2014-10-16 838 views
搵食, 幾時都要搵先有好野食。係上環, 其實真係好多好野食, 不過變動都唔少, 今日呢到搬走, 過幾個月又有一間搬入。都唔錯架, 起碼成日都有新鮮感~正當我期待緊另一間賣CHURROS進駐上環既同時, 今日上網掃一掃, 就發現左呢間專食麵既就同埋同事黎試下。地點其實前身係點心店, 點心店擴充左係對面, 門面只係得個 "&" 字又冇門牌號碼, 唔係一早GOOGLE左, 真係唔覺得佢係一間麵店囉~呢個係佢派既餐牌, 應該全日都係個。都幾精美, 同事話叫外賣, 對於麵黎講都係一個CHALLENGE~ 如果拎到返公司, 個湯浸"淋"左個麵, 真係會大打折扣, 除非你叫個冷麵啦~ 即管就試下!望下個MENU, 全英文, 都唔係識晒D字, 好彩負責人都有出黎, 我地都把握機會問下(如果唔係都未必識叫), 而佢又好耐心咁答我地~ 最後同事叫左個TAIPEI 而我因為我見個餐牌入面好多都係日文字, 所以我就叫左個TOKYO.呢個(上圖) 就係TAIPEI (Fresh Shanghaiese Noodles with 5-spice Pork in Taiwanese Sauce), 同事既COMME

望下個MENU, 全英文, 都唔係識晒D字
Taipei
呢個(上圖) 就係TAIPEI (Fresh Shanghaiese Noodles with 5-spice Pork in Taiwanese Sauce), 同事既COMMENT係一D都唔辣, 如果有少少辣就會爽身D, 咁就會更加好味~
Tokyo
我呢個係TOKYO (Fresh Ramen Noodles with Harrisa Beef Ribs in Chicken Broth), 真係喎, 入面有大量既冬菇, 木耳, 都係我既至愛~ 仲有一隻溫泉蛋。麵質比較厚身, 有種感覺可能係自家製既, 雖然睇落好似好細碗, 我地仲要係自取拎返公司, 但係D麵都冇"淋"到, 好吸味, 好食~  入面有兩件牛肉, 應該係慢煮, 好軟而且唔黏牙~

偶爾轉下口味, 呢間都唔錯, 可以再吃~
Other Info. : 無論堂食定外賣, 都會吸印仔, 買十送一
2014-10-16
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$78 (Lunch)
Taipei
Tokyo