之前有朋友推介一間西餐廳【Amour Corner】,前個星期晚上提早了下班,跟男朋友便到此吃個Happy Friday Dinner。位於旺角砵蘭街,近朗豪坊附近...吃晚餐前到處逛逛,飯前先做腿部運動,走很多路到達不同的地方,餐廳由卡是在地舖的關係,不會讓人錯過,【Amour Corner】與眾不同的個人風格明顯突出。門口亦擺放了一些餐牌讓你考慮好後才入去品嚐。重點是見到精選生蠔,所以二話不說男朋友便帶我入去了。餐廳是長方形格局,一眼便觀看完畢,餐廳燈光整體都偏暗,我們坐在一邊梳化,一邊櫈子的位置。沒有太多人,可能我們較早入座,所以情調上會有回加分,【Amour Corner】都會提供檸檬水享用,感覺更加清新!除沙律不太給力外、頭盤、湯、主菜卻為這家餐廳挽回了不少分數。因為點套餐好像近符合這裡的氛圍。「二人套餐$328」, 有頭盤、餐湯、沙律、主菜2款、甜品以及餐飲。 🔹仲點左精選生蠔(六隻) $128好耐無食生蠔啦!生蠔套餐都只係$126(6隻),真係好抵食,一啲都唔細細隻!原汁原味的吃用,因為每隻都好新鮮,沒有雪藏味和多餘腥味。6隻分別為「加拿大、美國、法國」各兩隻。一次過嗌晒

🔹仲點左精選生蠔(六隻) $128
好耐無食生蠔啦!生蠔套餐都只係$126(6隻),真係好抵食,一啲都唔細細隻!原汁原味的吃用,因為每隻都好新鮮,沒有雪藏味和多餘腥味。6隻分別為「加拿大、美國、法國」各兩隻。一次過嗌晒三款。
精選生蠔(六隻)
💋法國入口帶濃烈的海水味💋美國蠔身飽滿肥美,符挺喜歡的,而睡海水味較淡,至於💋加拿大好Creamy,鮮甜十足好青新,應該會受大眾晚喜歡,如果真係想特別一點可以沾上附送的醬料令海鮮的鮮味更濃郁。
🔹至於二人經典套餐$328菜式方面,我們選擇了以下這些:
💋頭盤小食:巴馬火腿蜜瓜、青蘋果鵝肝多士
-巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜既甜味把巴馬火腿的味道蓋過了,可能這是普通的巴馬火腿所以比較淡味,鹹香味不太強烈,沒有遠離都嗅到香噴噴,哈哈!蜜瓜就非常香甜,如果兩個相稱的話實在是絕配。現在就有點落差,但都是好吃的。因為甜與咸味可以互相突出對方的味道。作為前菜也不錯呀。
巴馬火腿蜜瓜、青蘋果鵝肝多士
巴馬火腿蜜瓜
-青蘋果鵝肝多士我非常欣賞。當中加左青蘋果中和左當中既油膩感,又清新Juicy,又易入口,油膩感即時減低晒。淨係鵝肝既話油脂豐富,脆口又軟綿,溶溶的,和香脆多士非常夾啊!「青蘋果+鵝肝+多士」真係一絕。
青蘋果鵝肝多士
💋沙律:就是傳統凱撒沙律
凱撒沙律都是我喜歡既一種沙律,菜既新鮮唔錯,夠爽夠脆,做開場既一樣野個人都即時清新開胃左,帕馬臣芝士加上好香同麵包粒麵脆喔。
傳統凱撒沙律
💋湯:是日餐湯-雜菜湯湯
雜菜湯口感是不錯的,但要另加調味,因為味道偏淡,但質地又夠厚身!不是雜菜湯愛好者,哈哈,蘑菇湯可能我會開心點。
雜菜湯
💋主菜:烤澳洲牛柳扒、醬烤全份豬肋骨
-現在以茶餐廳價錢,就吃到有質素牛扒,抵得沒話說,烤澳洲牛柳扒五成熟,好容易切開,切開肉味蠻香的,而且有少少血水還可以看見。每一口牛味都重的,濃郁極了,可能是五成熟的關係,入口腍身,喜歡質感及味道。食完會有種牛味在口腔持久一會。不錯!
烤澳洲牛柳扒
特吃是醬汁濃郁,而且擺盤少許精緻,廚師巧秒地運用火候合適,一大塊吃到嘴裏更是過癮。真的是有些東西在外面同一價錢,可能吃不到同一品質的食材。
烤澳洲牛柳扒
-醬烤全份豬肋骨,豬肋骨燒得焦脆,帶濃郁BBQ 味,醬汁不太heavy入口好惹味,切開一件件拿著吃,一咬輕易骨肉分離,肉香脂香醬香來個大合奏!
醬烤全份豬肋骨
骨肉分離的確做得出色,讓人想一吃再吃,反之薯蓉就無咩味道,對比下失色了,配菜說還好的說。
醬烤全份豬肋骨
💋吃過了主菜,當然來到甜品環節。今日嘅跟餐甜品—奶凍。奶凍都係比想像中高質。最後再另加一收費。
奶凍

店家的烹調手法本來就不錯,加上食材質素是吃得出的好貨色,在做生意買食材成本不便宜的今天,可說是可遇不可求,就算說羊毛出自羊身上,一日客人不上門幫襯或不點菜,那些不便宜的食材也只可乾擺。對嗎?!
喜歡【Amour Corner】環境簡約優雅,偏暗、小裝飾,符合我對西餐廳的想像。Corner既意思係希望可以多一點與客人聯繫,創造一間有歸屬感的餐廳讓每一個客人也能夠笑著離開。這個宗旨樂像不錯喔。
Other Info. : 精選生蠔(六隻) !!!好抵食!
巴馬火腿蜜瓜、青蘋果鵝肝多士
青蘋果鵝肝多士
傳統凱撒沙律
2019-09-13 1004 views
好耐無食生蠔啦!終於約埋個fd嚟太子呢間Amour Corner,生蠔套餐都只係$126(6隻),唔係平時住食個啲細細隻㗎!食生蠔當然未夠飽,所以我哋仲嗌多個二人餐食!#精選生蠔(六隻) $126有Namibia、Galiano Bay同Ireland Newry Bay三款生蠔可以揀,一次過嗌晒三款,就可以試晒!個人偏好嚟自加拿大嘅Galiano Bay,蠔味偏甜,唔會太鹹。經典二人晚餐 $328#巴馬火腿蜜瓜#迷你芝士拼盤揀兩個前菜~唔限食一款啱晒豬太郎呢啲心大心細嘅人,仲會跟返份簡單嘅沙律菜,平時好少食芝士拼盤,跟埋梳打餅嚟食,鹹鹹哋又易幾口。蜜瓜配ham都好常見就唔特別講啦!不過件蜜瓜都幾大件㗎! #黑松露菌意大利飯識豬太郎嘅朋友都知豬太郎有幾鐘意食意大利飯,今次一樣有嗌嚟食!黑松露香味好出,意大利飯應該有再落高湯燉煮,食落好creamy,加上份量都好多㗎。#香草煎封羊架有飯食當然仲有肉,前排食西餐揀咗牛,今餐就揀返羊肉嚟食啦!7成熟上到枱都唔會太乾,肉質軟腍,羊味唔太騷,羊存啖啖肉,食得好滋味呀!最後仲會今日嘅跟餐甜品—奶凍。

#精選生蠔(六隻) $126

經典二人晚餐 $328
#巴馬火腿蜜瓜
#迷你芝士拼盤
巴馬火腿蜜瓜 & 迷你芝士拼盤

揀兩個前菜~唔限食一款啱晒豬太郎呢啲心大心細嘅人
,仲會跟返份簡單嘅沙律菜,
二人餐沙律菜

#黑松露菌意大利飯
黑松露菌意大利飯

#香草煎封羊架
香草煎封羊架

最後仲會今日嘅跟餐甜品—奶凍。
二人餐甜品
2019-09-09
巴馬火腿蜜瓜 & 迷你芝士拼盤
二人餐沙律菜
黑松露菌意大利飯
二人餐甜品
2019-09-04 502 views
好耐冇見嘅舊同事剛剛去完泰國說要給我手信,約了去吃西餐😋這間餐廳在油麻地地鐵站附近,數分鐘路程並不難找✌🏻看見生蠔正在做優惠價$128/6隻👍🏻生蠔有三款不同種類,我們點了每款各兩隻,有較清淡的,也有海水味較濃的。我們各有所愛😎生蠔新鮮而且沒有蠔殼碎👍🏻我們還點了經典二人晚餐😎青蘋果鵝肝多士: 鵝肝入口即溶充滿油香,配上微酸青蘋果和鬆脆多士,口感很豐富👍🏻巴馬火腿蜜瓜: 瓜很爽甜,巴馬火腿唔會過鹹,配搭一流👍🏻傳統凱撒沙律:菜新鮮爽脆,清新開胃☺️是日餐湯: 雜菜湯略為鹹咗少少😂燒醬烤原味豬肋骨:肉質嫩滑,醬汁惹味,讓人想一吃再吃😋忌廉海蝦墨魚麵:蝦肉爽口彈牙,意粉硬同鹹左少少但鮮味十足😉士多啤梨醬奶凍:奶味濃郁又香又滑,配上微酸士多啤梨醬很滿足❤凍檸檬茶;凍檸檬蜜餐廳環境不錯,坐得舒服!很適合情侶約會或者姐妹談心❤️

我們還點了經典二人晚餐😎

巴馬火腿蜜瓜: 瓜很爽甜,巴馬火腿唔會過鹹,配搭一流👍🏻

傳統凱撒沙律:菜新鮮爽脆,清新開胃☺️

是日餐湯: 雜菜湯略為鹹咗少少😂

燒醬烤原味豬肋骨:肉質嫩滑,醬汁惹味,讓人想一吃再吃😋

忌廉海蝦墨魚麵:蝦肉爽口彈牙,意粉硬同鹹左少少但鮮味十足😉

凍檸檬茶;凍檸檬蜜

餐廳環境不錯,坐得舒服!很適合情侶約會或者姐妹談心❤️

2019-09-02
  • 青蘋果鵝肝多士
  • 燒醬烤原味豬肋骨
2019-08-30 775 views
今晚哈比係呢頭早收工,話要同我食餐燭光晚餐喎,帶左我黎呢間西餐廳見到餐枱上呢個精選生蠔 ($128/6隻)宣傳牌,呢個價錢可自選6隻生蠔,相當抵食,仲等咩?! 梗係要返客啦今晚呢盤有3種黎自唔同產地嘅蠔 : 法國,加拿大及美國,擺盤認真,唔會將貨就價每種蠔都有各自獨突味道,侍應建議由淡味開始食,即係呢隻法國蠔,蠔身偏薄但蠔味都可以,之後再食埋蠔味較濃,口感creamy嘅,係咁比較之下真係食到各自嘅特性,可以講係全部都鮮甜,亦無食到蠔殼碎!撐下枱腳,點左呢個經典二人餐 ($328)頭盤三選二,選擇左青蘋果鵝肝多士及巴馬火腿蜜瓜,件巴馬火腿蜜瓜,蜜瓜超多汁,配埋少少咸嘅巴馬火腿,正路當然無得輸!煎香左嘅鵝肝入口即時融化,薄薄嘅青蘋果帶點酸甜味道,平衡油膩感,再加埋多士嘅脆口感,兩種口感!食完頭盤,到左餐湯同凱撒沙律出場,今晚係羅宋湯,但味道有點咸,好彩有清爽沙律菜中和返!食完一樣侍應先會上另一樣,係時候主菜上枱啦...........先黎烤澳洲牛柳扒,配以薯蓉,燒汁另上落了七成熟柯打,用刀輕輕切開已經感受到牛柳嘅鬆軟,內裏仍然帶有微紅色,點配燒汁加添味道!食緊嘅同時,另一客主菜亦出場,就係

撐下枱腳,點左呢個經典二人餐 ($328)

食緊嘅同時,另一客主菜亦出場,就係芝士蕃茄煙肉燴長通粉,芝士碎灑係長通粉上,若果再多D就仲好呀  (身為芝士控的我表示)

將所有材料撈均後,偶然食到一啖係有拉絲效果,而蕃茄醬汁加埋火腿及打磨菇片,味道酸中帶甜,配長通粉都幾夾!

習慣西餐後歎杯咖啡,呢杯熱度夠,咖啡味幾香,過下口癮都可以!

套餐仲有埋甜品,今晚係好香滑嘅奶凍,甜度適中,GOOD呀!

環境燈光都適合同另一半黎撐下枱腳,絶對要介紹比朋友呀!
2019-08-27 599 views
以前不太食蠔的我,怕了蠔的腥味或唔夠新鮮,所以多數不食。或許現在啲蠔有所改變呢!😂聽說這間啲蠔新鮮和有三種味㗎,法國美國加拿大,於是便去試下,價錢又不算太貴呢!環境都幾有情調,多數情侶入座,慢慢享受餐桌上的食物。首選更係生蠔拼盤啦!有法國美國加拿大蠔各2只,配料有小許酸酸辣辣再加埋檸檬汁,侍應生提醒先由法國蠔食先順序食喎...講真啦!其實三種味都好鮮味,分唔出呀!唔講真係唔知食緊咩國家蠔。😂😂因為我是啱啱初學食蠔嘅!再選經典二人套餐:餐前:青蘋果鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜~~鵝肝煎得好香配埋青蘋果多士,食第一啖已經覺得鵝肝嘅味道滲有少少甜味就係青蘋果味道喇,入口中熱辣辣添。傳統凱撒沙律及蘑菇湯,~~主菜: 烤澳洲牛柳扒(五成熟)~~埋上就一般般,因為見隔離都係叫牛柳扒,見佢切嘅時候有啲硬,所以我哋就由七成熟改了五成熟,雖然切嘅時候有啲血淋淋,但食落口一啲都唔硬噃!好奇怪隔離左邊嗰枱和右手邊兩枱客都係叫同樣套餐,原來大家口味都差唔多呢~😁😁黑松露菌意大利飯~~鍾意食黑松露和食開意大利飯的我,幾乎每次都選呢款!呢度飯就比較淋咗啲,幾好呀又唔太硬,不過味道就鹹咗啲。仲有甜品奶凍。

因為我是啱啱初學食蠔嘅!

再選經典二人套餐:

餐前:

青蘋果鵝肝多士和巴馬火腿蜜瓜~~

傳統凱撒沙律及蘑菇湯,~~

主菜:

烤澳洲牛柳扒(五成熟)~~

黑松露菌意大利飯~~

仲有甜品奶凍。

2019-08-22
2019-10-01 69 views
好似好耐冇撐枱腳食西餐,喺旺角搵到呢間小店,環境舒服,都有唔少人好似我哋一樣黎拍下拖。我哋食咗一份尊貴二人餐,一人一杯house wine白酒,甜甜地易入口。前菜可以揀三款,帶子鮮甜,外面煎得好香,內裏軟熟。鵝肝多士細細地一件,配青蘋果,食落口感豐富。迷你德國腸有兩款香腸,用香草香煎,味道唔錯。食完前菜,仲有湯同沙律。西冷牛扒幾大塊,牛肉重牛味。香煎羊架肥瘦比例適中,入口軟熟帶有少少肉汁。飲完杯白酒,仲有餐飲同甜品。

前菜可以揀三款,帶子鮮甜,外面煎得好香,內裏軟熟。

鵝肝多士細細地一件,配青蘋果,食落口感豐富。

迷你德國腸有兩款香腸,用香草香煎,味道唔錯。

食完前菜,仲有湯同沙律。

西冷牛扒幾大塊,牛肉重牛味。

香煎羊架肥瘦比例適中,入口軟熟帶有少少肉汁。

飲完杯白酒,仲有餐飲同甜品
2019-08-07
2019-09-30 27 views
突然好想食靚生蠔,就親有時間去食下。老公話依間好耐以前黎過,但唔係食西餐,咁我哋一於去試吓啦!生蠔6隻都係$128 超低,有三款揀,我地緊係三隻都要試曬啦,侍應細心地介紹,仲提我地由淡到濃食,強調建議大家食唒三款真係唔同享受。加拿大會帶甜味,美國係creamy 蠔味較重,法國海水味重啲,先咸後甜,一定要食哂三款由淡到濃,超正!超滿足!唔識食,都可以講到自己好識食😂之後叫左個經典二人套餐頭盤 青蘋果鵝肝多士 加巴馬火腿蜜瓜,鵝肝煎得好香,有齒頰留香主菜 澳洲牛柳扒 夠淋香草煎封羊架仲有甜品同野飲

之後叫左個經典二人套餐

主菜 澳洲牛柳扒 夠淋

仲有甜品同野飲
2019-09-29 39 views
👍🏻環境:幾有氣氛的西餐廳,座位寬闊坐得舒服,加上燈光浪漫,好適合約會傾計,近門口位較熱,晚市都多人出出入入。🍚食物:頭盤[👍🏻青蘋果鵝肝多士]鐘意食鵝肝必叫,有青蘋果片整體上不會油膩,鵝肝煎得十分香口。[👍🏻迷你芝士拼盤]有三款芝士六塊餅乾,一次過可以試到三款芝士,正![👌🏻迷你德國腸拼盤]一共2條德國腸,同出買超市買一樣無咩特別。[👌🏻香煎帶子配檸檬油醋汁]帶子都算大粒,但食得出係冰鮮帶子。🍚主菜:[👍🏻烤澳洲牛柳扒]醬汁普通,牛柳扒大約200g大小,配菜每次都不同的,如果係薯蓉會較飽肚。[👍🏻香草煎封羊架]羊架共有二件,羶味不重,喜歡食羊的人可以一試。[👌🏻澳洲黑安格斯肉眼牛扒]中規中矩,有三五七成熟簡。[👎🏻鵝肝意大利飯]有點失望,首先好重洋蔥,鵝肝又好細舊。
👍🏻環境:

🍚食物:頭盤

🍚主菜:
[👍🏻烤澳洲牛柳扒]

[👍🏻香草煎封羊架]
羊架共有二件,羶味不重,喜歡食羊的人可以一試。
澳洲黑安格斯肉眼牛扒

[👌🏻澳洲黑安格斯肉眼牛扒]
中規中矩,有三五七成熟簡。
鵝肝意大利飯

[👎🏻鵝肝意大利飯]
有點失望,首先好重洋蔥,鵝肝又好細舊。
生蠔拼盤
是日甜品
是日餐湯
2019-09-04
是日甜品
2019-09-27 32 views
今晚約了親愛嘅表弟,決定到公司附近的餐廳食飯。每天都會經過這間餐廳今日終於有機會來品嚐一下。整間餐廳的燈光很暗,枱與枱間的距離充足,氣氛浪漫。想不到這小小的餐廳有生蠔供應,我們二話不說點六隻生蠔,每款兩隻,再加一份二人餐。今晚供應的生蠔分別來自加拿大、美國、澳洲。有選擇困難症,決定每樣點兩隻。生蠔入口順滑,單配檸檬汁感覺新鮮,好味!二人餐頭盤有西班牙火腿蜜瓜、鵝肝多士。鵝肝下加入一片青蘋果片,中和油膩感。烤澳洲牛柳扒,三成熟煎得剛剛好,煎得香口。香草煎封羊架,上碟時香噴噴。一吃就吃得出是羊的味道。最後還有一道甜品,士多啤梨牛奶果凍,冰凍新鮮今晚吃得很滿足!

整間餐廳的燈光很暗,枱與枱間的距離充足,氣氛浪漫。

烤澳洲牛柳扒,三成熟煎得剛剛好,煎得香口。

香草煎封羊架,上碟時香噴噴。一吃就吃得出是羊的味道。

2019-09-27 17 views
呢間餐廳主打浪漫佈置,燈光比較暗,每張枱都擺左「杯」蠟燭係到。點了份生蠔,中規中矩。而牛扒主菜就非常有驚喜,七成熟,外脆內軟,又有肉汁,我同朋友都食得好和味。如果想約會即巴絲打,可以考慮黎呢度喔!

2019-09-26 38 views
站在店外的街道,對晚飯一d idea都冇,恰好一抬頭,望見呢度。店員走出與望餐牌的我們講解菜式,於是決定試下。果然未有失望,無論色、香、味俱全。還會再幫襯,試下其它今次未點的菜式。
2019-09-26 26 views
今次黎左呢間叫Amour Corner食晚飯,呢度應該主打西餐同oyster,同埋酒類(可惜我唔太飲酒😂),店面有d似清吧feel,座位亦闊落舒適,係度食野大多數都係斯文客,唔會有嘈怨巴閉既感覺,係旺角區算係難得!講下叫左咩先我地叫左1set6隻生蠔($128),佢有3款生蠔比你選擇,每一款各叫左2隻,送到過黎既時候,侍應叫我地順時針由淡味食到濃味,分別係美國·加拿大·愛爾蘭,跟佢咁食又真係食得出個分別/層次,幾過癮另外叫左一set二人餐,有好多選擇比你配搭青蘋果鵝肝多士-鵝肝煎成外脆內軟,配上多士非常香口!巴馬火腿蜜瓜-簡單既頭盤。鹹鹹甜甜幾開胃凱撒沙律-蔬菜夠新鮮,芝士碎份量剛剛好燒醬烤原味豬肋骨-個醬幾惹味,肉亦都好嫩,但個醬好似搞到蓋過左d豬肋骨既味道烤澳洲牛柳扒-個扒好厚身!外面好似烤得乾左d,但入面d肉仲係好嫩,可能個扒太厚😂仲有餐茶/甜品同湯,328$ cp值幾高,亦足夠兩人份量去食💪🏻
講下叫左咩先
另外叫左一set二人餐,有好多選擇比你配搭

青蘋果鵝肝多士-鵝肝煎成外脆內軟,配上多士非常香口!

巴馬火腿蜜瓜-簡單既頭盤。鹹鹹甜甜幾開胃

凱撒沙律-蔬菜夠新鮮,芝士碎份量剛剛好

• 生蠔拼盤
在砵蘭街逛逛期間 發現藏著一家西餐廳😏決定進去食個晚餐試試 裡面的環境寧靜涼快期間愈來愈多客人進來 很多也是訂了座位呢幸好我們去的時候還有桌子 不用等位挻好🤣·生蠔拼盤 HKD$128 拼盤可以任選6隻生蠔 有南非/加拿大/愛爾蘭我們選擇每款2隻 職員送餐時會指引怎樣食法由淡味到濃味順時針地食 可以食到其鮮味😋😋·經典二人餐 HKD$328 ~頭盤3選2 : 巴馬火腿蜜瓜+迷你芝士拼盤~餐湯/沙律~主菜7選2 : 烤澳洲牛柳扒+香草煎封羊架這個二人餐份量也不錯 肉質挻新鮮挻有咬感間中與親友一起過一個不錯的晚上挻開心這頓飯性價比不錯 價錢中等 主菜挻多選擇呢~

在砵蘭街逛逛期間 發現藏著一家西餐廳😏

~餐湯/沙律

~主菜7選2 : 烤澳洲牛柳扒+香草煎封羊架

這個二人餐份量也不錯 肉質挻新鮮挻有咬感[悠闲]
間中與親友一起過一個不錯的晚上挻開心[吐舌]
這頓飯性價比不錯 價錢中等 主菜挻多選擇呢~