2019-10-01 3807 views
筆者數年前路經炊豕店,已被那懷舊的裝修吸引,可惜當時已吃飽,無緣入內一試。及後來銅鑼灣的日子總在星期日,終於到昨晚才第一次進店用餐。店舖已搬至加路連山道,裝潢是搶眼的工業風格。店舖面積不大,到店時大約六點半,還有少量空位,未到七點就坐滿。點餐紙攝在筷子筒內,一人一張自己剔選想吃想喝的項目,方便之餘不怕點餐過程聽錯。餐廳以豬肉料理為主,小食方面會見到豬肉以外的選擇,如雞翼、魷魚鬚等。筆者和男友各點一個套餐,再加個芝麻雞翼share。點餐後飲品先來,冷藏過的飲料很解渴,難得的是鮮果汁也只加$8,不算太貴。主菜豬扒飯上桌的時候,兩大碗炸豬扒看上去很壯觀😂葱油豬扒飯 (8/10): 葱油很香,豬扒咬下去油香四溢,飯量很多,建議女生叫少飯。秘製豬扒飯(肉臊汁)(8/10): 豬扒是沒有分別的,都是又juicy又淋,只是白飯上面澆了肉臊汁,多了份甜味。芝麻雞翼 (8/10): 雞翼香脆,入面和豬扒一樣juicy,推介😋Summary: 整體性價比很高,服務也不錯,以客流量這麼高的店舖來說沒有催促你盡快點餐,食完亦只是幫你整理桌面,感覺良好。題外話:見到有人order外賣,膠袋上的logo很可愛😍

店舖已搬至加路連山道,裝潢是搶眼的工業風格。

主菜豬扒飯上桌的時候,兩大碗炸豬扒看上去很壯觀😂

題外話:見到有人order外賣,膠袋上的logo很可愛😍

2019-09-30
  • 肉燥汁豬扒飯
  • 芝麻雞翼
2019-07-07 7371 views
今日又去南華會打波啦, 南華會附近有一條加路連山道是食街, 各式食肆林立而且價錢相宜。 打波之前就去搵食, 今日是一間要排隊的台灣小店,炸豕店。 店舖面積不大, 但在無虛席,還要在外面等15分鐘才可入內用餐。單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。豬扒飯一送上來我有點震驚, 他是整塊大豬扒放在碗的上面,幾乎你是看不到下面的飯。 豬扒是厚切的,豬扒外脆內軟,咬落去可以啩一聲,脆卜卜的炸漿應該是他們獨有的, 跟日本 韓國的炸豬扒完全不一樣,不會太乾身, 這樣肉質才可以保留鮮嫩肉汁豐盛,雖然係比較咸一點, 跟從台灣人喜歡吃重味食物的習慣。話梅豬手,話梅味十足, 食落一知道就係用咗 咸話梅, 煮得非常冧,骨膠原十足,如果可以加返多一點糖調調味會更佳。台灣米好好味, 特別係配埋佢嘅肉燥汁, 雖然應該係煮咗一段時間,但是豬肉都唔會話好鞋。椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。我們去的時候剛好快到店員用膳的時間, 店員阿姐拒絕使用吧檯接客,因為是給員工用膳的, 他關心其他店員福利這是值得一讚。食飽飽才有氣力去玩, 又是一個快樂的假日。滿分為

單從店名就知道這一間食肆人氣之選是炸豬扒飯。

椒鹽魷魚鬚沒有炸豬扒的出色, 可能因為不是新鮮炸起的關係。

鹵水雞翼, 但有一點點甜,不過不失。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:7
衛生:7
服務:8
價錢: 9
舒適度:7
總分:8
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
  • 話梅花雕豬手
2019-11-06 0 views
今日黎到銅鑼灣食飯,聽個friend講話呢間餐廳幾好食,一於就黎試下去到發現都唔少人係到排隊,不過係出面可以拎定點餐紙點餐,入去個陣俾個waiter就得。排隊個陣隔離有個大餐牌~點餐紙蔥油豬扒飯(轉撈幼麵、加炒蛋)D蔥油多到堆左座小山,下面塊炸豬扒又好厚好大塊,再加麵同炒蛋係下面成碗野超大兜塊豬扒係炸,但冇炸到d肉乾哂,反而好juicy。而個外皮又好脆,口感超正。加埋炸蒜同炒滑蛋同個撈麵食,好好味咖喱豬扒飯塊豬扒應該係一樣,不過配飯一樣咁好食咖喱汁又好濃味,同豬扒一齊食好夾炸芝麻雞翼得2隻,不過係雞全翼,而且炸得好脆,唔錯跟餐+$5有杯柚子蜜,可能太多水有d淡鋪頭有d懷舊風我地2個人都食到超飽,但每人都唔洗$100,好抵食!

排隊個陣隔離有個大餐牌~

點餐紙

蔥油豬扒飯(轉撈幼麵、加炒蛋)

蔥油豬扒撈麵

咖喱豬扒飯
塊豬扒應該係一樣,不過配飯一樣咁好食
咖喱汁又好濃味,同豬扒一齊食好夾

得2隻,不過係雞全翼,而且炸得好脆,唔錯

跟餐+$5有杯柚子蜜,可能太多水有d淡
柚子蜜

鋪頭有d懷舊風

我地2個人都食到超飽,但每人都唔洗$100,好抵食!

蔥油豬扒撈麵
2019-11-05 0 views
食店的裝修有種懷舊的感覺,走台式復古風,內裡有不少老台灣掛畫。店面非常整潔,但空間非常細,搭台的話會跟其他食客好近,有點尷尬。餐廳用開放式廚房,感覺心裡會踏實一點,師父的一舉一動都會被監察。坐在高台位置可以看到師父一炸豬扒,每一件都是新鮮出爐,香噴噴,不會變冷。豬扒十分大份,外脆內軟,內裡的肉汁沒有流失,面包糠沒有很多,不會太熱氣,又沒有太重的油味。咖哩是秘制,不會太辣,恰到好處。把咖哩汁淋上飯,簡直是一流。50多元的價錢,另外配上飲品,包你一定食得飽。

50多元的價錢,另外配上飲品,包你一定食得飽。

2019-11-04 0 views
次次去完南華會打波,都會見到炊豕店有不少人排隊,今次同波友決定要食一次,潮聖下。門面已經有哂餐牌、海報,給你率先欣賞選擇,望住幅相,加上鋪內傳出的香味,已經垂涎三尺。大概排十分鐘左右,就可以入內。不約而同,我同波友都點了蔥油豬扒飯加$8蘋果汁,豬扒有三件,每件都大大件而且厚切,炸粉很薄,咬下去卜卜聲,肉汁仍然保留到,蔥油很香,而且蔥的分量很多,豉油汁咸甜適中,用黎送飯一流。加$8有原支裝蘋果汁,很抵,蘋果汁甜甜地,中和返油膩感。芝麻炸雞翼$29 雞翼連翼尖,灑滿了芝麻。由於我地冇走辣,所以表面有少少紅色辣粉末,咬下去有流汁,非常juicy,雞皮炸得又香又脆,而且不算辣,怕辣者都食到!飯量很多,男生食完一定夠飽,下次我會選擇少飯。
次次去完南華會打波,都會見到炊豕店有不少人排隊,
今次同波友決定要食一次,潮聖下。
門面已經有哂餐牌、海報,給你率先欣賞選擇,
望住幅相,加上鋪內傳出的香味,已經垂涎三尺。
大概排十分鐘左右,就可以入內。
不約而同,我同波友都點了蔥油豬扒飯加$8蘋果汁,
豬扒有三件,每件都大大件而且厚切,炸粉很薄,
咬下去卜卜聲,肉汁仍然保留到,
蔥油很香,而且蔥的分量很多,
豉油汁咸甜適中,用黎送飯一流。
加$8有原支裝蘋果汁,很抵,
蘋果汁甜甜地,中和返油膩感。
芝麻炸雞翼$29
雞翼連翼尖,灑滿了芝麻。
由於我地冇走辣,所以表面有少少紅色辣粉末,
咬下去有流汁,非常juicy,
雞皮炸得又香又脆,
而且不算辣,怕辣者都食到!
飯量很多,男生食完一定夠飽,
下次我會選擇少飯。
2019-10-30
  • 炸芝麻雞翼
  • 蘋果汁
2019-11-04 7 views
呢間餐廳長期係熱門排行榜到,一直都想試好耐啦!見今日小人排隊,就入去試試佢😋 用餐時間一個鐘,因為外面等候嘅人龍較長,所以時間都幾tight。另外餐廳亦都比較早截龍,差唔多九點就last order 了。 餐廳裏面坐滿哂人,好熱鬧。姐姐雖然忙,但服務態度幾好。裏面不乏台灣式嘅deco。見到我們都是食豬大的有啲搞笑😂 蔥油豬扒麵,因為睇其他食評講如果叫飯會太多食唔哂,所以試下叫粗麵😋 豬扒真係好好好大塊,大過我隻手😂 而且非常厚身,淨係食豬扒都飽。炸粉唔多,啖啖肉。仲要十分抵食😨 不得了 炸魷魚,味道唔錯。但係配炸豬扒嚟食有d too heavy😣 炸蝦大大隻,可以一試。小食得嚟唔算重口味之選。 炸辣魚蛋,呢個好味又唔會太辣😛 食到好開胃!

炸蝦大大隻,可以一試。小食得嚟唔算重口味之選。

炸辣魚蛋,呢個好味又唔會太辣😛 食到好開胃!
見到中環同埋銅鑼灣分店都咁多好評,睇完joker就黎試吓。 點知試完先知道咁...伏!排咗10分鐘就可以入去,本身諗住叫豬扒撈麵,點知八點已經冇晒面,淨係可以叫飯食。之後聽到隔離個女仔叫焗豬扒飯,點知個侍應又話(重要態度麻麻地)個爐壞咗(嗰陣時我已經心諗你不如關店算啦😂不過一心諗住如果豬扒好味都可以補返數)點知一見到個賣相已經覺得好伏,除咗佢係薄切之外,豬扒又唔夠味、炸粉又厚、入面仲有啲膠質既野好怪。食完即刻覺得好浪費我quota~大家樂嗰啲上海排骨菜飯好食過佢。好。多。倍!本身我已經封筆唔再寫食評,但係真係唔想大家中呢個伏,我以後都唔會再去!

大家樂嗰啲上海排骨菜飯好食過佢。好。多。倍!

2019-11-01 23 views
之前聽朋友介紹呢一間銅鑼灣餐廳,聽講豬扒做得非常出色,今日同老婆經過銅鑼灣,於是就試一試,果然唔錯!首先,我哋叫咗一個秘製豬扒撈粗麵。秘製豬扒炸得非常香脆,表皮熱騰騰,內裏肉質保持juicy,難度非常高!而且豬扒有三大塊,分量十足。撈粗麵條非常香濃,配上肉燥汁,啖啖滋味另外,我哋叫咗一個沖繩豬軟骨撈粗麵,配上蓮藕、白蘿蔔,非常匹配。豬軟骨味道香濃,把日式和台式煮法合併起來,幾特別最後,我哋叫咗兩支果汁,分別有蘋果汁和橙汁,產地來自葡萄牙,很新鮮,只需加$8總括來說,價錢很合理,雖然人龍很長,但其實只需等15分鐘左右,而且侍應很有禮貌,服務幾好

2019-10-31 13 views
點了葱油豬扒飯,豬扒好crunchy, 肉唔厚,not juicy,葱油太鹹,portion OK. overall average. service needs to improve, I saw a waitress demanding a single customer moving table, not polite and I wouldn't had move if I was her. additionally, I waited 10 mins for my bowl. they clearly wanted to clear all the take away customers first but they shouldn't had neglect the walk in.
2019-10-31 13 views
晚上跟朋友打完球之後,路經排滿隊的炊豕店。有見時間尚早,於是便排隊等侯。等了大約十分鐘便可入座,坐位不是很寬敞,加上帶著球拍的我,更有感擠逼。我們點了蔥油豬扒飯,蔥油加上白飯本身已經是很完美的組合,再加上又熱又脆的豬扒,這碗飯真的很好吃!豬扒不會太肥利,剛剛好!60多元於銅鑼灣一帶,是真的物超所值!強烈推介另外我們亦點了芝麻雞翼,雖然有點乾,幸好微辣令雞翼味道帶點驚喜。蘋果汁也不錯 只是另加8蚊就能喝到。下次來,可以嘗嘗他們的肉燥飯~

蘋果汁也不錯 只是另加8蚊就能喝到。

下次來,可以嘗嘗他們的肉燥飯~
芝麻雞翼
蔥油豬扒飯
蔥油豬扒飯
2019-10-30 6 views
今日行經銅鑼灣,見到依間細細舖頭仔好多人排隊,本住「執輸行頭,慘過敗家」嘅心態即刻排隊入去試下先!排住隊個時望下d裝潢,又幾懷舊喎,古老味道嘅門口,九龍錶行嘅rolex鐘,配合木枱摺櫈,成個環境乃至小擺設配合即刻昇華咗!值得一讚係我地排隊個時填咗order 比咗職員,之後入到去坐低無耐即刻有得食,上菜時間極快。由於第一次黎,所以我就叫咗個蔥油豬扒飯,係依度嘅招牌!碗飯不但好大碗,連份豬扒都好大塊。䓤油味重。我一開始先放䓤油加豬扒,咬落去唔會皮肉分離。之後再拎蔥油撈飯食,簡直食唔停口!如果鐘意食辣,可以加d辣椒入去撈,更加正!我又叫咗個小食酥炸鳳眉蝦,蝦夠大隻,唔錯。最後,不得不提就係個蘋果汁,依隻牌子十分少見,細細地,幾得意,個人就覺得甜度適中,幾好飲,可以一試!

我一開始先放䓤油加豬扒,咬落去唔會皮肉分離。
之後再拎蔥油撈飯食,簡直食唔停口!

2019-10-30 8 views
今次同朋友黎試一間好出名,專食炸豬扒飯既台式鋪頭食飯。個日人流唔算多,唔洗等位就食到啦。秘制豬扒飯(肉燥汁)- $58 首先講豬扒,脆漿炸得唔錯,好鬆化。豬扒肉質結實,炸得岩岩好,帶有少少肉汁。味道亦調較得恰到好處。豬扒下面就有肉燥汁,味道帶甜,撈飯食一流添!提提大家,呢度可以嗌少飯,就減一蚊。另外,鋪頭上菜速度快,豬扒溫度暖身,值得一讚!

秘制豬扒飯(肉燥汁)- $58

另外,鋪頭上菜速度快,豬扒溫度暖身,值得一讚!

約左幾個朋友一齊返去揾返啲童年回憶,記得讀書既時候食炊豕店覺得好貴,而家出左黎做野,反而覺得係銅鑼灣呢啲旺區可以食到咁既質素既食物,真係性價比好高。門口既感覺同以前好似,特別係門口呢個點餐紙既setting ,個時好多人迫係到揀食咩,個模式都仲係一樣。話得要揾回憶,緊係食返最原始既味道啦,呢個蔥油豬扒飯真係無得輸,仲係成座山咁多豬扒,特別係啲蔥油,真係多到跌曬落黎。平時出面食個啲可能得個少少,成碗飯都唔夠撈,呢間就唔同呢,仲多過飯,每啖都有味,最啱重口味人類XD。不得不講下個豬扒既厚度,係好認真既成吋厚,唔好以為係炸粉扮肉個啲一般貨色。唔好覺得厚豬扒就一定會好柴,呢個係軟熟唔會實的的,仲唔會個朕鬆肉粉既味,各位食肉獸可以一試。仲有呢個酥炸鳳尾蝦,勁大隻,好香脆,最好就一人一隻就夠了,約夠三個朋友就啱啱好,唔洗爭。野食都算有得揀,唯一美中不足就係飲品冇咩選擇,好彩都有可樂飲。如果有凍檸茶個啲,可能會更加正~

XD。

如果有凍檸茶個啲,可能會更加正~

2019-10-29
2019-10-30 3 views
我唔算成日去銅鑼灣,如果唔係朋友話呢間好好食我都未必會行下行下搵到。係門口已經已排隊,不過今日唔算排左好耐,同埋餐廳超貼心,係排到咁上下可以落單,一坐低差唔多野食就到!餐牌~選擇唔算話好多,但係對於我呢啲有選擇困難症既人就岩晒!當然要試試佢個招牌啦!環境唔算好大,但係好別緻。有好多好特別既裝飾,我諗餐廳係走懷舊路線。重頭戲黎啦!招牌蔥油豬扒飯!本身有諗過試下配肉燥汁,但見餐廳其他人都係食呢個,就叫左蔥油!蔥油同豬扒個味好夾,而且蔥油撈飯真係好好味,我平時算細食都食晒成碗飯!炸豬扒個炸漿做得好好,食落好脆。最重要係個豬扒,一啲都唔韌,又大份,正呀!加8蚊仲有支靚靚蘋果汁飲!最後唔夠喉當然要叫番個小食試下,呢份酥炸蝦同炸豬扒一樣,滿分!

加8蚊仲有支靚靚蘋果汁飲!

2019-10-29
2019-10-28 43 views
 這晚在鰂魚涌做了讓腹肌腳肌撕裂然後會痛好幾天的Megacore運動之後,肚皮餓得當下可以鯨吞下一頭豬的我,決定衝過去銅鑼灣的炊豕店,點個我最愛的招牌豬扒飯醫肚。  趕到去餐廳的時候已經是8點左右,正值晚餐Peak season時間,店鋪正有不少人排隊。幸好,只是等待了10分鐘有座位。  招牌豬扒飯可以配肉燥汁,咖喱或是葱油。  我和男友就點了一碗配肉燥和一碗配葱油。 豬扒炸得靚,咬落個脆皮會發出“喀喀“聲音;豬扒肉質都幾腍身。  肉燥汁會比較香甜,而葱油則是比較鹹香,各有春秋。大概真的是餓到發瘋了,我想不消五分鐘已經吞滅了這碗豬扒飯,難怪餐廳說“我們都是吃豬大的”。魷魚鬚撒了炸蒜,配酸酸的醋汁可以減膩,吃了一口,居然意外地好吃!經過油炸之後,魷魚的海鮮味還能稍微保存下來,不多,但比其他餐廳炸得只剩下炸粉的味道要好太多了。
 招牌豬扒飯可以配肉燥汁,咖喱或是葱油。

2019-10-25