2021-09-15 30 views
星期六出開銅鑼灣買嘢,順便食個晏,之前喺附近返過工,所以我都略知附近有乜嘢食。我同朋友行咗去加路連山道嗰邊,見到炊豕店依然屹立不倒。雖然要等位,但又唔使好耐,就一於尋回昔日風味。店舖環境偏迫少少,有啲似課室,但餐枱起碼夠放晒所有食物。佢嘅招牌菜冇乜點變,但終究不能日日相同,所以我見到有新item。呢到抵食夾大件嘅風格不變,我同朋友都係男仔,但食正常麵量都已經足夠填飽我哋個肚,所以考慮到個份量其實算係抵食。🍜秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線,$64豬扒其實我已經食過好幾次,佢嘅水準保持得好好,次次都能夠炸到外脆內軟,而且豬扒夠厚夠大塊,食落好有咬口,滿足。湯米線有驚喜,主要係因為個湯出色,胡椒味香而不搶,暖喉暖胃。米線亦煮得彈牙有嚼勁,絕對值得一試。🦴沖繩豬軟骨撈幼麵,$64幼麵份量比湯米線還要多,但由於佢並唔係生麵,所以質感唔算好彈牙。豬軟骨有成四大件,佢地完美將啲麵遮蓋,肉質炆到超軟,唔錯,又夠入味。另外仲有蓮藕同蘿蔔作伴,我敢講食哂啲餸都飽咗一半。🍤酥炸鳳尾蝦,$28佢其實即係吉列炸蝦,沾上麵包糠嘅炸皮酥脆非常,放耐咗都脆。但避免唔到有啲乾身,不過好彩有沙律醬可以點嚟食。蝦肉本身就好爽口的

🍜秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線,$64

🦴沖繩豬軟骨撈幼麵,$64

🍤酥炸鳳尾蝦,$28
佢其實即係吉列炸蝦,沾上麵包糠嘅炸皮酥脆非常,放耐咗都脆。但避免唔到有啲乾身,不過好彩有沙律醬可以點嚟食。蝦肉本身就好爽口的。

最後,我們都是食豬大的🐷。