.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【灣仔葡撻天花板🥧|日日排長隊貴得有原因】🐨人氣葡撻 $12推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐小編成功買到嗰陣最後一個,後面排隊嘅人已經要等20分鐘!唔駛排長隊都買到,特別開心❤️❤️不過可能係最後一個關係,無其他人講到咁熱辣辣~ 但蛋漿非常嫩滑唔會好甜,入口即溶!撻皮係薄薄哋有好多層,好香牛油味,焗到少少脆邊~令到口感更加豐富!唯一覺得$12就細個咗少少,一個唔夠喉🫠.🐨焦糖蘋果冬甩 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️貪心小編忍唔住試埋其他野!哩個冬甩同平時食嘅好唔同,個麵包本身有少少鹹,但外圍就滾滿咗砂糖,算係比較實唔係鬆軟嘅包,好有飽足感~焦糖蘋果個餡唔算多,本身以為焦糖會係甜甜地,點知係蘋果嘅偏酸比較突出...係冬甩入邊食到一粒粒蘋果嘅感覺都幾特別!算係中規中矩~不過如果以哩個價錢小編會揀食多幾個蛋撻🤣🤣——☼——☼——☼——☼——☼——BakeHouse📍地址:灣仔大王東街14號地舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 💰人均價格:$50或以下🪸環境:👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡🛠️分類:#HTB灣仔 #HTB麵包 .#灣仔美食 #灣仔 #麵
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB灣仔 #HTB麵包
#灣仔美食 #灣仔 #麵包 #葡撻 #人氣之選 #人氣 #冬甩 #排長龍 #美食推介
2023-10-31 6653 views
上篇元朗合隆食評提到,24-10-2023 (Tue)老公生日同佢放假,我哋出嚟食個晏先,但我又想食BakeHouse嘅葡撻,所以輕食lunch後,就行嚟呢喥食埋甜品.我哋嚟到時都有六成滿,坐低後睇menu,我問侍應可唔可以叫包食?佢答可以,咁就要:1. $36.00嘅菠蘿汁呢個正3嘅酸甜.2. $36.00嘅番石榴汁清甜,冇問題.3. $12.00嘅葡撻Size唔大,切開食得,佢焦香嘅酥皮又薄又脆,蛋漿餡香甜,我覺得好味,但老公話酥妃皇后嘅好啲.5分4. $38.00嘅芝腿牛角包端上嚟嗅到好香,老公撩開睇,芝腿都好簿,食落酥脆,面上一點點凸起嘅係芝士,成個唔會太鹹亦唔太膩,OK嘅.5分5. $58.00焗杏仁雲尼拿撻呢個等咗一陣至到,Menu寫有無花果,梨同鮮奶油,嚟到睇到,應該叫做批唔係撻啩,個批底好脆,成個味道唔算好甜,白色嗰pat係原味乳酪.呢個普通咗啲.3分服務:會自動俾兩杯水同碟客人Share食.抵食係1.8分

我哋嚟到時都有六成滿,坐低後睇menu,
我問侍應可唔可以叫包食?佢答可以,咁就要:

1. $36.00嘅菠蘿汁
呢個正3嘅酸甜.

2. $36.00嘅番石榴汁
清甜,冇問題.
左: 菠蘿汁, 右: 番石榴汁
3. $12.00嘅葡撻
葡撻同芝腿牛角包
葡撻
Size唔大,切開食得,
切開嘅葡撻
5分

4. $38.00嘅芝腿牛角包
芝腿牛角包
端上嚟嗅到好香,老公撩開睇,芝腿都好簿,
5分

5. $58.00焗杏仁雲尼拿撻
焗杏仁雲尼拿撻
焗杏仁雲尼拿撻
3分

服務:
會自動俾兩杯水同碟客人Share食.

抵食係1.8分
2023-10-24
$90 (Tea)
Celebration
Birthday
葡撻同芝腿牛角包
葡撻
切開嘅葡撻
2024-02-22 754 views
蛋挞不错,吃一个刚刚好,吃多了会腻,如果刚出炉应该会更好吃一些。但整体上比不过澳门的。曲奇有点过于偏甜,松饼显得就特别偏淡总体上就稍微有点一般了。排队很久的话不是很推荐
但整体上比不过澳门的。
曲奇有点过于偏甜,松饼显得就特别偏淡
总体上就稍微有点一般了。
排队很久的话不是很推荐
2024-02-01 1106 views
人氣店次次都排長龍|新鮮出爐熱辣辣真係好好味❤️|食完一個又一個(•̀ᴗ•́)و今次經過見人龍比較短就排下啦,但係因為前面好多遊客影相拍片所以收錢收得比較慢,所以最後都要排咗大約20分鐘先買到。不過今次好好彩,遇着蛋撻新鮮出爐,覺得努力冇白費到。🙌🏻🙌🏻🌟蛋撻|$12|9.5/10🥧味道令我有驚喜,而且價錢平,性價比超級高‼️撻面有甜甜嘅焦糖,蛋撻外脆內軟,中間好香蛋味。買咗四個忍唔住一次過食左3個🤭🌟朱古力冬甩🍩|$38|8/10入面有好多朱古力醬,甜度適中,不過如果個冬甩面有多啲榛子同埋朱古力脆皮會更加開心,而且價錢💰相對比較貴🌟牛角包🥐 |$20|7/10覺得平平無奇,相比起佢其他包,冇想像中咁好食其實我覺得如果同朋友👫一齊又冇乜特別嘢做,順便傾吓偈都好快排到,值排隊買蛋撻食👍🏻👍🏻,但係買其他麵包就唔需要專登排呢一間

🌟蛋撻|$12|9.5/10

🌟朱古力冬甩🍩|$38|8/10

🌟牛角包🥐 |$20|7/10
覺得平平無奇,相比起佢其他包,冇想像中咁好食

2024-01-31 759 views
馬鈴薯Rösti是瑞士的傳統菜餚,由切碎的生馬鈴薯在平底鍋煎炸而成,上面有幾件酸酸地好開胃既洋蔥加埋個水煮蛋 ,簡直係一百分呀!估唔到可以喺麵包店,可以食到瑞士的家常菜。
估唔到可以喺麵包店,可以食到瑞士的家常菜。
2024-01-29 518 views
Bakehouse的魔力......你以為Bakehouse熱潮會過去咁你就錯啦🤣Bakehouse係灣仔條人龍每日都係咁多,而家仲有好多遊客特登買Bakehouse既葡撻食,仲見過有遊客一買就買左二打葡撻帶上飛機慢慢食,證明Bakehouse既吸引力有幾強大👍⭐Bakehouse一直主打自家養殖酵母,而酸種葡撻就係最受歡迎。每一次食Bakehouse葡撻我都依然仲會覺得好幸福,焗都金黃焦糖色既酸種葡撻酥皮超鬆脆,每一層都分明。一食落口個蛋漿好軟滑,真係食一個都唔夠,食完一個又一個😆原來Bakehouse只係得灣仔門市可以堂食👍如果想堂食Bakehouse就可以過黎灣仔食,除左葡撻Bakehouse都仲有好多出色既麵包😜
咁你就錯啦🤣

2024-01-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Tea
  • 葡撻
2024-01-28 343 views
買個時唔算多人,為左佢一月限定產品特意黎到灣仔,一眼見到好多選擇,好想食哂佢😂呢個一月之星放左係當眼處,價值$88,另外買左幾粒蛋撻,一行出舖頭即刻勁多人排隊😂一拎起個Danish,都幾「墜」手,有重量架。入面一撕開啲creamcheese爆哂出黎,底層見到有芒果餡😈味道方面偏甜,因為個表面本身已經有脆糖燒好左,加埋個煮好既芒果餡有啲甜🥴(可能少食甜,呢個一般)而creamcheese 呢個組合冇得輸,幾鍾意佢配Danish食🙆🏻‍♀️但講真CP值一般,$88價錢有啲進取🥴蛋撻嚟講,出品好穩定,蛋奶味道非常平衡,sourdough 皮唔油膩,所以成粒食得好開心,入口輕盈,而且唔會好甜👅下次好想做個續集講最近試個幾間蛋撻

但講真CP值一般,$88價錢有啲進取🥴

Mango  Brûlée  Cheesecake  Danish
  • Sourdough  Egg  Tart
焦糖芒果芝士蛋糕酥 $88表面有一層好厚嘅焦糖,好脆口,但略嫌偏厚過甜;千層酥好脆口,有牛油香,而且唔油膩;內餡有滿滿嘅芒果粒同芝士蛋糕,雖然話係cheesecake,但佢係流心嘅,係流心版嘅Crème Burlee,味道酸酸地,可以平衡返焦糖脆面嘅甜度。〰️〰️〰️〰️〰呢個係Bakehouse 6週年限定嘅新品,只限1月係灣仔本店先有,雖則話每日2點出爐,限50個,但今次我哋係平日下午3點左右都遇到佢啱啱再出爐,好好彩。呢個Mango Brûlée Cheesecake Danish唔係唔好食,係定價太高,性價比極低,如果佢賣$58,我可能會再買嚟食,但$88真的不了,我都係食返佢$12嘅Sourdough Egg Tart就夠了🤣〰️〰️〰️〰️〰️食物: 4/5性價比: 1/5 環境: 4/5服務: 4.5/5Revisit: No for this Cheesecake Danish〰️〰️〰️〰️〰️
焦糖芒果芝士蛋糕酥 $88
環境: 4/5
服務: 4.5/5
〰️〰️〰️〰️〰️
2024-01-11 597 views
講到香港bakery就會諗起一出世就已經好出名嘅The Bakehouse🎉除咗因為網紅效應,賣相超級出色之外仲因為食物嘅質素一樣好!所以好多人為咗買到排半個鐘、一個鐘都肯排隊今次托朋友嘅福可以買到半打葡撻當然要孝敬下喺澳門住過嘅父母啦🇲🇴葡撻由門店拎到返屋企大約一個鐘頭喺冇加熱嘅情況下開盒已經聞到葡撻嘅香味葡撻嘅皮仲係酥酥脆脆,蛋餡好香好甜食落口唔會覺得係擺咗喺室溫一段時間嘅葡撻用微波爐稍微加熱之後,葡撻嘅香味更強🤤Overall比起外面食到嘅酥皮蛋撻更正𠱸怪得到而家都仲係咁多人排隊啦♥️
講到香港bakery
就會諗起一出世就已經好出名嘅The Bakehouse🎉
除咗因為網紅效應,賣相超級出色之外
仲因為食物嘅質素一樣好!
所以好多人為咗買到
排半個鐘、一個鐘都肯排隊

今次托朋友嘅福可以買到半打葡撻
當然要孝敬下喺澳門住過嘅父母啦🇲🇴

葡撻由門店拎到返屋企大約一個鐘頭
喺冇加熱嘅情況下
開盒已經聞到葡撻嘅香味
葡撻嘅皮仲係酥酥脆脆,蛋餡好香好甜
食落口唔會覺得係擺咗喺室溫一段時間嘅葡撻
用微波爐稍微加熱之後,葡撻嘅香味更強🤤
Overall比起外面食到嘅酥皮蛋撻更正
𠱸怪得到而家都仲係咁多人排隊啦♥️
TakeAway
2024-01-07 536 views
bakehouse分店分佈港島雖然大家都好鍾意食佢嘅蛋撻旅客排隊都淨係買蛋撻😂不過我最鍾意就係食佢嘅scone入面夠濕潤唔會乾爭爭好香牛油味又鬆軟甜甜地好好食不論係原味定係cheese onion都好好食!
bakehouse分店分佈港島
雖然大家都好鍾意食佢嘅蛋撻
旅客排隊都淨係買蛋撻😂
不過我最鍾意就係食佢嘅scone
入面夠濕潤唔會乾爭爭
好香牛油味又鬆軟
甜甜地好好食
不論係原味定係cheese onion都好好食!
TakeAway
2024-01-06 430 views
平時外帶egg tart 就試得多,今次試吓堂食,一樣水準高,冇得輸。雖然好多人大排長龍,不過,今日一個人等位好快就入得。餐廳好好冇趕人走,可慢慢享受午餐. Order 咗:1. Mocha $45Very nutty coffee taste which my favour. Love it❤️2. Crushed Avocado Toast $108On top has Poached Egg, Parmesan, Chilli, Lime,with Toasted Seeded Sourdough. 加咗lime平衡咗牛油果腬。勁多Parmesan on top 😍 豐富咗成個toast. 個toast 外脆內軟,外圍有好多芝麻+seeds, 食落好香口👍3. Plain scone $18 食plain scone 一定要加Strawberry & Vanilla Jam (各有一兜),佢個vanilla jam 好出色,very smooth.

Order 咗:

1. Mocha $45

2. Crushed Avocado Toast $108

3. Plain scone $18

2023-12-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
早排見到社交平台啲美食page share Bakehouse有新品其中係魚柳包同埋150日穀飼牛with煎蛋🍔🥩見到條片賣相好似幾吸引...所以星期日走咗去灣仔試150日穀飼牛雖然全間鋪都係遊客...但竟然過咗12點完全冇人排隊🤩雖然唔算中大伏...(我本身掙扎緊食魚柳包定steak🤭但最終揀咗Steak)老實講…成樣嘢唔叫好差🫠但亦都唔叫做得好好(即係你唔會食第二次佢嘅steak)我會原諒佢因為專賣酥皮牛角包等等為主所以扒方面唔應該咁高期望我叫嘅steak with eggs上網睇係用150日穀飼牛而中間佢做到medium rare但可惜有筋🫢🙃但邊位就。。。至於煎雙蛋方面真係普通水準😂唔會食得到啲蛋香味只係食到好鹹同好鹹🙃最失望嘅反而係酸種麵包toast!!🙃我知道法式多士係用牛油煎🙃但佢又唔係完全係法式多士🥲但油嘅程度都幾得人驚🫠只能說平時買佢啲麵包自己烘會好味過喺嗰度食

其中係魚柳包同埋150日穀飼牛with煎蛋🍔🥩
見到條片賣相好似幾吸引...

所以星期日走咗去灣仔試150日穀飼牛
雖然全間鋪都係遊客...但竟然過咗12點完全冇人排隊🤩

老實講…成樣嘢唔叫好差🫠
但亦都唔叫做得好好(即係你唔會食第二次佢嘅steak)

而中間佢做到medium rare

但佢又唔係完全係法式多士🥲
但油嘅程度都幾得人驚🫠
只能說平時買佢啲麵包自己烘會好味過喺嗰度食
2023-12-21 635 views
平時買得bakehouse嘅sourdough多真係算得上Cp值最高又好食嘅選擇!佢地全港只得灣仔有門市,要食到真係唔簡單bookmark咗咁耐我先第一次試堂食😙比起平時嘅pastries,堂食會多好多配搭而且午餐仲有lunch set都算抵食~༝༚ 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 ( ᴴᴷᴰ 118 )識我嘅朋友可能都知我鍾意西多呢個西多用上咗Brioche口感十分輕盈但夠香✨面層灑上錫蘭肉桂粉更是錦上添花🤎配上柚子忌廉跟水果吃很是不錯不過私心覺得可以沾更多蛋汁呢༝༚ 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘪𝘯𝘦 ( ᴴᴷᴰ 118 )磨菇夠香但稍嫌唔夠juicy雖然未勝過baked,但酸種麵包有一貫水準!佢地嘅seeded sourdough烤得外脆內鬆軟如果唔係趕住走我應該會買番個走
平時買得bakehouse嘅sourdough多
真係算得上Cp值最高又好食嘅選擇!
佢地全港只得灣仔有門市,要食到真係唔簡單
bookmark咗咁耐我先第一次試堂食😙
比起平時嘅pastries,堂食會多好多配搭
而且午餐仲有lunch set都算抵食~

識我嘅朋友可能都知我鍾意西多
呢個西多用上咗Brioche口感十分輕盈但夠香✨
面層灑上錫蘭肉桂粉更是錦上添花🤎
配上柚子忌廉跟水果吃很是不錯
不過私心覺得可以沾更多蛋汁呢

磨菇夠香但稍嫌唔夠juicy
雖然未勝過baked,但酸種麵包有一貫水準!
佢地嘅seeded sourdough烤得外脆內鬆軟
如果唔係趕住走我應該會買番個走
2023-12-14
Lunch
2023-12-18 973 views
今日3:00pm去完寶雲道行山🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️,於是就轆去灣仔睇吓有無啲輕食填一填個肚仔,於是去咗幾famous 烘焙店Bakehouse,朝聖一下!去到門口都見到好多人排隊buy takeaway,好彩堂食無人排隊,我地等咗陣就入到去。我哋見到好多人叫Egg Tart,我哋都叫返隻過吓口引,佢個Tart 邊好脆,而蛋個部分好滑,好似燉蛋咁嘅感覺,真係無得輸我哋都叫咗 Crushed Avocado Toast ,份量超大,種子包非常脆口,毫不吝嗇牛油果🥑醬,再配上水波蛋,淨食呢個都食唔晒此外,我們還點了Brioche French Toast,口感跟Crushed Avocado Toast 完全不一樣,Crushed Avocado Toast配上牛油果🥑及水波蛋帶出脆口鹹香嘅感覺;Brioche French Toast 配上Yuzu cream 及楓糖漿,入口甘甜軟糯,配上紅莓即使未到Christmas 亦食出甜絲絲嘅感覺。難得走一趟,豈能唔點兩杯咖啡嘆一嘆,暖笠笠嘅咖啡☕️,hea 下傾吓偈,認真唔錯。下次再試吓其他嘅Toast 同Pastries先,Croissant & A

Sourdough  Egg  Tart

Crushed  Avocado  Toast

Brioche  French  Toast

Mocha

Cappuccino

下次再試吓其他嘅Toast 同Pastries先,Croissant & Apple Crumble Danish 都好似好吸引

2023-12-10
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Tea
Crushed  Avocado  Toast
Brioche  French  Toast
Mocha
Cappuccino
走進這間灣仔嘅小店,嗅到咖啡香夾雜焦糖嘅甜味,實在太誘人啦!一試佢哋嘅炒蛋多士,只能用四個字形容——爆炸味蕾!炒蛋做得夠曬滑,每一啖都彈牙鬆軟,略帶牛油嘅香氣令人嘆為觀止。多士方面,烤到金黃又唔失鬆脆,喺嘴裡嘅感覺真係正!😋咖啡呢,真係有驚喜,可能唔係星級大廚嘅水準,但香醇得嚟唔會太濃,香溢卻不奪蛋味,真係和炒蛋絕配!☕當然,唔可以唔提呢個店嘅環境,舒適得嚟又悠閒,讓人好享受呢一頓早午餐。唔使急急忙忙食完閃人,坐低慢慢享受味道,一定會令你回味無窮!總之,呢家店嘅炒蛋諗起都流口水,咖啡又夠味,真心推介俾追求平民美食嘅你!下次過黎灣仔,記得黎呢度嘆返份,保證你唔失望!👍🍳🥪