👭🏻孖妹黎到呢間位於太子食新加坡+馬拉菜餐廳,到達時門口排住長長嘅人龍,就知佢幾受歡迎啦餐廳裝修幾光猛,👭🏻孖妹獲安排近收銀處嘅四人座位,餐廳大部份,隨後店員遞上2杯室溫水🍋另採用QR Code落單👭🏻孖妹睇完order左1個淨食、主食、2份小食 +2杯特飲🥢脆炸鳳尾蝦卷 💰 +20✨餐廳惠顧任何卜主食就可以以半價優惠加配小食,呢款小食原價$40 ,依家$20就可以食到啦✨ 一共有四條,春卷以網型春卷皮+炸粉漿包住條一條幼身蝦,再落油鑊,炸得非常鬆脆,相對較油膩,調味較清淡,客人可以點旁邊嘅酸辣汁提升味道👭🏻細媽覺得可以用沙律醬取代酸辣汁會比較夾👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢檳城黑豉油叉燒(例牌)💰108✨以長形白色碟上菜,碟底佈滿咗淋有香油黑豉油,雖然係例牌,但份量都好多舊✨餐廳採用左半肥瘦嘅豬肉,每一塊叉燒嘅肥瘦比例非常均勻,主要係中間有少量肥肉,外部以較瘦豬肉,咬落肉質非常鬆化,點埋黑豉油食係非常之惹味👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕🥢 地道白咖喱海鮮老鼠粉 💰70✨海鮮屬低脂高蛋白質肉類,再加上出去食飯食得有營又健康都係一個唔錯嘅選擇,配料有蜆肉、水魷魚🦑蝦仁🍤等等最驚喜係呢仲有四至五舊叉

🥢脆炸鳳尾蝦卷 💰 +20

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢檳城黑豉油叉燒(例牌)💰108

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢 地道白咖喱海鮮老鼠粉 💰70
地圖白咖喱海鮮老鼠粉

✨海鮮屬低脂高蛋白質肉類,再加上出去食飯食得有營又健康都係一個唔錯嘅選擇,配料有蜆肉、水魷魚🦑蝦仁🍤等等最驚喜係呢仲有四至五舊叉燒,識落就冇單點嘅例牌叉燒腍身
✨老鼠粉口感同馬拉嘅貴刁差唔多,亦都有啲似銀針粉,掛滿白咖喱湯汁,比沙嗲王嘅招牌白咖喱相對較稀身,食落更輕型唔辣,而且幾大碗,👭🏻孖妹最都食唔哂
✨ 其他配料有半粒水煮蛋🥚豆卜芽菜

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌖🌑

🥢鮮油咖吔多士 💰30
鮮油咖吔多士

✨店員先將厚方包烘脆,再塗上咖吔同新鮮即切無鹽牛油呈上
✨用QR code落單睇到多士可以特製,👭🏻孖妹揀咗多士一開四塊🍞方便食用且打卡又靚,有客人唔鍾意食咖吔或者牛油都可以走咗佢😂但咁梗係相對冇咁好味啦
鮮油咖吔多士

✨👭🏻孖妹放到最後先食,多士依然食到少少鬆脆,一啖配有甜甜咖吔醬+ 一啖鹹香半溶牛油多士🧈為晚餐作完美ending

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢雪糕斑蘭奶茶 + 💰18
雪糕斑斕蘭奶茶

✨餐廳採用紅茶底,加入新鮮斑蘭汁、淡奶、糖漿,最後放上插有我紙製雨傘裝飾⛱️+香滑雲呢嗱雪糕
👷🏻‍♀️細媽覺得有啲似泰式奶茶/🧋椰汁紫米露,茶底就尚算濃郁,反而斑斕味都幾突出,配埋雲呢嗱雪糕一齊飲可以話係人生一大樂事😂

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

💰人均消費:$150
2023-03-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
地圖白咖喱海鮮老鼠粉
雪糕斑斕蘭奶茶