Odelice! (The ONE)

2018-10-30 192 views
今晚同男朋友去左the one食晚飯之前一早已鎖定了呢間餐廳,但一直都未有機會食,今晚終於搵到機會捉男朋友來陪我食了餐廳外形裝修得好靚,有好多吊燈裝飾,環境舒適寫意入到餐廳內,好舒服,桌子上簡潔的放上了餐具跟碟看過餐牌後,好多不同的食物情迷法國之旅正式開始了先點上了兩碗黑松露磨菇湯十分滋味,黑松露味好香,當店員一放下湯,已經聞到濃濃的黑松露味而且我們都十分欣賞菇菌打碎後所造成的湯好惹味,而且飲起來會有少量渣的,啖啖香味,令人好確實的飲到菇粉類呢款前菜,我都十分鍾意生生的吞拿魚,外皮經過煎香,再加上了柑吉汁、柑果肉,令吞拿魚吃起來的味道層次加厚了,先來清新而不腥既鮮味吞拿魚,慢慢會感受到淡淡清香既柑吉味,酸酸地幾醒胃,最後仲帶點點芝麻,好香層次好分明,而且啖啖肉呢度食野,愈食愈有驚喜呢款龍蝦燴飯,賣相已經好吸引,大大隻龍蝦放在香濃燴飯之上燴飯以龍蝦汁相拌,啖啖濃郁既龍蝦味,簡直好濃郁吃起來十分滋味仲有龍蝦可以慢慢食,味道用料絕不馬虎呢款黑毛豬又係十分特別,黑毛豬預先切成一片片放到碟上,所以吃起來十分方便,一啖一件,啖啖肉肉汁香濃而且不難咬,好欣賞那款拌汁,濃濃之肉味,好吸引仲拌上了薯蓉跟
今晚同男朋友去左the one食晚飯

餐廳外形裝修得好靚,有好多吊燈裝飾,環境舒適寫意

入到餐廳內,好舒服,桌子上簡潔的放上了餐具跟碟
看過餐牌後,好多不同的食物
情迷法國之旅正式開始了
黑松露磨菇湯

先點上了兩碗黑松露磨菇湯
而且我們都十分欣賞菇菌打碎後所造成的湯

煎封芝麻吞拿魚
呢款前菜,我都十分鍾意
層次好分明,而且啖啖肉

呢度食野,愈食愈有驚喜
百味龍蝦燴飯
呢款龍蝦燴飯,賣相已經好吸引,大大隻龍蝦放在香濃燴飯之上

燴飯以龍蝦汁相拌,啖啖濃郁既龍蝦味,簡直好濃郁
吃起來十分滋味
仲有龍蝦可以慢慢食,味道用料絕不馬虎

黑毛豬

肉汁香濃而且不難咬,好欣賞那款拌汁,濃濃之肉味,好吸引

仲拌上了薯蓉跟各式各樣的蔬菜

食過正餐後,當然不少得吃甜品
呢間可麗餅都相當有名,有咸亦有甜
今次食了款甜的作為甜品
榛子朱古力醬煎香蕉

朱古力醬一一鋪在薄餅上,朱古力好幼滑又好味,仲配上了香蕉
香蕉經過香煎,香蕉上仲有薄薄的焦糖脆脆

一口薄薄又香軟既煎餅再拼上又香又軟熟且脆卜卜焦糖既香蕉,啖啖都驚喜
好正
令人食完會想再encore既甜點