2024-02-21 1267 views
平時都喜歡中午嘅時候shabu shabu,因為通常都會食得好飽,仲有成個下午可以消化,如果食晚餐的話,就會飽到瞓唔著。 最近新城市7樓開咗間四面泰泰式火鍋,所以星期六放假就嚟試下喇。 我們到嘅時候已經係一點,餐廳店面好大,坐了六成客人左右,大家都係會選擇他的午市套餐,$299,湯底,丸,肉類,麵食,需要的話可以額外加錢配嘢飲,另外仲有15蚊嘅醬料費同埋要加一。計返上嚟兩個人其實同牛x價錢差唔多。他的三色醬中間是椒麻豉油,不是很辣但很惹味。冬陰功湯入面有四隻鮮蝦,店員介紹我們湯底的時候建議我們先把鮮蝦食掉,飲一碗湯,再打邊爐椰奶雞湯,他的雞肉鮮嫩,湯底鮮甜,如果唔食辣嘅話,呢個係好好嘅選擇。四面拼盤,是指蝦丸墨魚丸豬肉丸同牛丸,除咗牛丸是現成的其他都是蝦滑、墨魚滑和豬肉滑打成的。好細心的下面用一塊薄薄的青瓜墊起,避免黐底。西班牙黑毛豬,薄片一綠就熟。放在兩個湯底淥熟都好好食。 手打烏冬,煮極都好彈牙,兩個湯底都好好食。 他的雜錦田園擺盤亦非常漂亮,這些湯底淥菜特別好味。 我也很鍾意他的前菜蝦片好脆。 泰式芒芒碌碌,楊枝甘露,入面有啲椰果。打邊爐飲佢絕配。因為天氣凍凍地,所以點了熱嘅泰式

他的三色醬中間是椒麻豉油,不是很辣但很惹味。

西班牙黑毛豬,薄片一綠就熟。放在兩個湯底淥熟都好好食。

手打烏冬,煮極都好彈牙,兩個湯底都好好食。

他的雜錦田園擺盤亦非常漂亮,這些湯底淥菜特別好味。

我也很鍾意他的前菜蝦片好脆。

泰式芒芒碌碌,楊枝甘露,入面有啲椰果。打邊爐飲佢絕配。

因為天氣凍凍地,所以點了熱嘅泰式手打波波奶茶,他的奶茶又不算很甜,但係好滑,打邊爐飲佢都唔錯。

真心他的湯底好鮮味,所以不停地飲湯。

打完邊爐成身都好熱,幸好我點了芒芒碌碌,可以減熱一下。

另外我們加錢叫了主餐牌的甜品芒果糯米飯,一送上來被他的擺盤嚇親,很少見到這麼用心的擺盤,用芒果砌了一個s型兩個彎位放咗兩舊糯米飯,上面灑上椰汁,味道也非常好味。

店舖寬敞坐得非常舒服,食物質素也非常高,好似好適合一家大細,良朋結伴一齊打下泰式打邊爐。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:10
環境:10