2024-01-15 776 views
🍜魚介豚骨沾麵💰$83.⚡️漁場台風係香港算比較有名嘅拉麵舖,除左旺角之外仲有荃灣同灣仔2間分店,一直以黎質素都keep得唔錯,今次就久違地去食旺角店,風格上有少許改變,味道上總體不過不失~🤗.⚡️餐單依然只有3款,🐻生曰:咁多年嚟基本上只會食🍜魚介味,呢種口味亦係日本最常見嘅沾麵,差別在於日本沾麵口味會比較甜.⚡️同幾年前相比,旺角台風嘅湯底變得較稀和較淡,可能係因為迎合香港人口味😳但個人比較鍾意正宗嘅日本重口味沾醬.⚡️麵條方面亦感覺比幾年前嘅麵較幼,但仍然可以充分掛上沾醬。配料方面,筍用左大量麻油調味,叉燒、紫菜、溏心蛋則大致維持水準🍳(🐻生表示覺得溏心蛋可以再濃味d).⚡️同灣仔分店相比,旺角呢間比較係「王道」沾麵,灣仔果間係用慢煮叉燒,感覺上更似係「新派」沾麵,小女子同🐻生都獨鍾旺角店,灣仔店試過就算~🙌
🍜魚介豚骨沾麵
💰$83