2007-08-12
不是東涌沒好茶飲,也不用走到去機場。也不是貪早茶12時前結賬半價的優惠,只是想星期日起來與家人「歎下早茶」。點知......1.國際機場---賓噓的場面個知客水準很差,中英文都講唔正(大陸人),有個客聽見:「兩位細」,行到去,「唔係,係兩位搭。」個咪又"臣臣地",D客miss哂number,搞到成批客要哄住個counter驚聽唔到叫自己。(國際機場,真係好肉酸!!)2. 國際機場---要搭個知客分亦分得好差,不斷叫人搭,10人,猛咁塞2人、4人、6人入一張大,搞到8人、10人大的客等到發顛,於是堆左大批客響counter,控制人流非常差。3. 國際機場的服務態度有幾批大客鼓燥,個知客態度真係好差、好無禮貌,從未見過,不但唔搵方法改善,同佢講野,永無睬你,你有你嘈,唔睬、唔望班客,特登同第二個同事講野,對眼又望去第二度,扮聽唔到,撩到班客嬲到爆粗鬧佢,幾乎大打出手。4. 國際機場的管理人才終於叫經理出來,個經理好似舊飯咁,無去理解件事,亦無調停,結果係個知客自己俾人鬧到無面頂唔順叫同事幫手,佢同事就好唔順氣咁接手,之後新接手的禮貌得多,分流亦做得較好,才散了人群。5. 國際機場的效率來了
1.國際機場---賓噓的場面
2. 國際機場---要搭
3. 國際機場的服務態度
4. 國際機場的管理人才
5. 國際機場的效率
來了一碟腸粉外,足足等左45分鐘,才來齊點心。我開始知道點解一直散唔到人群,就係廚房出菜太慢(我估機場餐廳廚房係好細、唔夠爐頭,因為晚飯出菜都係好慢架),無客走,就俾唔到人,加上個知客分流做得差,機場酒樓亦唔多,所以搞到好亂。(食唔到咁多客就唔好猛咁叫人搭啦!)
6. 歡樂飲食天地
我是10時來到,等到11點入座,11點45分鐘才來齊點心,未食完12點前就要趕住賣單,係要自己排隊賣單,好似食快餐咁,條龍仲好長(咁o既服務,真係唔想俾正價)。
(有個阿伯仲慘,搭車一個鐘、等位一個鐘,等點心一個點,仲有搭番車返屋企一個鐘,總共四個鐘先飲完餐茶!!)
一個星期天,一整個上午,就係咁樣響個又亂又嘈又多怨氣罵聲的地方渡過。你仲會唔會想來這裡飲早茶?!