2020-06-08
今日同朋友黎到萃 #星海薈 ,之前黎既時段都係午市,點心小菜都無令人失望,所以今次就係晚市同朋友黎試下。依家中式酒家既菜式都已經多左好多選擇,又生果又川菜,所以我哋見到都覺得可以試下啲新野。第一個令人驚喜既係隊 #士多啤梨大蝦球 ,平時係出面食開啲蝦班都係「一口蝦」,但今次呢隻都真係幾大下。醬汁酸酸甜甜幾特別,真係有淡淡既士多啤梨香味,同平時食開既咕嚕系列相比呢個係會帶甜的。另外,川菜都係我同朋友的最愛。但係平時食開都唔會用龍躉,所以今次都係滿有期望的,估唔到黎到係咁大盤,真係一盤咁黎。我同朋友第一個想念就係,食唔食得曬,真係真材實料,啖啖肉既厚切魚片都份量唔少的。最後叫左幾碗白飯使湯飯,如果淨食應該會覺得咸左啲。乳鴿都係廣東酒家既特色菜,因為太耐無食,都係無令人失望,外脆內軟仲好juicy 的,記得趁熱食!最後晚市送上既馬蹄露都十分回味。
最後晚市送上既馬蹄露都十分回味。