睇咗YouTube 介紹,銅鑼灣避風塘有間海鮮飯店睇咗評價都幾好,WhatsApp俾佢哋預留咗日期時間,都要預先落埋單喺銅鑼灣避風塘天橋底度,有架艇仔會接客上海中心嘅船排開餐天公做美,雖然今日有些少雨,上船嘅時候已經停雨。搭艇仔上細艇度食嘢,有種懷舊風味諗住上船,會有靚景可以睇吓誰不知,上到船係冇景觀可言的😅😅😅算啦,叫做體驗吓接駁船仔嘅視角睇出去係咁嘅樣而上到船係除咗搖吓搖吓係冇咩特別,怕暈嘅人唔好去食,唯有期待啲餸係好食啦😅😅😅今次我哋4個大人,同一個小朋友食飯叫咗個4人套餐同兩碗瀨粉,事先叫埋兩碗白飯入面枱面放咗紙巾、醬汁,同旁邊掛住咗包飲管,船內面空間夠6-8個人坐,有個廁所仔要留意返兩邊人數重量,會側埋一邊(啲餸都好危)如果要嘢飲、手套嗰啲就要提早自備啦上菜時,姐姐會走過一架架船,將餸菜送上枱基圍蝦,白灼都好鮮甜,蝦頭有膏,好食東風螺都係白灼,點少少汁都好食蟶子呢個蒜蓉汁係好味,可以撈飯,蟶子大大隻好咬,冇沙蟹係用一堆爆蒜炒出嚟好味,估係一隻半蟹份量菜都鮮甜好味嘅,份量就少咗啲最後係蟹油炒麵,幾好味叉燒同鴨瀨,正常發揮船上食嘢有限時,8點去食,嘢食唔係上得好快,9點45分左右
睇咗YouTube 介紹,銅鑼灣避風塘有間海鮮飯店

喺銅鑼灣避風塘天橋底度,有架艇仔會接客上海中心嘅船排開餐

天公做美,雖然今日有些少雨,上船嘅時候已經停雨。

搭艇仔上細艇度食嘢,有種懷舊風味
諗住上船,會有靚景可以睇吓
誰不知,上到船係冇景觀可言的😅😅😅
算啦,叫做體驗吓

接駁船仔嘅視角睇出去係咁嘅樣

今次我哋4個大人,同一個小朋友食飯
叫咗個4人套餐同兩碗瀨粉,事先叫埋兩碗白飯

要留意返兩邊人數重量,會側埋一邊(啲餸都好危)

如果要嘢飲、手套嗰啲就要提早自備啦
上菜時,姐姐會走過一架架船,將餸菜送上枱
白灼基圍蝦+白灼東風螺
基圍蝦,白灼都好鮮甜,蝦頭有膏,好食
東風螺都係白灼,點少少汁都好食
蒜茸蒸聖子王
蟶子呢個蒜蓉汁係好味,可以撈飯,蟶子大大隻好咬,冇沙
蟹係用一堆爆蒜炒出嚟
招牌蟹油炒面

好味,估係一隻半蟹份量
菜都鮮甜好味嘅,份量就少咗啲
灼油菜
最後係蟹油炒麵,幾好味

叉燒同鴨瀨,正常發揮

船上食嘢有限時,8點去食,嘢食唔係上得好快,9點45分左右,姐姐已經催我哋要走

嗰吓都幾趕頭趕命,唱完生日歌影咗幾張相,蛋糕都未切,已經俾姐姐趕搭船

唔建議任何慶祝活動喺呢度搞😅😅觀感好差

總結:
要景觀冇景觀,嘢食係好味,未至於要俾咁嘅價錢上船食
慶祝千萬唔好上船,真係純體驗
一次就夠😅
2022-06-06