2014-09-11
加人工請同事食飯,唔想行到飲茶了事,公司附近又冇乜好嘢食,於是訂枱食詠藜園。平時一條友食晏都會去,晏晝唔太多人,一條友易有位。今次一行13人,叫咗個10人餐,再加炒飯、小籠包、生煎包,有同事識食,當然仲有叫兩碗擔擔麵大家食。13個人個個食到飽飽,一路食一路讚好食,最令我意外係成班同事做咗十幾年,居然大部份同事都未嚟過!擔擔麵唔洗多介紹,嚟得呢度唔食真係損失。生煎包皮脆有肉汁,小籠包一般水準,因為同十人餐個過橋水餃比,始終水餃更出色,過橋啲辣油唔太辣,同水餃好夾。十人餐啲前菜唔錯,好夠味,一陣風就清曬。主食有樟茶鴨、松子魚同雲吞雞,當中雲吞雞啲湯真係一流,一個大砂窩上到枱仍然滾滾下,好甜又冇味精。另外仲有賽螃蟹、上湯白菜、饅頭回窩肉,賽螃蟹唔夠滑,但回窩肉中嘅饅頭真係一絕,回窩肉汁滲入炸饅頭,值得再食。另外豆漿都好正,香濃有質感。最後甜品嘅豌豆黃,淡淡豆香化曬之前濃烈味道,食完非常舒服。