2008-01-13
記得十多年前母親因為工作關係,經常要帶埋我們當時年紀仲細的兩姐弟返工,由於公司後街就係九如坊,食晏去九記已成不二之選,基本上所有配搭都試過哂(事實上來來去去咪又係個幾味~),不過唔知點解,每件牛腩食落口的感覺件件都好似食緊爽腩咁好味,可能係因為有至親陪伴時的心情和氣氛所感染啦!到左自己出來社會做野,多年來遊走於中上環新舊區之間拍攝,總會不自覺地(好唔順路地)走到九記這條街,與店內各人雖不算很熟絡,但其實由細到大我已對他們營造那種渲鬧的氣氛十分適應,就如親人在你耳邊訴說著昔日的歡欣故事般,每次我再把牛腩咀嚼時都總會記起許多童年往事,仲會記得母親多年辛苦工作的日子裡,就如今天自力更新的過程,肉汁與湯底的濃都不及那份溫馨回憶咁濃厚。我嘗試過尋找其他類似的食肆總找不回那一份味道,這可能就是一個人對某樣事物的情意結吧!以前非繁忙時間座低曾經見過任賢齊、譚詠麟等大明星經常拉大隊來光顧,唔知將來又會有幾多個死硬派為尋找某種回憶而去尋找味道呢?發覺近年D腩身無以前咁易入口的關係,近年一律已轉為咖哩筋腩伊+齋伊全走咁食法,有時中午前見條龍排到街尾咁滯唔入去食都會走去後欄聞幾聞吊下癮既~
兩姐弟返工,由於公司後街就係九如坊,食晏去九記已成不二之選
過唔知點解,每件牛腩食落口的感覺件件都好似食緊爽腩咁好味,
可能係因為有至親陪伴時的心情和氣氛所感染啦!
到左自己出來社會做野,多年來遊走於中上環新舊區之間拍攝,總
絡,但其實由細到大我已對他們營造那種渲鬧的氣氛十分適應,就
如親人在你耳邊訴說著昔日的歡欣故事般,每次我再把牛腩咀嚼時
都總會記起許多童年往事,仲會記得母親多年辛苦工作的日子裡,
就如今天自力更新的過程,肉汁與湯底的濃都不及那份溫馨回憶咁
濃厚。我嘗試過尋找其他類似的食肆總找不回那一份味道,這可能
就是一個人對某樣事物的情意結吧!以前非繁忙時間座低曾經見過
任賢齊、譚詠麟等大明星經常拉大隊來光顧,唔知將來又會有幾多
個死硬派為尋找某種回憶而去尋找味道呢?
去後欄聞幾聞吊下癮既~