2018-03-02 165 views
一向鐘情日本料理,近期浜燒盛行,知道荃灣楊屋道街市上年年底有間日本料-『福丸水產.浜燒.日本料理』新店開幕,主打即撈即燒生猛海鮮和廚師發辦食品,之前太忙,一直未有機會試,今晚終於可以一試。 餐廳門面已經夠哂氣派,裡面環境好寬敞,設有卡位,座位好舒服,更有獨立房間。 今晚我地點了各種不同款式的食物,務求什麼都試下。 刺身拼盤($488)賣相非常吸精,大大盤, 以碎冰盛載, 刺身包括了左口魚、金目鯛、赤貝、牡丹蝦、拖羅、海膽、深海池魚、油甘魚、沙甸魚,款款新鮮。 海膽是加拿大,味道較日本海膽清淡,不過味道仍然甘甜鮮美,滑不溜口。 鯛魚刺身用配以特調的酸汁,令鮮味更特出。 由於拖羅的味道較重,所以留待最後先食,拖羅魚脂味道香濃,魚油部份慢慢溶化。 黃金蟹膏甲羅燒($88)我一向係蟹癡,所以一定要試呢個甲羅燒。呢個好特別,由服務員親自即場燒製,松葉蟹蓋上裝了的蟹膏、蟹肉及蟹籽,鵪鶉蛋是待燒至半熟時才放,邊攪拌邊燒, 蟹肉混合蟹膏加上鵪鶉蛋來增加滑度,鮮味甘香味好出,非常濃鬱。鐘意食蟹既朋友一定要試。 福丸濱燒盛盒($428)黎到浜燒日本料理當然要食濱燒海鮮啦。福丸濱燒盛盒有4款海鮮食材,是以木

今晚我地點了各種不同款式的食物,務求什麼都試下。

刺身拼盤($488)

鯛魚刺身用配以特調的酸汁,令鮮味更特出。

黃金蟹膏甲羅燒($88)

福丸濱燒盛盒($428)
黎到浜燒日本料理當然要食濱燒海鮮啦。福丸濱燒盛盒有4款海鮮食材,是以木盆盛著帆立貝、鮑魚、蠔同蛤 (各兩隻) 。全程會由店員負責燒烤,客人完全唔需要操心。
海鮮非常新鮮,鮑魚是生的,不停在動,雖然不忍心睇到鮑魚由活生生至被燒熟,但質感軟嫩,十分有嚼勁。至於蛤及帆立貝,是加清酒去燒,燒熟後不但沒有縮水,而且肉質彈牙,新鮮無比。

廚師說今天新鮮活水產由日本直送的有「 赤甘鯛鱗燒」,我們便點了一份來試,廚師用了海膽白酒來煮,魚皮煎得香脆,魚肉超級新鮮及嫩滑,而且口感常彈牙,配上海膽白酒來做汁,令魚的鮮味更加突出。

最後當然唔少得甜品啦,因為已經吃了很多,甜品只想吃得簡單點,廚師安排了日本甜桔及三色蕨餅。日本甜桔鮮甜多汁,口感非常滿足;加上蕨餅夠軟夠糯,不會太甜,配上甜桔一起吃,味道剛好。

這間『福丸水產.浜燒.日本料理』真心值得推介,食材新鮮,而且價錢合理,並且有資深服務員為您親自燒烤,近期真的很少見這麼有質素的餐廳。