2015-04-08 5041 views
我認為每一次的美食體驗,也是綜合食物質素、環境、服務、gimmick、incident、impression而成的。而每一間餐廳,通常都有其"主力"發展的方向。唐宮小聚,明顯打的就是"gimmick"牌。一坐下,先有"螞蟻"和"烏繩"碗招呼食客。"唔記得佢D食物,都記得佢隻碗啦!"當然,要玩gimmick,怎能只靠一隻碗呢?食品設計,便是唐宮小聚跟食客們"玩得最大"的gimmick。一分價錢一分貨,座落中上環的優質商業區,提供了既舒適又高質的服務與環境,價錢略高一點也是合理的。點心和小食都是$60~$70左右,麵和飯份量不多但也要$70~$100。我們一行6人,最後叫了超過10樣食品Share。份量不多其實反過來有一個好處...就是可以每樣試少少,但試的款式變多!首先來的是一個小聚併盤,揀左酒呈醉雞加兩款小食----翡翠鴨卷 同 雞絲拉皮。。女人點菜,梗係要"最抵"為考量,所以點左雙拼小食選擇中最貴的兩個。從翡翠鴨卷的外形看,看不出竟然是凍食。雖然顏色十分繽紛,但最重要的鴨卻不見蹤影.....雞絲拉皮,不過不失。雞絲、蘿蔔絲、青瓜絲、粉皮4種食物的份量十分平均,芝麻醬亦不多不少剛剛好。
而每一間餐廳,通常都有其"主力"發展的方向。

唐宮小聚,明顯打的就是"gimmick"牌。
一坐下,先有"螞蟻"和"烏繩"碗招呼食客。
"唔記得佢D食物,都記得佢隻碗啦!"
當然,要玩gimmick,怎能只靠一隻碗呢?

翡翠鴨卷
雞絲粉皮
朋友「食過返尋味」的醉雞---個人雖然飲得酒,也覺得此醉雞太醉....酒味強得把雞味都蓋過了,而且雞件骨多肉少....
酒呈醉雞
健康之選---時令菜苗。普普通通。
時令菜苗
雲吞湯麵----雲吞大大粒,麵同湯底亦都好好食!
雲吞麵
猛虎咬豬。其實係白包包住大量酸菜及東坡肉。由於本人不好酸菜,所以只試了肉。肉非常入味,不過肥膏太多....幾個女人,當然是各自幫佢走肥來吃.......而由於大家眼闊肚窄,最後其中一件猛虎咬豬就成為大家浪費食物中的犧牲者。。。(其他比較容易"收拾"的食物我地有夾份處理掉!)
猛虎咬豬
黑醋雞花,又係朋友「食過返尋味」之選!不過呢個好食過醉雞好多!!炸雞肉汁保住了,而外層很香脆,特製的黑醋醬汁和芝麻非常香,一落檯就迅速被眾人KO掉!
黑醋雞花
重中之重的重點推介----松露香菇(包)!!是我們唯一叫的蒸點。外形真係100%做到冬菇樣
大家一路食都忍唔住研究佢究竟點做到呢個樣!! 雖則很多時候靠外形的食物都是「好睇唔好食」,但這次不同!!呢個包真係「好睇又好好食」!!大推~~
松露香菇
荷花蒸飯是另一推介~~不要看它外形普通......食落先知「真滋味」。咸蛋黃碎「眼看不出來,但食得出味道」
。要讓一眾美女乖乖把膽固醇吃下肚,呢招都算高招!
最後都要試一試甜品,叫了一個拼盤,有乒乓麻球和糖不甩丸....另外揀了桂花凍糕和木糠奶凍做配搭。
全部都味道不錯,丸子們上菜時都熱辣辣,好煙un。桂花凍糕和木糠奶凍不會很膩,還讓人感覺很養顏。又這樣度過了一個愉快的girls' night,gimmick美食配上舒適的環境,難怪大家食完呢餐,仍覺意猶未盡~
2015-04-01
雲吞麵