棉蛋糕中和左好濃烈既味道,整體黎講係好食既我覺得芝麻味太濃會搶哂Motcha風頭

另外呢度都好歡迎外賣架,本身撻雪到夠哂凍,就算無ice bag坐一個鐘車都無問題。
如果個半鐘既話就雪返半個鐘先食都OK!
外賣時係獨立一個個甘pack,唔怕撞到會變左唔同口味,好可愛既盒仔。
如果得閒經過,我都幾建議你地黎試下,真心可以同$300一位既三層架甜點揮過
$135 (Tea)