4 day(s) ago 26 views
我嘅好友從加拿大回來香港!佢最懷念就係香港🇭🇰嘅點心!所以點可以唔約佢飲茶🫖聚會呢?😎⋯⋯喺外國好難食到港式正宗點心!嚟到呢間餐廳,佢就俾佢樓梯吸引咗!好靚🥳打卡一流⋯⋯樓底又高!其實幾適合婚禮!現場影咗幾幅相!話俾佢屋企人睇吓喎!招牌胡椒濃雞湯灌湯餃湯頭非常濃郁!胡椒味相當美味!仲有啲黏口添!非常鮮甜!勁多蝦肉!星海薈蝦餃王外皮晶凝通透!包裹鮮蝦油和竹筍!鮮蝦和竹筍都非常爽脆!又鮮甜!我哋每人食咗四粒添!😎黑椒安格斯牛肉腸安格斯牛肉腸有一片片嘅安格斯牛肉!增添咗唔少嘅滋味!每一口都都有牛肉嘅香氣!好滿足!薑黃咖喱土魷呢個菜式唔係間間茶樓都有㗎!我朋友可能久違咗呢個味道😎係童年嘅味道!雪山焗叉燒餐包酥鬆外層包裹着鬆軟嘅餐包!裏面嘅叉燒醬汁非常美味!叉燒粒肥美均勻!上湯鮮竹卷用上湯浸鮮竹卷好鮮甜!腐竹非常軟滑!肉餡加上筍絲和甘筍絲帶出鮮味!鮮蝦炸雲吞炸雲吞非常香脆!鮮蝦又夠大隻!加上甜酸汁!正👍⋯⋯蜜汁叉燒叉燒色澤紅潤!焦脆燶邊增添唔少香氣!肉質非常鬆軟!鹹鹹甜甜真係好難形容!
我嘅好友從加拿大回來香港!
佢最懷念就係香港🇭🇰嘅點心!
所以點可以唔約佢飲茶🫖聚會呢?😎⋯⋯
喺外國好難食到港式正宗點心!

嚟到呢間餐廳,佢就俾佢樓梯吸引咗!好靚🥳打卡一流⋯⋯
樓底又高!
其實幾適合婚禮!
現場影咗幾幅相!話俾
佢屋企人睇吓喎!

招牌胡椒濃雞湯灌湯餃

湯頭非常濃郁!胡椒味相當美味!
仲有啲黏口添!非常鮮甜!
勁多蝦肉!

星海薈蝦餃王

外皮晶凝通透!
包裹鮮蝦油和竹筍!鮮蝦和竹筍都非常爽脆!又鮮甜!
我哋每人食咗四粒添!😎

黑椒安格斯牛肉腸

薑黃咖喱土魷

呢個菜式唔係間間茶樓都有㗎!
我朋友可能久違咗呢個味道😎係童年嘅味道!

雪山焗叉燒餐包

酥鬆外層包裹着鬆軟嘅餐包!
裏面嘅叉燒醬汁非常美味!
叉燒粒肥美均勻!

上湯鮮竹卷

鮮蝦炸雲吞

炸雲吞非常香脆!鮮蝦又夠大隻!加上甜酸汁!正👍⋯⋯

蜜汁叉燒

叉燒色澤紅潤!焦脆燶邊增添唔少香氣!肉質非常鬆軟!
鹹鹹甜甜真係好難形容!

• 灌湯餃
  • 黑椒安格斯牛肉腸
  • 鮮蝦炸雲吞
  • 蜜汁叉燒
  • 蝦餃
同媽媽去完花展睇花,跟她去利舞臺酒樓飲茶入門口見到旋轉型雲石樓梯,華麗奪目的水晶燈,氣氛一流見到個精緻雀籠點心幾特別,叫咗一個 $1983層點心最上一層係天鵝酥,鮑魚酥。天鵝酥栩栩如生,成隻天鵝咁,鮑魚酥就成隻鮑魚鋪喺面。兩款都好香酥中層係蝦多士,蝦多士炸到金黃色,非常香口。紅蘿蔔造型的流沙奶皇餡,香甜軟糯底層係蝦餃同燒賣,大大粒蝦餃, 晶瑩剔透,燒賣足料雀籠啲點心每款兩件,一人一件剛剛好。欣賞佢哋將創意融入傳統,中式酒樓都有去酒店食下午茶的感覺牛油果鮮蝦雪茄春卷 $48在別處未食過,一共有三件。成支雪茄型好有趣,裡面有牛油果同鮮蝦,春卷好香脆還叫了媽媽喜歡吃的點心,老乾媽蒸鳳爪 $30鳳爪好淋好入味招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 $58香濃胡椒雞湯化皮腩仔 $108食腩仔最緊要塊皮香脆,腩肉肥瘦均匀,入口即化又唔油膩,呢度做得好好這裡環境唔錯,交通方便,除咗擺喜酒婚宴,平時同家人朋友聚餐,都非常適合
同媽媽去完花展睇花,跟她去利舞臺酒樓飲茶
入門口見到旋轉型雲石樓梯,華麗奪目的水晶燈,氣氛一流
見到個精緻雀籠點心幾特別,叫咗一個 $198
底層係蝦餃同燒賣,大大粒蝦餃, 晶瑩剔透,燒賣足料

牛油果鮮蝦雪茄春卷 $48
還叫了媽媽喜歡吃的點心,老乾媽蒸鳳爪 $30
鳳爪好淋好入味

招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 $58
香濃胡椒雞湯

化皮腩仔 $108
2024-03-19
$260 (Lunch)
2024-03-20 2053 views
和同事去銅鑼灣做完野,BOSS見我地咁辛苦,搵了星海薈這個地方,同我地食好野,去到見這個地方樓底又高,水晶燈又靚,一入到門口,有條靚靚佈滿花花既長樓梯,勁適合婚宴打卡的地方,假如婚宴黎就正,新娘同姊妹可以影好多靚相。他位置都算方便,在銅鑼灣時代廣場或希慎出口出都算近。【花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯】花膠含豐富蛋白質,響螺滋陰補腎,有滋陰潤肺的功效,花旗參味突出,如喜歡花旗參的味道必叫的。【古法沙薑雞】沙薑帶出豐富的香味,味道濃厚,雞方面肉厚嫩滑,再點少許沙薑醬,特別惹味,【孖寶C- 脆皮燒腩仔】燒腩仔皮脆肉嫩,每次都會必點,肥瘦均勻,肉質夠腍又嚼勁,層層相間。【孖寶C- 清蒸龍躉班】龍躉仔不算大條,但勝在蒸得剛剛好,肉質嫩滑,連蔥一起食,真是可餸幾碗白飯。【砂窩鮑汁鱆魚雞粒飯】非常之足料,炒得夠入味又夠均勻,色香味俱全,放在了砂鍋,仲有煲仔飯底既飯蕉口感。足夠三至四人份量。【蛋白杏仁茶】白滑細緻的杏仁茶,口感加上養顏美肌功效,杏仁味突出,仲帶點甜。

他位置都算方便,在銅鑼灣時代廣場或希慎出口出都算近。

【花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯】

【古法沙薑雞】

【孖寶C- 脆皮燒腩仔】

【孖寶C- 清蒸龍躉班】

【砂窩鮑汁鱆魚雞粒飯】

【蛋白杏仁茶】
2024-03-11
2024-03-08 1699 views
跟朋友約在位於銅鑼灣利舞臺的「星海薈」聚餐。那大型水晶吊燈及裝飾得美輪美奐的階梯,佈置華麗。場地又可間隔出不同大小的廂房,非常適合婚禮、飯局、聖誕/冬至聚會、公司春茗和宴客等。餐前小食酸蕎頭清爽脆口,味道酸酸甜甜的,令人開胃。✨️ 花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯燉湯滋陰潤肺,花旗參和竹絲雞令湯品更加滋補。湯底鮮甜帶回甘,清甜順喉。✨️ 招牌白胡椒蟹以鐵板盛上的白胡椒蟹,熱呼呼的上桌,濃郁芳香的香氣撲鼻而來。白胡椒蟹肉質結實,味道鮮美。蟹肉充滿惹味的白胡椒香辣味道,美味非常。✨️ 紅燒皇子乳鴿乳鴿色澤紅亮,酥香入骨,本身已非常入味。可添點椒鹽或喼汁,增添味道層次。✨️ 原蔗糖馬拉糕顏色金黃、口感軟熟鬆軟的糕點,味道甜度適中。熱呼呼的香甜糕點,吃下去不黏牙,做得非常出色。服務質素不錯,會提供手套和濕紙巾,店員還不時主動更換碟子及添茶。而酒樓就在銅鑼灣購物中心一帶,位置方便,購物之餘,來飲茶及嚐嚐點心也不錯呀!
餐前小食
酸蕎頭清爽脆口,味道酸酸甜甜的,令人開胃。

✨️ 花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯

Dinner
招牌白胡椒蟹
紅燒皇子乳鴿
原蔗糖馬拉糕
High quality nice decor Chinese restaurant@Lee Theatre Plaza,CWBThere is a grand marble spiral staircase and lovely floral installation for wedding photo!!Giant Grouper in 2 ways生劏龍躉二味Stir fried giant grouper fillet with veggie碧綠炒龍躉球.the giant grouper fillets are flaky,delicate.very collagenic .super delish.highky recommended Steamed Giant Grouper清蒸龍躉頭腩每份HKD$388.piping hot,made to order.the garlic on top addes nice garlicky flavour to the dish!..YummmmmmmSteamed Sabah Grouper 清蒸沙巴龍躉仔HKD$198the S

Giant Grouper in 2 ways

highky recommended

Steamed Giant Grouper
清蒸龍躉頭腩
每份HKD$388
piping hot,made to order
Yummmmmmm

Steamed Sabah Grouper
清蒸沙巴龍躉仔
HKD$198

the Sabah Grouper is incredibly fresh.the eyes are popping out
the fish is very sweet
the soy sauce is high quality ones

古法沙薑雞
tradition Ginger chicken
HKD $118

incredibly generous portion in an such affordable price
the chicken is soft and tender
value for money

American ginseng Silky fowl Whelk fish maw double boiled soup
花旗參竹絲雞海螺燉花膠湯
HKD$98/person(位)

the fish maw is soft and collagenic
the Whelk not rubbery at all
the double boiled soup is incredibly sweet and heartwarming
📍" The Starview" (星海薈)
5/F, Lee Theatre Plaza, 99 Percival Street, Causeway Bay
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
Dinner
2024-07-10 0 views
肆應態度十分差,飲茶好似茶餐廳咁,好快收走曬啲碗碟筷子。2:30坐低,2:45黎曬啲嘢食,上菜速度快,但收嘢速度仲快,3:20收曬嘢要你買單。食左半個零鐘嘢 一肚氣。飲茶好似去茶記咁嘅速度。
2024-07-05 0 views
秘製瓦罉醬油雞味道太鹹不能入口菠蘿咕嚕肉粉漿太厚甜品難食到嘔,尤其楊枝甘露,蓮蓉焗布甸,建議千祈不要下單服務員服務態度差,要求客人迴避方便收取污糟餐具,其實八人大枱是否有足夠的空間服務員工作
秘製瓦罉醬油雞味道太鹹不能入口
菠蘿咕嚕肉粉漿太厚
甜品難食到嘔,尤其楊枝甘露,蓮蓉焗布甸,建議千祈不要下單

瓦罉雞
2024-07-02 40 views
嗰日同屋企人去飲茶,去咗銅鑼灣利舞臺。揀咗位於5樓嘅星海薈。一入去就見到雲石樓梯,高貴水晶吊燈。宴會廳雍容華貴,仲有一個大舞台。非常適合婚宴。多款點心小菜午市套餐可供選擇。仲有特色小食同推介菜式。南翔小龍包皮薄餡豐,汁多味鮮,肉餡肥瘦適中。雪山叉燒焗餐包細細個,叉燒爆餡,醬汁甜中帶鹹。蜜汁叉燒腸叉燒飽滿,腸粉透薄、柔軟、滑嘟嘟,搭配鹹甜特製醬油,口感一流。黑椒乾炒安格斯牛河必試主食,用上安格斯牛,肉質嫩滑。招牌胡椒濃雞湯灌湯餃湯餃大大隻,熱辣辣,胡椒味濃郁。雞粒天鵝酥高貴天鵝酥,外型精緻,口感香脆。蒜蓉蝦棒棒蝦大隻鮮爽,外脆內軟,大小適中。杞子桂花糕香氣濃郁,味道清新,桂花香加上杞子,更有口感。
嗰日同屋企人去飲茶,去咗銅鑼灣利舞臺。
揀咗位於5樓嘅星海薈。
一入去就見到雲石樓梯,高貴水晶吊燈。
宴會廳雍容華貴,仲有一個大舞台。非常適合婚宴。
多款點心小菜午市套餐可供選擇。
仲有特色小食同推介菜式。
南翔小龍包
皮薄餡豐,汁多味鮮,肉餡肥瘦適中。
雪山叉燒焗餐包
細細個,叉燒爆餡,醬汁甜中帶鹹。
蜜汁叉燒腸
黑椒乾炒安格斯牛河
必試主食,用上安格斯牛,肉質嫩滑。
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃
湯餃大大隻,熱辣辣,胡椒味濃郁。
雞粒天鵝酥
高貴天鵝酥,外型精緻,口感香脆。
蒜蓉蝦棒棒
蝦大隻鮮爽,外脆內軟,大小適中。
杞子桂花糕
香氣濃郁,味道清新,桂花香加上杞子,更有口感。
2024-06-28 68 views
星海薈在利舞臺廣場有獨立電梯上落到地面,本為方便婚宴客人,我們來飲茶亦方便,尤其是有行動不方便的老人家。亦因為如此佈置靚靚,來飲茶食點心、聚會或飯局亦很舒適。平日下午茶每位15,銅鑼灣灣區來說很吸引。我們今日吃了:特別優惠價的:蠔皇鮑魚 $78*2軟熟得來有口感的鮑魚好好吃,仲有一隻大冬菇,鮑汁超好味,入晒味,就是西蘭花都特別好食。紅燒皇子乳鴿 $68乳鴿一分為四,皮脆肉嫩,味道好。下午茶優惠的:南翔小籠包 $34皮薄有汁。蜜汁叉燒腸 $34腸粉滑溜,豉油汁好味。正價的:蒜蓉蝦棒棒 $48其實幾似春卷,很多蝦肉,脆卜卜。雞粒天鵝酥 $38很可愛的天鵝,裏面是雞粒,外面酥脆。

亦因為如此佈置靚靚,來飲茶食點心、聚會或飯局亦很舒適。

平日下午茶每位15,銅鑼灣灣區來說很吸引。

我們今日吃了:

特別優惠價的:
蠔皇鮑魚 $78*2

紅燒皇子乳鴿 $68
乳鴿一分為四,皮脆肉嫩,味道好。

下午茶優惠的:
南翔小籠包 $34
皮薄有汁。

蜜汁叉燒腸 $34
腸粉滑溜,豉油汁好味。

正價的:
蒜蓉蝦棒棒 $48
其實幾似春卷,很多蝦肉,脆卜卜。

雞粒天鵝酥 $38

很可愛的天鵝,裏面是雞粒,外面酥脆。
2024-06-23 63 views
星海薈的鮑汁炆鳳爪$68很好味😋鮮蝦腐皮卷$46為必選的點心脆皮燒雞$158是我的最愛黑胡椒安格斯牛肉腸$48 值得一試湯灼芥蘭$58很嫩很爽星海荟蝦餃皇 👍加上茶位费,合共$508会再帮襯!
星海薈的鮑汁炆鳳爪$68很好味😋
2024-06-23
  • 鮮蝦腐皮卷
  • 星海薈蝦餃
2024-06-19 117 views
今天與友人在銅鑼灣逛街,下午到附近的星海薈飲茶,然後繼續行程。當我們一進入酒樓,便被那滿佈花束的樓梯吸引,亮麗又有氣勢,不期然便聯想到這裡絕對會是舉辦婚禮理想之選;環顧四週,亦發覺這酒樓的環境佈置美觀,尤其那充滿動感的巨大燈飾更是吸晴,是婚宴、聚會和飯局的理想地點。~蒜蓉蝦棒棒(3件開2)長條蝦棒棒外皮非常脆口,內裏填滿了惹味蒜蓉鮮蝦肉,香味四溢,美味可口。~滑蛋蝦仁炒河鮮黃色的滑蛋汁料配上大大隻的蝦仁非常吸晴,蝦仁入口爽口彈牙🍤,配合份量十足的幼滑河粉,味道香滑鮮甜,十分可口。~紅燒脆皮乳鴿(1隻)乳鴿大小適中,燒得恰到好處,肉厚多汁;沾上准鹽或醋來吃,味道更佳。~星海薈蝦餃皇不愧為招牌出品,餃皮厚薄適中加上鮮甜爽口的蝦肉,入口十分討好。~瑤柱鮮蝦菠菜餃大大隻的餃子🥟餡料充實,整體的味道較清淡卻依然保留適當的鮮味。~蜜汁叉燒腸腸粉皮包著大小適中的叉燒粒,既香滑又有咬口;沾上附上的鮮味豉油來吃,味道更佳。~南翔小籠包一客三個,皮薄、饀料多汁充實。淋上醋汁來吃,十分不錯。~雪山叉燒焗餐包叉燒餐包焗得外脆內軟,餡料豐富,鹹甜兼備,是老幼咸宜的好味包點。這酒樓食物的質和量都十分不錯,取價合理

~蒜蓉蝦棒棒(3件開2)

~滑蛋蝦仁炒河

~紅燒脆皮乳鴿(1隻)

~星海薈蝦餃皇

~瑤柱鮮蝦菠菜餃

~蜜汁叉燒腸

~南翔小籠包
一客三個,皮薄、饀料多汁充實。淋上醋汁來吃,十分不錯。

~雪山叉燒焗餐包

酒樓食物的質和量都十分不錯,取價合理;食品的選擇很多,既有傳統的,又有創新的,任君選擇。我們在這裡邊談邊吃,兩個小時過去,我們便帶著滿足的感覺繼續行程。