2021-10-25
朋友介紹我去譽宴星海薈飲茶,今日難得放假,就同朋友去了銅鑼灣飲個下午茶,平日星期一至五下午兩點後入座,無論茶錢和點心價錢都很優惠。首先原隻鮑魚燒賣$38一隻,隻鮑魚夠大隻,連燒賣的體積都比平時一般酒樓的大,隻鮑魚好好食😋懷舊雞札非常足料,一大塊腐皮包着嫩滑的雞肉、大大條蟹柳、還有好入味的魚肚。晶瑩蝦餃皇四隻,飲茶必叫,熱辣辣送上,一口一隻即食。黑蒜螺頭燉雞湯,聽説黑蒜營養價值非常高,有抗衰老和增強免疫力功效,個湯非常甜,不用煲有得飲真好。蔗糖馬拉糕,很久沒食了,原個上的! 很好味,甜度剛剛好,又夠鬆軟。薑汁九層糕有三件,薑味濃,夠煙韌,不會太甜,我個人非常喜歡。還有珍菌雞湯㓎翡翠苗、小籠包、香麻叉燒酥、椰汁桃膠燉鮮奶,還有很多點心都很想食,下次要帶屋企人再來。