2021-12-10 1110 views
果然係人氣bakery cafe. 12點前到,都要等半個鐘頭,所以職員要求留低電話,他們會發短訊通知你有位,需於10分鐘內返嚟取位。我們成功入座後,看見Menu,其實都只是一般Cafe的菜單不大分別。最後叫了一個kale and avocado salad 及 mushroom toast 另加一個chef soup 及一個starter Tomato brochette. 仲有一杯 lemonade. 兩個Starter, soup and brochette 都正常size。湯係青菜湯,絕對有濃厚嘅靑菜味,不像一般菜湯,不像一般類似羅宋湯的菜湯。這菜湯顏色似青豆湯。如果驚菜嘅腥味,可以加少少黑胡椒。Brochette 是比合格還高分一點,有蕃茄乾,新鮮蕃茄,及有少少茄醬,充滿不同類型的蕃茄,絕對有誠意之作。Kale avocado 沙律一上枱,嚇死我呀,大碟到不得了!大碟爆滿新鮮乾水嘅Kale, 混入少量狗牙生菜,配兩塊塗上靑醬pesto sauce 的穀物多士,份量之多,真係食菜都飽,而且Kale唔平,呢個份量其實相當抵食。Mushroom on toast。經典Classic
果然係人氣bakery cafe.

Mushroom on toast。經典Classic冇得輸。
份量都唔少。女仔作此為主食都會夠。

食完以上,已經飽到不得了,但難得排隊坐亦已經嚟到,當然要試吓佢BAKERY 嘅出品,所以,叫了跟餐的兩款甜品,椰子Tiramisu及檸檬酥,食完飽到行唔郁。

甜品,根本唔使問,唔會唔好食。
但椰子tiramisu 份量好多,椰子味不太濃,上面嘅果醬不會提升這甜品的美味度,可能加上去是為了增加視覺的美感,而上面啲果醬其實實在太甜,沒有必要。食到最後覺得有啲滯。
檸檬酥,酥皮做得好脆,甜度啱啱好,亦檸檬有新鮮微酸,混合出來唔太滯。

整體來說,都好滿足,如果唔使排隊排咁耐,一定會再嚟食。
Kale  avocado    Salad
Set lunch Starter