睇咗YouTube 介紹,銅鑼灣避風塘有間海鮮飯店睇咗評價都幾好,WhatsApp俾佢哋預留咗日期時間,都要預先落埋單喺銅鑼灣避風塘天橋底度,有架艇仔會接客上海中心嘅船排開餐天公做美,雖然今日有些少雨,上船嘅時候已經停雨。搭艇仔上細艇度食嘢,有種懷舊風味諗住上船,會有靚景可以睇吓誰不知,上到船係冇景觀可言的😅😅😅算啦,叫做體驗吓接駁船仔嘅視角睇出去係咁嘅樣而上到船係除咗搖吓搖吓係冇咩特別,怕暈嘅人唔好去食,唯有期待啲餸係好食啦😅😅😅今次我哋4個大人,同一個小朋友食飯叫咗個4人套餐同兩碗瀨粉,事先叫埋兩碗白飯入面枱面放咗紙巾、醬汁,同旁邊掛住咗包飲管,船內面空間夠6-8個人坐,有個廁所仔要留意返兩邊人數重量,會側埋一邊(啲餸都好危)如果要嘢飲、手套嗰啲就要提早自備啦上菜時,姐姐會走過一架架船,將餸菜送上枱基圍蝦,白灼都好鮮甜,蝦頭有膏,好食東風螺都係白灼,點少少汁都好食蟶子呢個蒜蓉汁係好味,可以撈飯,蟶子大大隻好咬,冇沙蟹係用一堆爆蒜炒出嚟好味,估係一隻半蟹份量菜都鮮甜好味嘅,份量就少咗啲最後係蟹油炒麵,幾好味叉燒同鴨瀨,正常發揮船上食嘢有限時,8點去食,嘢食唔係上得好快,9點45分左右
睇咗YouTube 介紹,銅鑼灣避風塘有間海鮮飯店

喺銅鑼灣避風塘天橋底度,有架艇仔會接客上海中心嘅船排開餐

天公做美,雖然今日有些少雨,上船嘅時候已經停雨。

搭艇仔上細艇度食嘢,有種懷舊風味
諗住上船,會有靚景可以睇吓
誰不知,上到船係冇景觀可言的😅😅😅
算啦,叫做體驗吓

接駁船仔嘅視角睇出去係咁嘅樣

今次我哋4個大人,同一個小朋友食飯
叫咗個4人套餐同兩碗瀨粉,事先叫埋兩碗白飯

要留意返兩邊人數重量,會側埋一邊(啲餸都好危)

如果要嘢飲、手套嗰啲就要提早自備啦
上菜時,姐姐會走過一架架船,將餸菜送上枱
白灼基圍蝦+白灼東風螺
基圍蝦,白灼都好鮮甜,蝦頭有膏,好食
東風螺都係白灼,點少少汁都好食
蒜茸蒸聖子王
蟶子呢個蒜蓉汁係好味,可以撈飯,蟶子大大隻好咬,冇沙
蟹係用一堆爆蒜炒出嚟
招牌蟹油炒面

好味,估係一隻半蟹份量
菜都鮮甜好味嘅,份量就少咗啲
灼油菜
最後係蟹油炒麵,幾好味

叉燒同鴨瀨,正常發揮

船上食嘢有限時,8點去食,嘢食唔係上得好快,9點45分左右,姐姐已經催我哋要走

嗰吓都幾趕頭趕命,唱完生日歌影咗幾張相,蛋糕都未切,已經俾姐姐趕搭船

唔建議任何慶祝活動喺呢度搞😅😅觀感好差

總結:
要景觀冇景觀,嘢食係好味,未至於要俾咁嘅價錢上船食
慶祝千萬唔好上船,真係純體驗
一次就夠😅
2022-06-06
白灼基圍蝦+白灼東風螺
蒜茸蒸聖子王
招牌蟹油炒面
  • 白灼基圍蝦+避風塘豉椒炒蜆
2022-06-09 794 views
一直都好想試吓避風塘出海喺艇仔上面食海鮮,朋友生日咁啱佢話想食海鮮就上網搵到依間餐廳會分6-8pm同埋8-10pm嘅時段,而我哋就book咗8-10pm既時段,餐廳會預先安排約客人8點喺指定地方等候艇仔接送到用餐既艇,用餐嘅艇大概有5-6架由於訂位時會預先提供餐牌給食客依人數訂餐,所以上船後只要等食便可以了。另外,飲品可自己攜帶不會另作收費,餐廳上都有供應但價錢比較貴我地訂左一個二人餐炒蜆同蒸蟶子都蒸過龍,口感偏韌避風塘炒蟹同炒麵都炒過火,炸蒜會有焦燶味,而炒麵都係會有焦燶嘅味道其實仲有烚蝦,叫做最正常,因為冇乜技術可言服務:正常環境:可以邊食邊欣賞維港夜景,但船上設施比較簡陋,洗手間冇燈總括:真係純粹體驗一次便夠,主要係食風味

我地訂左一個二人餐

炒蜆同蒸蟶子都蒸過龍,口感偏韌
其實仲有烚蝦,叫做最正常,因為冇乜技術可言

服務:正常

總括:真係純粹體驗一次便夠,主要係食風味
2022-04-23
Dinner
2022-03-14 1705 views
我們一行五人,表哥出發前已在網上看過信記的餐牌,決定選一個四人套餐($20xx),另外就補錢加多一位。 我哋個日想早d去到,因爲我地想做少少佈置去慶祝表哥結結週年紀念,俾驚喜表嫂。🥳我哋個日就食第一輪(18:00-20:00pm )我就打電話去問佢可唔可以提早半個鐘去到?佢話唔得。😔⋯⋯甘好啦,我哋6點準時去到,已經見到船上有兩枱客飲紅酒睇日落😅阿姐見到我兩個人上船,🧟‍♀️黑臉問我,仲有三個人呢?我就話佢地遲少少到。當我哋佈置期間,佢就嚟咗兩碟餸,手撕雞同蝦。半個鐘鐘之後就同佢講可以上菜,因為時間緊迫,八點鐘就要交場俾佢哋。點知佢話:小姐,你啲朋友未到齊,點上菜?🤢當表哥表嫂嚟到,其他小菜都未嚟,又再吹下佢啦,因為驚食唔切,趕頭趕命😪⋯⋯之前以為船上係有廚師煮食物,點知原來唔係,係由鋪頭煮好晒,再由艇仔送上嚟,真係失望,食海鮮一定要趁熱先好食嫁,點知……..七點半先嚟避風塘炒蟹同豉油王炒麵,甘遲先嚟,心諗仲有個蛋糕未食,唉😮‍💨⋯⋯仲問我地加唔加魚肉春卷?😖成餐飯根本無點享受過,全程趕頭趕命食嘢😑我建議大家唔好買蛋糕上去,因為佢無雪櫃幫你放。另外佢有個半開放式洗手間係船尾,感覺好唔衛生

我建議大家唔好買蛋糕上去,因為佢無雪櫃幫你放。另外佢有個半開放式洗手間係船尾,感覺好唔衛生同簡陋,只係有塊布遮住
😌⋯⋯二千幾蚊,覺得不如去屯門三聖買海鮮加工食仲好😅
白灼基圍蝦
手撕雞
2022-01-06
Anniversary
2021-12-31 1715 views
同大家分享一下第一次到避風塘食飯體驗。講咗好耐,終於訂了唯一一間在銅鑼灣避風塘的信記食海鮮。一開始我哋係WhatsApp 溝通,用餐分兩個時間,6時和8時,確認了日子和人數之後,佢哋會給你不同人數的餐單和單點選擇,還有給你上船位置的指示和地圖,約好去到就可以打電話叫船家接我哋到用餐處,去到眼見一共有六首船(六張枱)連在一起,不過大家要預咗要一邊食一邊浮下浮下😂。講返食物,我哋係五人餐,有手撕雞、白灼蝦、東風螺丶炒蜆、時菜丶蒸蟶子、避風塘炒蟹、炒麵和另加的香炸花姿腐皮卷,其實樣樣味道都不錯,不過除了避風塘炒蟹之外,其他的都是非常普通的海鮮,感覺有點貴,所以大家不要主力放在食物上,感受下避風塘的環境,和在船上用餐的體驗,那會好一些😅,而且感覺避風塘也比以前乾淨得多,船家也有善。總括來說,如果未去過避風塘的話,可以一試,都是一個幾特別的體驗。
同大家分享一下第一次到避風塘食飯體驗。
2021-12-30
2021-12-01 1846 views
信記避風塘海鮮美食🍽🚤今次到我威,我今次帶我班老友記去試新嘢。呢間好特別,係首先要坐架細艇仔,載我哋去架大船到食嘢👀👀咁佢係有唔同人數嘅set揀,咁我哋5個人,份量同款式都相當多😎🏆🏆🏆🏆 避風塘炒肉蟹 + 招牌蟹油炒麵啖啖肉,佢嘅蟹鉗位,本身都開哂,用個鉗再壓一壓就碎開👍🏻我覺得佢哋個避風塘碎碎爆得好香,肉蟹勁入味!之後佢個個蟹油炒麵,就咁食都好正👍🏻姨姨仲教我哋用避風塘碎碎配呢個麵,係仲好食😎「教大家一個食海鮮食法,朋友表示,將個蟹肉再掂少少豉油,係令到隻蟹更加好食,呢個係真😎」🏆🏆🏆🏆香炸花姿腐皮卷呢個真係有驚喜!雖然我影得有d衰,佢放落嚟個下,我都心入面Er咗陣...但我食咗一嚿,真心好味。因為本身呢個係set入面唔包,係姨姨主動問我哋試唔試下,點知一試,真心好好食。佢個皮炸得好脆,入面係好彈牙,係蝦餅嚟。呢個真係要叫!!🏆🏆🏆 白勺基圍蝦可能你心諗,白勺你都講?但我想講!之前我同屋企人去流浮山食海鮮,食過基圍蝦,真係又細又唔係特別大隻(帶番頭盔先,可能咁岩我個次水準唔好),但今次我想講,勁大隻,隻隻都啖啖肉,唔係個d死蝦,無梅肉👍🏻👍🏻👍🏻坦白講,食嘢如果太多味精,係食唔到間
信記避風塘海鮮美食🍽🚤

🏆🏆🏆🏆 避風塘炒肉蟹 + 招牌蟹油炒麵

🏆🏆🏆🏆香炸花姿腐皮卷

🏆🏆🏆 白勺基圍蝦
可能你心諗,白勺你都講?但我想講!之前我同屋企人去流浮山食海鮮,食過基圍蝦,真係又細又唔係特別大隻(帶番頭盔先,可能咁岩我個次水準唔好),但今次我想講,勁大隻,隻隻都啖啖肉,唔係個d死蝦,無梅肉👍🏻👍🏻👍🏻坦白講,食嘢如果太多味精,係食唔到間嘢有冇料,相反愈簡單嘅嘢,愈難做到。都試過好多出面嘅海鮮,好多白勺蝦都會撈埋d梅蝦落去買,但呢間,我同朋友咁好彩都無事啦下(帶頭盔)

🏆🏆🏆 蒜蓉蒸聖子王
呢個又係高水準。足料蒜蓉、勁多粉絲,大大隻聖子。一啖入口,係滿足感。

🏆🏆🏆秘製手撕雞
呢碟手撕雞,可能你哋會覺得白雪雪、但我想講,佢無辣係到!但一D雪藏味都無!可能你哋會話「某某手撕雞專門店都有得食啦」但我話你知,你試下叫佢哋嘅原味、唔要辣。佢哋個陣雪藏味真係搞唔掂!但呢間,佢一d辣都無。但佢仍然好好食。有料呢隻雞😎

🏆🏆🏆避風塘豉椒炒蜆
粒粒蜆肉!係粒粒!都係無沙!同埋係開哂口!呢個係最值得一讚!試過出面食,唔係未吐沙,就未開口.....但呢個我覺得辣咗少少🥲🥲不過又辣得好過癮,雖然佢細粒,但隻隻都係有肉痴住個殼,唔會係個d呃人放假殼既鋪頭😂👀

其實呢間信記我係睇完一個YouTuber寵女友系列,所以去試😂😂😂😂但的確係好食😋我覺我價錢係食海鮮嚟講唔算差真係😍仲要講緊個環境舒服,我係有少少潔癖嘅人,但我都覺得算係咁,起碼地下無牙籤呀、蝦殼呀呢d,乾淨地板👍🏻姨姨都好fun、會同我哋玩,講下笑。呢d就真係食到人情味👀

🚤信記避風塘海鮮美食 (銅鑼灣)
銅鑼灣銅鑼灣避風塘賣水站碼頭

價錢:4/5

• 白灼東風螺
  • 香炸花姿麼皮卷
2021-11-27 1364 views
今日的晚飯,原本是個多月之前的生日宴, 可能是疫情的關係,大家都留港消費吧,因此一直都未book到位,一拖再拖到今日才成行。 一行七人抵達銅鑼灣避風塘岸邊, 再通知艇家接駁到船上用餐。用膳的地方是幾隻艇仔連駁在一起 ,減低搖晃的程度。之前是點了個8人用餐,因為7個人,所以店家收少了200元。首先上枱的是海蜇手撕雞伴豬耳,味道還算可以,只是雞的份量不多,基圍蝦稍為是大隻了點,東風螺都是一般水準。 炒蜆相對就不算得好了,很多未開口,醬汁又太多。聖子蒸得還好,不會過韌,約七吋長,未是較大隻的那種。到主角避風塘炒蟹出場啦:滿滿的炸蒜鋪滿了整碟蟹,賣相十分吸引,蟹肉咬落都算有味,沒有完全被炸蒜所掩蓋; 另一可取之處是用炸蒜拌著炒麵來吃,令炒麵非常美味 ;遺憾的是蟹膏和蟹肉不算多,可能是隻蟹不夠肥美所致。條魚就蒸得剛剛好,非常嫩滑。菜心灼得太冧,而韮菜花却又太硬,這兩味菜完全不合格。總括來說在艇上用餐是一大特色, 用餐的同時可以觀賞到中環和尖沙咀的夜景 ,食物的味道都算是中等;但有利亦有弊,亦因為在隻小小艇上用膳,環境就顯得狹窄,如厠就更加便了。另外要特別注意的是,套餐是不包括任何的飲品,連清水

到主角避風塘炒蟹出場啦:

條魚就蒸得剛剛好,非常嫩滑。

菜心灼得太冧,而韮菜花却又太硬,這兩味菜完全不合格。
另外要特別注意的是,套餐是不包括任何的飲品,連清水亦要自己準備,所以光顧時要切記自備。
2021-10-11 4407 views
兩小時嘅食飯時間,我地大家都覺得去咗一個小旅行咁!香港已淨返一間呢啲水上嘅餐廳!一早book訂預訂幾人餐,仲有特別嘅海鮮想食嘅要預語!除咗覺得好得意,仲估唔到個景可以咁靚咁地道!所以短短嘅時間都食得好開心,我地嗰個係6人餐,聖子好大隻,避風塘炒蟹好香,蝦🦐呀全部海鮮基本上好新鮮,但我地好欣賞佢招牌蟹油炒麵真係無得輸!話唔飲唔飲飲左3枝❤️我會繼續發掘多啲特別地方食飯!5人叫6人餐都只係hkd475真係抵到爛❤️
2021-10-06 2754 views
一早book定6人餐$2,280,睇下會唔會做左水魚,印象中做遊客生意既都厄人錢😂結果喜出望外,冇做到水魚,啲海鮮都ok! 最好味係避風塘炒肉蟹啲炸蒜😂😂 狂食!送飯一流。咁岩天氣勁好,睇到晚霞,維港夜景,黎個價錢黎個景,絕對抵呀!仲係一個好好嘅體驗🤣

2021-09-22 2695 views
這次我地一行人經怡東酒店停車場嘅隧道走去銅鑼灣避風塘,再沿著海邊行多幾分鐘,就到達船家同我地集合嘅地方,之後再坐駁船仔到達目的地。碼頭遠眺尖沙咀景色和兩岸夜景食物方面,一早跟船家定好6人餐,包括基圍蝦、避風塘炒肉眼、豉椒炒蜆、白灼東風螺、蒜蓉蒸聖子皇、手撕雞、油菜、蟹油炒麵。(hkd 2280套餐)手撕雞同埋聖子皇都煮得好味。其實,大家黎這裏一趟,都係想懷緬下往日海上鮮嘅風味,確實係一個幾好嘅體驗。

碼頭遠眺尖沙咀景色和兩岸夜景

手撕雞同埋聖子皇都煮得好味。

2021-08-28 3290 views
今日一朝早雷電交加又落大雨......都擔心會係船上會暈浪。幸好下午時段開始天氣無咁惡劣,真係天公作美🙏🏻同行6人Book咗6:00pm-8:00pm個場,叫左6人餐-$2280-加燒鴨瀨-$50-同艇仔粥-$90-🦀食物性價比高👍🏻唯一美中不足的就是食到趕頭趕命,7:45pm開始不停報時重有幾耐要交枱,正8:00pm要離場。如果時間能配合的話真喺滿分💯*利申:重有啲蟹未食哂就要離開🥲*
今日一朝早雷電交加又落大雨......
同行6人Book咗6:00pm-8:00pm個場,

🦀食物性價比高👍🏻

唯一美中不足的就是食到趕頭趕命,
7:45pm開始不停報時重有幾耐要交枱,
正8:00pm要離場。
如果時間能配合的話真喺滿分💯

*利申:重有啲蟹未食哂就要離開🥲*
2021-08-27
  • 艇仔粥
  • 燒鴨河粉
2021-07-31 3348 views
晚餐。是晚是老友生日,她要求去這裡時,我真是有未出發先滴汗(笑),這幾天每天都是33度以上,但抱著多年友情的責任感,熱就熱吧!預約了晚上7時,準時去到接駁地點,店家會安排小船接我們到“餐廳”。每組客人自己一隻艇,有點包廳感覺,一列排開好似五至六隻。坐定後是需要掃安心出行的,正規餐廳。上到餐廳船其實並不熱,當晚有點大風,因為在“避風塘”內吧,船身很穩。說回食物,我們預訂了一個二人餐,因為朋友吃不了辣所以加錢改動了菜單,以及加了三個菜:白灼東風螺(加菜)白灼蝦(套餐)蒜泥粉絲扇貝(加菜),超大隻!蒜泥粉絲蟶子(套餐)油鹽水煮蜆(套餐是豉椒炒,加了錢改油鹽水煮)灼菜(套餐)蟹油炒麵(套餐),不要看沒肉沒菜,香到不得了!夠獲氣!薑蔥炒蟹(套餐是避風塘炒蟹,免費改薑蔥炒),鮮甜。其實吃得很飽了,老闆娘問要不要加花姿卷?可加半份的啊!看到壽星熱刺眼神,加吧加吧!幸好在加單,香脆彈牙juicy ,再查一下,原來是名物!炸花姿卷半份(後加),讚!吃完後老闆娘幫忙快手叫船接我們,因為天文台預告大雨快殺到,風變得很大,怕下雨時我們上落不方便,很貼心。兩個人吃了九道菜,道道精彩,過程很新奇,夏天日長,用餐地
晚餐。

白灼東風螺(加菜)
白灼蝦(套餐)

蒜泥粉絲扇貝(加菜),超大隻!

蒜泥粉絲蟶子(套餐)

油鹽水煮蜆(套餐是豉椒炒,加了錢改油鹽水煮)

灼菜(套餐)

蟹油炒麵(套餐),不要看沒肉沒菜,香到不得了!夠獲氣!

薑蔥炒蟹(套餐是避風塘炒蟹,免費改薑蔥炒),鮮甜。

炸花姿卷半份(後加),讚!

吃完後老闆娘幫忙快手叫船接我們,因為天文台預告大雨快殺到,風變得很大,怕下雨時我們上落不方便,很貼心。兩個人吃了九道菜,道道精彩,過程很新奇,夏天日長,用餐地點看著天空慢慢暗下來很舒,托朋友的福能做一回遊客,確實舒心,推介。

2021-07-27
  • 炸花姿卷
2021-07-13 2178 views
今日同高太唔係二人世界同多两位朋友一齊食飯黎依度信記食飯一定要預先訂位,無得walk in因為依度係要去碼頭度坐架接駁艇先去到果架小艇度開餐訂位時餐廳已經会send定餐牌,一般都会跟人數嗌餐廳既套餐如果有其他野食想加記得提早嗌艇家預訂係艇上面望到個海景真係無得輸靚到啪啪聲避風塘炒蜆炒蜆唔会有沙個醬汁辣辣地好惹味白灼東風螺😋😋鮮甜好味白灼東風螺只要啲螺新鮮都好難唔好食既白灼海蝦海蝦夠大隻,四人份量岩岩好蒜蓉蒸蟶子無蒸得過熟,蟶子爽口唔韌我地轉左做花雕蛋白蒸蟹蟹后高太表示好甜好好食蟹油炒麵炒得香口美味之後先知原來以前啲人去避風塘食海鮮都会必嗌一個炒麵四人餐$1680食到已經買少見少既老香港避風塘風味無敵靚海景都幾抵食不過夏天食就真係有少少熱
今日同高太唔係二人世界
同多两位朋友一齊食飯

黎依度信記食飯一定要預先訂位,無得walk in
因為依度係要去碼頭度坐架接駁艇先去到果架小艇度開餐

訂位時餐廳已經会send定餐牌,一般都会跟人數嗌餐廳既套餐
如果有其他野食想加記得提早嗌艇家預訂

個醬汁辣辣地好惹味

白灼東風螺😋😋鮮甜好味
白灼東風螺只要啲螺新鮮都好難唔好食既

白灼海蝦
海蝦夠大隻,四人份量岩岩好

蒜蓉蒸蟶子
無蒸得過熟,蟶子爽口唔韌

我地轉左做花雕蛋白蒸蟹

無敵靚海景
都幾抵食

不過夏天食就真係有少少熱

2021-05-30 1900 views
搭一架艇仔去另一架艇仔食飯新奇又有趣,好有風味炒蜆,蟶子皇同秘製手撕雞是正的!我認為係一架艇仔度,啲姐姐煮倒呢啲一碟二碟係好強勁嘅一件事味道正正路路!樣子比較有堆頭嘅就係個避風塘炒肉蟹,啲炒乾 蒜粒yumyum到一個頂點,大家都無懼口臭,喺咁啪入口最敗筆係個炒麵,大家食咗一細碗就冇再食依家睇翻先知係有「招牌」同「蟹油」兩組字,但係喺呢碟炒麵入面一丁點都食唔倒呢兩組字😂 味道:6/10 信記避風塘海鮮美食 6人餐 $2280 白灼基圍蝦避風塘炒肉蟹避風塘豉椒炒蜆白灼東風螺蒜蓉蒸蟶子皇秘製手撕雞灼油菜招牌蟹油炒麵+$200 多一人份量 📍銅鑼灣
搭一架艇仔去另一架艇仔食飯
新奇又有趣,好有風味
炒蜆,蟶子皇同秘製手撕雞是正的!
我認為係一架艇仔度,啲姐姐煮倒呢啲一碟二碟係好強勁嘅一件事
味道正正路路!
最敗筆係個炒麵,大家食咗一細碗就冇再食

味道:6/10

灼油菜
招牌蟹油炒麵
+$200 多一人份量

📍銅鑼灣
要去呢度一定記得要提前Book位啊 Walkin應該就唔接受吧 主要有2人($1080)同4人($1480)套餐可供選擇 以價錢黎講4個人係抵食好多 我哋order左個2人套餐:·1. 白灼基圍蝦 (大隻肉結實夠鮮甜 蝦頭有糕甘甜)·2. 避風塘炒肉蟹(肉蟹大大隻 夠新鮮 肉一梭梭 食得滿足 而大量既炒蒜先係主角 入口非常乾脆 好夠穫氣之餘又唔會有”lone”味 正😋)·3. 避風塘豉椒炒蜆(肉質有嚼勁 但唔係韌 加上避風塘既風味 微辣香辛 好食)·4. 蒜蓉蒸蟶子王(呢個主要食新鮮海鮮既味道 火候剛好)·5. 灼油菜(顏色翠綠有光澤 口感夠爽脆 走油既效果)·6. 豉油皇蟹油炒麵(大大碟真係兩個人唔會食得曬 加埋頭先碟肉蟹入面既炒乾蒜不得了 好惹味😍😍·另外 再加多兩味 7. 清蒸沙巴龍躉 (好大條 不過略嫌蒸得有d過火🔥 搞到肉質有d鞋 浪費左條🐟·8. 腐皮花枝卷(外層炸得薄脆 裡面肉質彈牙 點埋泰式甜酸醬真係好好味)9. 可樂兩round少不了 不多說 你懂的🤣🤣

以價錢黎講4個人係抵食好多 我哋order左個2人套餐:
1. 白灼基圍蝦
(大隻肉結實夠鮮甜 蝦頭有糕甘甜)

2. 避風塘炒肉蟹

3. 避風塘豉椒炒蜆
(肉質有嚼勁 但唔係韌 加上避風塘既風味 微辣香辛 好食)

4. 蒜蓉蒸蟶子王
(呢個主要食新鮮海鮮既味道 火候剛好)

5. 灼油菜
(顏色翠綠有光澤 口感夠爽脆 走油既效果)

6. 豉油皇蟹油炒麵

另外 再加多兩味

7. 清蒸沙巴龍躉

8. 腐皮花枝卷
(外層炸得薄脆 裡面肉質彈牙 點埋泰式甜酸醬真係好好味)

9. 可樂兩round少不了 不多說 你懂的🤣🤣

2021-03-26
Anniversary
  • 古法避風塘炒肉蟹
  • 腐皮花枝卷
2021-04-02 1932 views
第一次係d船仔上面食海鮮,呢個體驗好新鮮。去到碼頭要打俾船家搵艇仔接,之後先會到達真係用餐既地方。🤩🤩🤩所有食物都係要預先訂既,質素ok啦,但價錢偏貴,真係食個景同埋體驗。🤨🤨🤨係銅鑼灣避風塘到睇住日落食野係幾爽既,但入夜會凍,記得著返件褸。🥶🥶🥶🥶個日食左個四人餐,味道ok既,最出色係個避風塘炒蟹,d蒜頭炸得勁好食🤣🤣🤣其他不過不失la...😗😗😗可以一試既。。。