2015-08-21 448 views
臨時比公司叫去旺角做野後直接收工, 唔想煮飯, 就叫老公黎旺角行街兼食飯, 諗起之前經過砵籣街的Amour Corner(其實係比佢門面個巴黎鐵塔吸引到), 就即管試試~~~7點左右去到, 都有好幾枱食客, 望望Menu時, 待應介紹二人餐及海鮮拼盤, 見價錢都幾抵, 以餐黎講都算多野食, 就試試吧海鮮拼盤, $168內有La Reine蠔4隻, 鮑魚2隻, 翡翠螺2隻, 藍青口2隻,蠔新鮮及肥, 唔腥, 加少少檸檬汁完全提升到蠔既鮮味鮑魚, 好細心咁將內藏清走翡翠螺好爽口藍青口偏喊, 唔點醬汁都好夠味總括黎講都好抵食二人餐, $268/2位小食, 青蘋果鵝肝多士估唔到有咁大件既鵝肝多士, 鵝肝入口即溶, 好似食緊牛油, 中間夾件青蘋果可減去餓肝的油膩感巴馬火腿哈密瓜巴馬火腿味偏淡, 無咩特別餐湯/沙律, 餐湯係磨菇湯, 食到啖啖磨菇粒沙律係我最鐘意既菜沙律, 另外仲有粟米及蕃茄, 加左少少橄欖油, 及沙律醋, 酸酸地好醒胃主菜烤澳洲牛柳扒牛柳扒配上黑椒汁, 7成熟, 仲有好多肉汁另外仲有薯蓉, 估唔到最好食既竟然係佢忌廉海蝦墨魚麵海蝦爽口彈牙, 墨魚麵無咩味, 似食緊普通意粉甜品,

海鮮拼盤, $168
蠔之皇后海鮮拼盤
蠔新鮮及肥, 唔腥, 加少少檸檬汁完全提升到蠔既鮮味
鮑魚, 好細心咁將內藏清走
翡翠螺好爽口
藍青口偏喊, 唔點醬汁都好夠味
總括黎講都好抵食

二人餐, $268/2位

小食,
青蘋果鵝肝多士
青蘋果鵝肝多士

巴馬火腿哈密瓜
巴馬火腿味偏淡, 無咩特別

餐湯/沙律,
餐湯係磨菇湯, 食到啖啖磨菇粒

主菜
牛柳扒配上黑椒汁, 7成熟, 仲有好多肉汁
另外仲有薯蓉, 估唔到最好食既竟然係佢

忌廉海蝦墨魚麵
海蝦爽口彈牙, 墨魚麵無咩味, 似食緊普通意粉

甜品,
Tiramisu
Triamisu
酒及咖啡味都唔夠濃

牛奶布甸
好滑, 奶味夠, 甜度岩岩好

餐飲, 咖啡
咖啡
總覺得去到西餐廳一定要飲杯咖啡先安落, 今次都唔例外, 先試一口齋啡, 好易入口, 後加少少奶, 就無得頂了

總括黎講, 呢間餐廳都幾值得推介, 價錢合理之餘, 食物質素都唔錯, 加上不停播D輕快音樂, 係一間有情調, 可以吹吹水的好地方
2015-08-19
蠔之皇后海鮮拼盤