2018-06-10 81 views
就嚟又到一年一度嘅父親節,身為孝順嘅仔女梗係會同爸爸出外食飯啦!父親大人最鍾意食上海菜,所以就左依間專門食上海菜嘅餐廳提早慶祝父親節!上海菜必食之選當然是小籠包吧!這籠小籠包皮薄餡靚,外皮薄得黎夾起小籠包不易穿,入口外皮富嚼勁!內裡既湯汁非常豐富,外皮一咬即破,豐富既肉汁即時湧出來,湯汁充滿肉香!麥皮芹末蝦球令人又愛又恨,芥末辣勁非常勁,辣得鼻塞也會通了呀!蝦球入口爽彈,加上脆脆既麥皮,口感層次很豐富!生煎包是我們最愛吃的上海名菜之一呀!這個生煎包不太油膩,麵包底煎得非常香脆。內裡肉餡脹卜卜的,豬肉甘香軟滑,非常美味!紅油炒手外皮薄得剔透,味道又麻又辣,十分惹味!

紅油炒手外皮薄得剔透,味道又麻又辣,十分惹味!