2021-04-19 2283 views
段純貞,幾個月前已經聽過,當刻登陸香港,記得喺荃灣分店一位難求,我冇諗過連牛肉麵都要排隊。 我以為日本拉麵魚生飯排隊喺常識,想不到台灣嘅牛肉麵都係風潮。無辦法,香港人,忙旅行,太久了。 以二十三種不同中藥造嘅湯底,好令人有興趣,同類朋友我想起林東芳,更叫人想念台灣。 聽人講銅鑼灣分店相對少人,是日放假,唔使排隊,就最好黎食,三點正好直入。 原味牛肉麵,睇個樣都幾好,最傳統嘅牛肉麵樣子,台灣嘅感覺。 用上幼麵最好,湯底濃度一流,蒜,薑,豆瓣同蔥嘅味道共冶一爐,好有台北的街頭感覺。 牛肉用上特別嘅牛腱心肉,勁大條,味道濃厚,基本上吃呢件牛腱心肉,都值得來一程。 麻辣嫩五花牛肉麵,上枱嗅到那個麻辣香已經夠了。選擇了手工粗麵,個人來說,兩個都不相伯仲,不過粗麵更掛湯。 點多一個鹽酥雞,水準正常,可能牛肉麵太搶鏡,呢個炸雞相對冇乜特別。 飲品方便,同老婆一人試一杯,胚牙珍珠奶茶同荔枝乳酸飲料各有所好,好處嘅係兩杯飲品都唔特別甜。 如果唔使排隊,可以再試多次,獨門二十三香,係幾特別。 段純貞牛肉麵 銅鑼灣謝斐道535號Tower

原味牛肉麵,睇個樣都幾好,最傳統嘅牛肉麵樣子,台灣嘅感覺。

如果唔使排隊,可以再試多次,獨門二十三香,係幾特別。

段純貞牛肉麵 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
2021-04-12