2017-11-20
昨日陪媽媽去西營盤買臘味,行到三點到諗下有咩食,突然諗起蓮香居就係附近,二話不說就立即岀發!蓮香居二樓和三樓都係飲茶,不過三樓就早啲收因為要準備晚市,無緊要,落二樓囉。由於已經三點幾,就算係下午茶時間都唔使等位,不過要搭檯。 蓮香居保持住點心車,依家真係好少見。我地叫咗三個點心,鴨腿湯飯和燒肉瀨粉~1) 鴨腳扎 ~我本人覺得普通,不過媽媽覺得好味。($22)2) 豬手 ~個汁係鳳爪個汁,不過的確係豬手,唔似其他食肆用豬腳代替。($26)3) 鯪魚球~有驚喜,好味! 其他酒樓嘅鯪魚球係幾『實』,應該加咗唔少麵粉。 蓮香居嘅鯪魚球相對細件,但食到係魚肉囉!($22)4) 鴨腿湯飯~個湯好清好好味,大大隻鴨腿份量好足! ($50) 下次要試埋個方魚肉碎粥!5) 燒肉瀨粉~下午茶特價$28,份量足,抵食! 如果想揀燒鵝另加$2舊式茶樓環境就一定唔會好乾淨,唔好期望太高。
由於已經三點幾,就算係下午茶時間都唔使等位,不過要搭檯。
舊式茶樓環境就一定唔會好乾淨,唔好期望太高。