2016-03-05 185 views
Vi 一向好中意食榴槤, 今日同朋友o係銅鑼灣食完飯意猶未盡, 就黎沛公食個甜品, 沛公出名食榴槤, 好耐之前黎過, 主要係食千層蛋糕, 今次再黎, 見到多左勁多款榴槤甜品, 仲有熟食, 睇到眼花撩亂~Vi同朋友最後點左"榴盤" 姐係有3款甜品既拼盤, 分別係榴槤焦糖燉蛋, 榴槤千層同榴槤糯米糍, $198其實幾貴下, 但係呢度用左D24榴槤做甜品, 都可以話係一分$一分貨既~榴盤分量都幾大, 本身以為做左拼盤, 每樣野既份量會細d,點知都係regular size, 咁比單叫抵食好多~先係榴槤焦糖燉蛋, 焦糖燉蛋亦係Vi好中意既甜品, 今次呢個榴槤焦糖燉蛋就係combine左Vi最中意食既2樣野,燉蛋質地幾滑, 表面焦糖好脆身, 一食入口有好香濃既榴槤味, 入面真係有好多榴槤肉!!好味道, 中意食榴槤既實中意, 係真材實料既榴槤焦糖燉蛋之後係呢度既主打榴槤千層, 千層皮好薄身, 入口軟滑, 中間亦有夾住唔小榴槤, 但略嫌太多cream,食多幾啖會好漏, 同埋榴槤份量無焦糖燉蛋咁多, 但依然係唔錯既~最後呢個榴槤糯米糍Vi就覺得麻麻, 因為皮好粉好林, 不過入面就有好多榴槤肉, 朋友就
榴盤
最後呢個榴槤糯米糍Vi就覺得麻麻, 因為皮好粉好林, 不過入面就有好多榴槤肉, 朋友就覺得ok~
整體Vi都幾滿意呢個榴盤, 作為榴槤既粉絲要一試XDXD
2016-03-04
$100 (Last Night Supper)
榴盤