這個7月才剛開始但總有點納悶!預料不定時定候驟晴驟雨而且這個起落不定的情況會持續籠罩著整個城市。噢 ....... 怪不得我整天提不起勁來!靈機一動,心想不如讓自己歇一歇,稍稍沉澱一下吧!新開張的【四季‧良晨】主打悠閒小清新風格,正正是適合現在狀態的我...一日之計在於晨...雖然不是晨早來到,但晚上都這裡都能令我賞心悅目....新都城低層,【四季‧良晨】呢間就係我之前吃過的【桂花小幸】既姊妹店,門面差不多,都是走台式風格,門面的左邊有賣台式飲料。門口都有明確的指示告訴了落單既流程,半自助式,先自行到櫃枱點餐付款,再有員工送到你所在枱號,滲透濃濃文青風,書卷味重喔,非常方便喔。入面悠閒小清新風格,以藍色為主色,再用木系既座枱,座椅,屋形陳架放盆栽,仲有個大大的書櫃,濃濃文青生活味道,挺舒服的,古早味十足,襯番古早味台灣料理呢。【四季‧良晨】餐牌選擇不少呀,不過真係同【桂花小幸】,牌食物好相似,另外都係同一款既菜但可以不同湯底不同的配麵或飯又可以加小食,配飲品。餐牌唔算好多,但就變化多多喔。🔹花枝丸水餃米線(養身湯) $62 加配滷水蛋 $6我一向對米線情有獨鍾,叫左呢碗都幾開心,因為水

🔹花枝丸水餃米線(養身湯) $62 加配滷水蛋 $6

花枝丸水餃米線(養身湯)

我一向對米線情有獨鍾,叫左呢碗都幾開心,因為水餃大大隻,皮薄餡足皮夠柔嫩 ,花枝丸都係彈牙又夠墨味。養身養身湯湯底好好飲呀,聞到陣陣藥膳味香氣醇厚,但清清的,飲啖湯都唔會有罪惡咁。而每條麵條吸收晒湯底的精華,口感爽口彈牙,果然是台灣麵呀!

+$6就有滷水蛋
滷水蛋這類小食極受歡迎,滷料芳香,濃郁有層次,隻蛋食落去全熟的,蛋黃粉粉好夠味。
滷水蛋

🔹麻醬雞絲冷麵 配涼拌貓耳朵 $52加配滷水蛋 $6
雞絲涼拌冷麵,比想像中好吃多了。但麻醬太重手,每一啖都掛得超滿麻醬味,吃到最後有點膩呢。但外表望落去都色彩好繽紛!!
麻醬雞絲冷麵 配涼拌貓耳朵

主要配料有三樣野,雞絲、青瓜絲同埋雞蛋絲,全部一次過撈埋一齊,其口感係冰冰凍凍又三種味道三種口感,味道都尚算唔錯,夏天食有點小加分。呢個價位算抵食吧。

涼拌貓耳朵

🔹煲仔.塔香三杯雞 $48
有時天氣熱吃不下,但見佢係小食之一,應該份量細細,食小小亦無防,端上這道茶,單單用醬汁拌飯相信就能嗑掉一碗飯!因為味道太濃了。三杯指的是「麻油、米酒、醬油」,現代人注重養生,都儘量不吃太油太鹹, 但這裡有點重手喔。
煲仔.塔香三杯雞

雞腿肉骨件同肉件都多,經切塊再炒,外表美美,肉件夠嫩,唯一敗北真的是偏鹹呀。

我地一人叫咗一杯台式飲品!
🔹超濃旭可可 $18及🔹桂圓杞子菊花冰茶 $20
兩杯都是選擇少糖,可可跟名字一樣超濃旭,當中的香味和可可產生微妙苦味,但整體是偏甜呢。
桂圓杞子菊花冰茶有少少糖味但令味道更加豐富有層次,桂圓杞子有咬口,但在場食晚餐,用外賣杯上好像不太好呢!雖然可以比你拎走飲但相對不夠環保呢。店家的菊花冰茶味比起一般的店子複雜,冰茶當中的一分甜跟茶的單寧伴隨而來,實在是非常之特別。
超濃旭可可及桂圓杞子菊花冰茶

【四季‧良晨】裝潢擺設別具用心,舒適寫意,處處花草盆栽,細節位做得好足,可以慢慢食遠離刻板的都市。

細食的朋友將主食可以二人Share食然後再叫小食都好夠了,因為食物份量都唔細架!試多D其他野食又是一個不錯的選擇呢。
Type of Meal
Dinner