2018-10-13 7984 views
今晚約咗一對朋友夫婦一齊食飯,揀咗係蘇豪區嘅呢間韓國餐廳。😋雖然周圍都有好多韓式燒肉餐廳,但係可以食到高質嘅韓牛始終相對多,所以一心試呢間韓國都有既木槿花。餐廳位於soho,門口睇黎唔大,原來佢仲有地下一層。店員安排我地坐喺較靜既角落。任飲都係40-88蚊,而且唔駛一定要全枱一齊任飲既,店員都話只要唔好叫完分畀同枱既人飲都ok,大家講個信字☝🏼😆朋友黎左一見到餐牌有個四人套餐,就諗都唔使諗揀嗰個啦。呢一個全部都係食燒牛既四人餐有前菜、可揀兩個頭盤、6款牛肉仲有水冷麵或雪龍湯配飯,份量都好合理。呢度既泡菜幾好,比其實餐廳既相對冇咁酸、甜辣度適中。😋先黎個小食、係一舊抽乾水既豆腐咁😂講唔出好食與否,反正都係好細舊好似amuse bouche🤔🤣韓牛他他幾新鮮,牛經過輕輕調味,加埋生蛋撈🍳就咁食就鮮味出啲、點少少醬油就香啲。不過店員有少少大懵,食完先記得拎黎。不過其實佢都幾好禮貌嘅。海鮮🐙🦐煎餅偏薄,但唔油膩又脆,幾香口😛海鮮料就唔算好多主角韓牛果然有牛鮮🐮同肉香!嗰種牛味唔係好重,油甘同肉既比例好好,好tender! 👏🏼呢度既店員會幫你燒好,都唔會過熟,加少少粗鹽食真係好香。🤤之後既牛肋
2055 views

前菜

呢度既泡菜幾好,比其實餐廳既相對冇咁酸、甜辣度適中。😋
乾豆腐

韓牛他他

海鮮煎餅

海鮮🐙🦐煎餅偏薄,但唔油膩又脆,幾香口😛海鮮料就唔算好多
韓牛

牛肋骨
美式牛扒

之後既牛肋骨、牛扒就係美國牛了,當然係韓牛🐮好食啦,但佢地都醃得唔錯。而且我發現夾佢地既泡菜食同牛好夾,因為佢隻泡菜唔係好酸,牛既肉香🐂更出。
雪濃湯

食哂燒牛後店員就上埋我地既雪龍湯同水冷麵。一人可以揀一客,份量細細地食完牛之後食就剛剛好。
水冷麵

我剛得水冷麵🍜好食啲,幼身唔會過彈牙,湯偏淡但食完燒牛🐂後食過啲涼麵好舒服。如果麵入面加多兩片梨會更好。
甜品

仲有一個小小既甜品🍮,甜合桃幾好食。
連加一每人四百五,都算合理。🤗
2018-10-12
前菜